איך סיני שגר בבייג'ינג במרחק 20 ק"מ ממקום עבודתו מגיע כל יום לעבודה?
עד לפני מספר שנים, הסינים היו נוסעים באופניים, אבל ככל שבייג'ינג גדלה, אופציה זאת הפכה לפחות ופחות מציאותית. היה נדמה שלא תהיה ברירה, והסינים יעברו למכוניות, או לתחבורה ציבורית. אלא שבשנים האחרונות הגיע כלי תחבורה חדש לסין, ונראה שהוא מצליח להיקלט יפה מאוד – אופניים חשמליים.
ישר כשהגעתי לבייג'ינג שמתי לב ליצור החדש הזה. המספר של האופניים החשמליים מתקרב ואולי כבר עקף את מספר האופניים הרגילים. ניתן לראות אותם בכל הגדלים ומכל הסוגים משייטים להם בשקט מוחלט ובמהירות לא קטנה ברחבי העיר. החלטתי שאני חייב למצוא מישהו עם זוג אופניים כזה כדי שאוכל לראיין אותו לבלוג שלי. ואכן, לאחר מספר שבועות מצאתי מתנדב – אדון גוו (Guo). הנה הראיון לפניכם.
ראיון עם מר גוו
מר גוו – אני יכול להגיד שאופניים חשמליים הם דבר מדהים. אני מאוד מרוצה מהזוג שלי. קניתי אותם לפני שנה ואני משתמש בהם באופן יומיומי.
עדו – לאיזה מרחק אתה רוכב עליהם?
מר גוו – אני עובד בשי-דן. המרחק מהבית עד לעבודה הוא עשרים ק"מ, ולוקח לי 50 דקות להגיע. אם הייתי נוסע ברכב, היה לוקח לי יותר זמן בגלל הפקקים.
עדו – מהי המהירות המרבית של האופניים?
מר גוו – עד כמה שאני זוכר, המהירות המרבית של האופניים שלי היא 20 עד 25 קמ"ש. אני לא יכול לומר בוודאות כיוון שאין מד מהירות באופניים. אני חושב שהחוק מגביל ל 25 קמ"ש או אולי 30 קמ"ש. היצרנים המקומיים בונים אופניים שיכולים לנסוע מהר יותר. כשאתה קונה אופניים אתה צריך להוציא להם רישיון, ואז בודקים את המהירות שלהם. אבל אח"כ אתה יכול לחזור לחנות והם מנתקים איזה חוט שמחובר למנוע, וזה מאפשר לך לנסוע מהר יותר. ישנם אופניים שמגיעים ל 30 ואפילו 40 קמ"ש. אני קניתי אופניים של יצרנית מטאיוואן – ג'יאנט (Giant). זוהי יצרנית רצינית ולכן היא לא תאפשר מהירות מעל לחוק באופניים שלה.
עדו – כמה עלו לך האופניים?
מר גוו – אלפיים שלוש מאות יואן (כ 1250 ש"ח). מחיר יקר יחסית וזאת בגלל שקניתי אופניים מפירמה טובה. אני מעדיף פירמה טובה על פני אופניים גדולים יותר מפירמה מקומית. למרות שבעצם גם פירמות מקומיות טובות. המבנה המכאני של האופניים מאוד פשוט, והם לא מתקלקלים.
עדו – מה עם תיקונים? מהי העלות השנתית של התחזוקה?
מר גוו – אין כמעט תיקונים. האופניים מאוד פשוטים. כל בחור עם קצת חוש טכני יכול לתקן כמעט הכול.
עדו – מה עם המנוע, הוא לא מתקלקל לפעמים?
מר גוו – עוד לא שמעתי על מישהו שהתקלקל לו המנוע. הטעות היחידה שעשיתי היא שקניתי אופניים עם מנוע קדמי. רוב המשקל באופניים הוא בחלק האחורי – במיוחד אם מרכיבים מישהו או אם אתה סוחב משהו. בגלל שהמנוע מקדימה, קורה שהגלגל הקדמי מסתובב על ריק פעמים רבות, וגורם לשחיקה של הצמיג הקדמי. אתה יכול לראות ברחוב הרבה סוגי אופניים. לחלק מהאופניים יש מנוע הרבה יותר גדול משלי, וישנם גם אופניים עם שני מנועים – אחד קדמי ואחד אחורי. ישנם אנשים רבים שמשתמשים באופניים לסחוב ציוד וכלי עבודה, אז הם צריכים אופניים עם שני מנועים.
עדו – אופניים כאלו בטח יותר יקרים.
מר גוו – יותר זולים. אופניים כאלו בד"כ לא יפים ועשויים בעיקר מפלסטיק, אז הם זולים יותר. עלות המנוע היא זניחה.
עדו – איך אתה מטעין את הסוללה?
מר גוו – הסוללה מספיקה לחמישים ק"מ. כל יום כשאני חוזר הביתה אני מעלה את האופניים ומחבר לחשמל. האופניים נכנסות למעלית, אז אין בעיה. אפשר גם להוציא את הסוללה ולהטעין אותה לבד. כל יום צריך להטעין את הסוללה 8 שעות. אתה יכול לראות שהסוללה לא מאוד כבדה.
– אני מנסה להרים את הסוללה כמו גם את האופניים. האופניים לא מאוד כבדים, אם כי יותר כבדים מאופניים רגילים – לפי הפרוספקט הם שוקלים 39 קילו. גם כשמוציאים את הסוללה, האופניים די כבדים ומרגישים את המשקל של המנוע מקדימה.
עדו – כשאתה מגיע למשרד, האם אתה מוציא את הסוללה? האם יש גניבות של סוללות?
מר גוו – הסוללה ננעלת כך שאין גניבות. בבייג'ינג יש כל הזמן אנשים ברחובות, אז אף אחד לא יגנוב סוללה באמצע היום.
עדו – כל כמה זמן צריך להחליף סוללה?
מר גוו – כל שנה וחצי. הסוללה מאוד זולה – היא עולה בערך 300-400 יואן. היום גם אפשר לקנות סוללות ליתיום. הן יותר קלות, לוקחות אותך רחוק יותר והבלאי שלהן איטי יותר, אבל הן יותר יקרות.
עדו – האם אתה יכול לקנות סוללה מכל יצרן, או שאתה חייב לקנות מג'אינט?
מר גוו – אני צריך לקנות מהיצרן המקורי, כיוון שיש הרבה סוגי סוללות, ולכן צריך לוודא שאתה קונה סוללה מתאימה.
עדו – האם צריך להוציא רשיון נהיגה לאופניים?
מר גוו – לא. הם בדיוק כמו אופניים רגילים. לא צריך שום רשיון. כל אחד יכול לרכב עליהם.
עדו – מה עם ביטוח?
מר גוו – לא צריך. הם כמו אופניים רגילים. אני גם יכול להשאיל אותם למי שאני רוצה.
עדו – מה עם ילדים? מותר להם לרכב על אופניים חשמליים?
מר גוו – מבחינת החוק אין הגבלה, כיוון שבחוק אופניים חשמליים הם בדיוק כמו אופניים רגילים. אבל לרוב ההורים לא יתנו לילדים לרכב על כאלו אופניים בגלל המהירות שלהם.
נסיעת מבחן
לאופניים יש שני מצבים – מצב אחד משלב מנוע ופדלים. המצב השני (שמצריך לחיצת כפתור) פועל על מנוע בלבד.
ניסיתי קודם לרכב עם המצב הראשון. כמה שניות לאחר שהתחלתי לפדל, המנוע נכנס לפעולה. עבודת הפידול נהפכה לקלה מאוד – כאילו סובבתי את הרגלים באוויר. לא הרגשתי שום התנגדות. האופניים נסעו במהירות גבוהה, ובכלל לא הייתי צריך להתאמץ. הקלות של הרכיבה הפתיעה אותי. עכשיו אני מבין למה אופניים אלו כל כך פופולארים כאן.
לאחר כחצי דקה של רכיבה החלטתי לנסות את המצב השני. המצב השני מזכיר קצת אופנוע. בשביל לקבוע את המהירות, צריך לסובב את הידית הימנית. ככול שמסובבים יותר כך המהירות גבוהה יותר. עכשיו אני מנסה לבדוק איך הם נוסעים כשמשתמשים בפדלים בלבד. בשביל כך צריך להפעיל את המצב השני, אך לא לסובב את הידית. גם במצב זה אני רוכב בקלילות. למרות שהאופניים אמורים להיות יותר כבדים מאופניים רגילים, אני לא מרגיש הבדל ברכיבה. זאת אומרת שגם כשנגמרת הסוללה, עדיין ניתן לרכוב על האופניים כמו על כל זוג אופניים רגיל.
מר גוו מציע לי להסיע אותו מאחורה, ולראות איך מגיבים האופניים. עכשיו אנחנו שני מבוגרים על האופניים. אני מפעיל את המצב השני, מסובב את הידית והאופניים שטים להם בלי בעיה בכלל. למען האמת, אני לא מרגיש שהם יותר איטיים מאשר כשרכבתי לבד.
לסיכום, זהו באמת כלי תחבורה מדהים. קשה לי להבין למה מישהו יעדיף קטנוע על פני אופניים חשמליים. אם הייתי גר בעיר גדולה, והייתי צריך לנסוע כל יום לעבודה, בהחלט הייתי שוקל לקנות זוג כזה.
תמונות של אופניים בבייג'ינג
התמונה הראשונה היא של אופניים בלי פדלים שנראים כמו קטנוע. מבחינת החוק, האופניים האלו הם בדיוק כמו האופניים של מר גוו. כלומר ניתן לרכב עליהם לכל מקום, לא צריך רישיון וכו'.
כאן אני מביא תמונות של שלושה סוגי תלת-אופן. אופניים רגילים, אופניים עם מנוע בנזין ואופניים חשמליים.
תלת אופן רגיל ללא מנוע:
תלת אופן עם מנוע בנזין:
תלת אופן חשמלי:
עוד תלת אופן חשמלי:
העתיד נמצא בחשמל
המשימה הבאה שלי היא לבדוק מכונית חשמלית. BYD היא חברה סינית שמייצרת סוללות ומכוניות (ברקשייר של וורן באפט מושקעת במניה). החברה אמורה לצאת בשבועות הקרובים עם מכונית חשמלית ראשונה בסין, ואני מנסה לארגן לעצמי נסיעת מבחן.
הלוואי שבמדינה שלנו יהיה את האפשרות ליסוע בכלי רכב הגאוני הזה, נסיעה מהערים שסובבות את תל אביב למרכז תל אביב לוקחת כחצי שעה (מדובר בנסיעה של כמה קילומטרים בודדים), וזאת כמובן בלי להתייחס לעלויות תחזוקה,זיהום אוויר וחניה שעשרות אלפי רכבים משפחתיים ומרווחים המלאים בנוסע בודד גורמים לסביבה,לכיס ולאיכות החיים.
תמיד נהדר לקרוא את הכתוב אבל התמונות מבייג'ין הופכות את זה לנפלא.
אלעד, גם פה בישראל יש קיט שניתן להרכיב על האופניים ולהפוך אותם לחשמליות תחפש בגוגל אופניים חשמליות ותמצא.
בתור אחד שרוכב כל יום לעבודה אני יכול לומר שאני מבין את הסינים 🙂
קלאסי לירושלים.
תמיד רציתי לנסוע לעבודה עם אופניים אבל אחרי עלייה אחת שכחתי מזה.
עדו מאוד נהנתי מהפוסט.
אני גם מתפלא שהאופניים החשמליים עוד לא נכנסו למדינות במערב.
אולי פחד מגנבות?
בהקשר לישראל פחות, לפני כמה חודשים ראיתי כתבת וידאו על איזה יזם מסכן שניסה לקבל אישור ליבוא והפצה לרכבון קטן ממונע לא זוכר כבר איך הוא נראה אבל זה היה מכשיר די פשוט.
שיגעו אותו במשך שנתיים מממשרד למשרד ולאף אחד לא היה מושג תחת מה לקטרג את זה ומה לעשות עם הבקשה שלו. אני מניח שגם עם האופנים זה אותו הדבר.
בנוגע למדינות חובבי אופנים רבות – כגון הולנד הבעיה המרכזית היא אכן הגניבות.
מישהו בעבודה שלי מגיע עם אופניים חשמליות ממבשרת עד רמת החייל כך שהאופניים הן אמצעי תחבורה מהבית לתחנת האוטובוס ומהתחנה לעבודה.
באוטובוס הנהג התורן גובה מדי פעם סכום משתנה עבור האופניים כמטען חורג.
עדו, כתבה נהדרת! סחתיין. במידה ונושא האופניים מעניין אותך, תסתכל על call a bike.
שאלה 1: באיזה אתר אתה מסתכל על הדוחות/נתונים של המניות שנסחרות בהונג קונג (לדוגמא 878 וכו'). שאלה 2: האם אתה מבצע ההערכה של מחיר המניה ואם כן אז כיצד?. תודה, ארנון
מעניין עד כמה call a bike מצליח.
ניתן לקרוא את הדוחות באתר הבורסה של הונג-קונג.
אני משקיע ערך, ולכן אני מנסה לקנות מניות של חברות הנסחרות מתחת לשווי האמיתי שלהן. אני משתמש במספר דרכים שונות – כגון מכפיל רווח או הון נמוכים. אבל בגדול מה שחשוב הוא למצוא מניה שנסחרת בזול ביחס לרווחים העתידיים שלה.
הסברתי על זה קצת במדריך למשקיע המתחיל כמו גם בדפים אחרים כאן בבלוג בהם נימקתי את הסיבות לקניה/מכירה של מניות.
עדו שלום,
חפשתי באתר ריכוז השוואתי של נתונים ב-5 השנים האחרונות כפי שהצגת בדוגמא ולא מצאתי. איך אני מגיע לזה? קראתי את המדריך למשקיע המתחיל (אני לא) ועדיין לא ראיתי ביצוע הערכת מחיר/שווי למניה. ראיתי קריטריונים לבחירת מניה אבל לא קביעת מחיר "מדבקה". לדוגמא: מה הערך של 878 לטעמך?
נתונים חמש שנים אחורה כמו שהצגתי בבלוג, ניתן למצוא באתר של האנג-סנג בנק.
את סאונדוויל אני מנסה להעריך בשתי דרכים – לפי NAV ולפי הרווחים.
ה NAV של סאונדוויל הוא בערך 20$ למניה, ולכן אני חושב שהחברה שווה לפחות 15$, וזאת בגלל הצמיחה של החברה.
הניתוח לפי רווחים הוא כדלהמן – סאונדוויל פלאזה מכניס 200 מליון דולר בשנה משכירות. הנכס החדש שנמצא בבנייה יכניס לפחות 50 מליון (אם כי אני מאמין שזה יהיה יותר מ-60 מליון). כלומר לחברה יהיו 250 מליון הכנסות משכירות. בשלושת השנים האחרונות החברה הרוויחה עוד כ-100 עד 200 מליון מהשבחת נכסים, ובעתיד אני מאמין שזה יהיה יותר (השנה הם כבר הרוויחו יותר ממאה מליון, ושנה הבאה יותר ממאתיים לדעתי מהבניין ברחוב וורן. בנוסף יש להם את שני הנכסים ברחוב היוון שאם הם יפתחו אותם, יכניסו עוד בערך 100 מליון משכירות שנתית). כמו כן לחברה פעילויות נוספת – הם התחילו לבנות גם בסין, ניהול בניינים ועבודות תשתית בסין.
נגיד שהחברה תכניס 450 מליון לפני ריבית מס והוצאות. תוריד 50 מליון הוצאות ומאה מליון ריבית (כיום הריבית נמוכה יותר, אבל בטוח שהיא תעלה בקרוב). נשארנו עם 300 לפני מס, או 250-270 אחרי מס. אם תיתן לחברה מכפיל רווח של 15, תקבל שווי שוק של 4 מיליארד – כלומר יותר מ-15$ למניה.
אחות מוטרדת- האם זה אומר שהדור הבא של הסינים יסבול יותר מהשמנה, סכרת ויתר לחץ דם?
בכל מקרה זה עדיין עדיף על מכוניות.
וסחתיין לג'יאנט (אני רוכבת על גי'אנט בשטח ומאד מרוצה)
היי אחות מוטרדת,
הסינים העלו מאוד במשקל בשנים האחרונות, אבל לא הייתי מאשים רק את האופניים החשמליים בכך. הרגלי התזונה אשמים יותר לדעתי. כיום הסינים צורכים יותר מוצרי חלב והרבה יותר בשר מלפני עשר או עשרים שנה. אם פעם מחלות לב וסרטן לא היו כל כך נפוצים כאן, אני בטוח שבשנים הקרובות מחלות אלו תהיינה הרבה יותר נפוצות.
Tea Ceremony Scam – China
Eric Zeliff found out at huge cost what a traditional Chinese Tea Ceremony consists of.
Many tourists jump at the chance of observing the world renowned traditional “Tea Ceremony” when in China. They are taken to a ceremonial tea house, shown upstairs into a private room where the ceremony is carried out, with delicacy and elegance – a bona fide piece of Chinese cultural heritage. However when it comes to paying, the proceedings are less polite. Tourists have been known to be stung for as much as $680 for the ‘standard’ ceremony. When the bill is questioned things get heavy and, as travellers are often out numbered they often feel pressured into paying, fearing the consequences. That’s a cup of tea that will leave a nasty taste in your mouth…
אצלי בעבודה יש בחור שרוכב על אופניים שהרכיב עליהם קיט מנוע חשמלי – 20 ק"מ לכל כיוון
הם מגיעים ל 48 קמ"ש
צריך פה רשוי(60 אוירו לשנה) לאופניים חשמליים מעל 25 קמ"ש – אבל הוא לא עשה
בתל אביב מתפתח טרנד של קורקינטים ממונעים, 5 אלף לחתיכה עם ביצועים דומים לביצועי האופניים החשמליות. אין להם קטגוריה מבחינת הרישוי ולכן הייבוא שלהם אסור. ישנו ייבוא מחתרתי וגם ייצור מקומי (מותר).
הם נוסעים על הכביש ועל המדרכה, אדם אחד נהרג כשאיבד שליטה ונכנס במכונית חונה, ילד אחד נדרס כאשר נסע על סקייטבורד ממונע (שוב, ביצועים דומים), לא הצליח לעצור, התפרץ לכביש ונדרס.
כיוון שאין להם קטגוריה, לא ניתן לרשום להם דוחות והשוטרים פשוט מתעלמים מכל עבירה שהם מבצעים.
מה עם המכונית החשמלית? ניסית אותה?
היא עוד לא יצאה. גם כשהיא תצא, אני לא בטוח אם אני אראה אותה בחנויות כל כך מהר. ראיתי שהמחיר שלה יהיה בסביבות ה 100 אלף שקל. אין סיכוי שהם יצליחו למכור כאן מכונית כל כך יקרה.
הי עידו
עשית שירות נהדר בפוסט הזה, סופסוף כתבה נורמלית על אופניים חשמליות. ואני מתכוון כתבה לא סתם. לא מצאתי יותר מדי מידע אינפורמטיבי על זה ברחבי הווב אז שאפו.
נראה מעולה. ואחלה כתבה. נראה לכם שכדאי להביא זוג כזה מהטיול הבא שלי לסין, עוד חודשיים? למישהו יש מושג כמה יעלה לי להביא את זה לארץ (בתור מטען בטיסה)?
והאם בכלל ניתן להשתמש בהם בארץ? (צריך רישיון, זה חוקי?) והאם יהיה ניתן להחליף או להטעין בארץ את הבטריה שלהם?
תודה! דורית
דורית, נראה כי עניין האופניים החשמליים סודר בצורה רשמית לפני כחודש. הנה מה שנכתב בגלובס בעניין:
על פי התקנות החדשות ניתן לרכב על אופניים חשמליים בעלי הספק מרבי של 250 וואט, ושמהירות נסיעתם אינה עולה על 25 קמ"ש. הגיל המינימלי של הרוכב באופניים יוגבל ל-14 שנים. בדומה לשאר מדינות העולם, גם בארץ האופניים החשמליים אינם מצריכים רישיון נהיגה או רישיון רכב.
נראה כי לפי התקנות האלו האופניים החשמליים נחשבים כאופניים לכל דבר כל עוד אם עומדים בתנאים המוזכרים לעיל. אבל מההכרות שלי עם המכס, אני לא בטוח שהם מכירים את התקנות החדשות, אז אולי שווה להרים טלפון ולשאול.
עם משקל של 40 קילו, אני די בטוח שתצטרכי לשלם אובר-וויט. כדאי לך לברר עם חברת התעופה, והייתי ממליץ להפריד את הבטריה – שלא יגנבו אותה. לא תהיה לך בעיה להטעין את הסוללה בארץ, אבל אני לא בטוח לגבי החלפה של הסוללה. יש לך שנה וחצי לדאוג לכך 🙂
דורית, למה לנסוע עד לסין בשביל להביא אופניים חשמליות?
תכתבי בGoogle אופניים חשמליים/חשמליות ותגלי הרבה חנויות שמוכרות אותן בארץ..
רק שנראה שהמחיר בארץ הוא בערך פי 4, לא?
בסין המחיר הוא 1000-1500 ש"ח
חדשות טובות.
האופניים החשמליים הולבנו , וכעת הם נחשבים כאופניים לכל דבר.
כמו שהראתי בתמונות, ישנם אופניים שממש נראים כמו אופנועים. אני בטוח שכשאלו יתחילו להתנועע ברחובות ת"א, המשטרה תתבלבל.
עידו, קצת מסקרנת אותי הנכונות של מר גוו לענות לך באדיבות וגם לתת לך סיבוב. האם לדעתך קל יותר למצוא מתנדבים לשיחה כזו בסין מאשר בארה"ב (שם אני גר) או בישראל?
אני צריך להודות שיכול להיות שגם במקומות אחרים אנשים היו שמחים לשתף בחויה שלהם – אבל לי לא היה האומץ לעצור מישהו ברחוב סתם-כך ולשאול.
אני חושב שגם בישראל הרבה אנשים היו שמחים להתראיין.
מר גוו הוא לא ממש זר – אני מכיר את הבן שלו. כשהחלטתי לראיין מישהו על האופניים החשמליים פשוט התחלתי לשאול את כל הקרובים וחברים שלי אם הם מכירים מישהו, וכך הגעתי אליו.
דרך אגב, אני מתכנן שורת ראיונות עם סינים. פרטים בהמשך…
אולי זה יעניין:
http://www.nytimes.com/2010/02/01/business/global/01ebike.html?hp
גיא, תודה רבה על הלינק. כתבה מאוד מעניינת.
לדעתי צריך להגביל את האופניים החשמליים למשהו כמו 20-25 קמ"ש, ולתת להם לנסוע בשבילי האופניים (כמו שעושים בסין). אין שום סיבה שהם לא יחליפו את כל הטוסטוסים, ואפילו יגרמו לחלק מהנהגים לעבור לאופניים.
שלום עידו !
גם אני ביקרתי בביגינג ואכן הדבר שעניין אותי יותר מהכל היו האופניים המיוחדות שראיתי שם .אני זוכר במיוחד שנתקלתי באופני אוטו זבל של העיריה,אופניים שעליהם מורכב מיכל גדול מאוד אולי 10 קוב אם יש לך תמונה של זוג אחד כזה או כל תמונה מענינת אחרת אשמח לשים בבלוג שלי ששעוסק בנגררות אופניים.
כתבה יפה ומענינת תודה.
כתובת הבלוג שלי http://israblog.nana10.co.il/blogread.asp?blog=678448
יש בארץ גם דגמים יותר איכותיים, עם מנוע שמולבש על השרשרת במקום על הגלגל, סוללות ליתיום קלות יותר ועמידות יותר ושיפורים נוספים. חוץ מזה קיימים אופניים חשמליים מתקפלים שניתן לעלות איתם גם לרכבת, לאוטובוס וכו'. תוכל לראות מידע נוסף באתר של רשת גלגלים ירוקים- http://www.greenwheels.co.il
נהנתי מאוד לקרוא! תודה רבה
כתבה מעולה על אופניים חשמליות והדגמים השונים.
אבל התמונה של האופניים שדומות לאופנוע? 100% זה לא אופנוע? משהו פה מוזר