זוכרים שבחודש שעבר כתבתי שהפסימיות של המשקיעים הגיעה לשיא חדש ממרץ שנה שעברה? כמו כן כתבתי שזה סימן מעודד כי הזמן לקנות מניות הוא כשכולם פסימיים.
אז הנה הגיע חודש ספטמבר והבורסה האמריקאית עלתה. למעשה זה היה חודש ספטמבר הכי טוב מזה 71 שנה!
מה שמראה שוב שבעולם ההשקעות כדאי ללכת נגד הזרם. כשכולם פסימיים והעיתונים מלאים בנבואות זעם – זה הזמן להיות אופטימיים (או לפחות לא להצטרף למקלת הפסימיים).
ההתנהלות של העיתונים הכלכליים בארץ מאוד מאכזבת אותי. בעבר היו מספר כתבות בדה-מרקר (של מירב ארלוזורוב בין השאר) על כך שהציבור לא מרוויח מהבורסה בגלל שהוא כל הזמן נכנס ויוצא, ולא מצליח להשקיע לטווח ארוך. אבל האם לדה-מרקר ולגלובס אין חלק באחריות לכך שהציבור נלחץ כל שני וחמישי?
האם זה באמת תפקידה של העיתונות הכלכלית לצטט שלוש פעמים בשבוע את רוביני ופעם בשבוע את מרדיט וויטני?
בסוף אוגוסט קיבלתי מכתב מקרוב משפחה שלי ששאל אותי האם באמת כדאי להכניס כסף לבורסה כיוון שכל המומחים מנבאים נפילה של 50% בשוקי המניות. קרוב המשפחה הזה מנוי לעיתון דה-מרקר, ואני בטוח שהוא קיבל את הרעיון של נפילת שוקי המניות מעיתון זה. לרוב האנשים אין את הזמן (או את הרצון) לבצע בדיקת עומק לכל הנביאים והמומחים שמצוטטים בעיתונים. כך שאם כתוב בעיתון שמרדיט וויטני ניבאה את המשבר, הם יאמינו לכך (למרות שזה לא נכון).
האם העיתונות הכלכלית באמת צריכה לשמש במה לנביאי השקר?
האם לא היה עדיף שהם יבזבזו דיו על נושאים חשובים יותר?
עכשיו כשגמרתי להתלונן, הנה התשואות של המדדים השונים:
מתחילת השנה DIA עלה ב-5.2%, SPY עלה ב-3.9% ההאנג-סנג עלה ב-4.9% והתיק שלי עלה ב-25.9%.
התיק הממונף שלי ירד ב-3.2% (בגלל וולס-פארגו), כך שאם הייתי מחשיב גם את התיק הממונף, התשואה שלי הייתה נמוכה יותר.
דוחות ודיווחים
החודש היה שקט מאוד ללא שום דוח כספי.
באחד העיתונים בהונג-קונג הייתה ידיעה שסאונדוויל (סימול 878) ביקשה לפני מספר חודשים אישור לבניית בית-מלון במקום הנכס ברחוב Hing Wan. החברה מחזיקה את הנכס כבר מספר שנים, וזה יהיה נחמד אם היא תפתח אותו סוף סוף. הבקשה היא לבניית מלון בן 25 קומות (לעומת הבניין הנוכחי של 5 קומות)
בינתיים מספר התיירים שמבקרים בהונג-קונג ממשיך לשבור שיאים. אלו חדשות טובות מאוד להחזקות שלי בבתי-מלון – קרי אסיה-סטנדרט (סימול 129) ושון-הו-טק (סימול 219). אבל גם לסאונדוויל כיוון שתנועת תיירים ערה תעזור לדמי השכירות שהיא מקבלת. שימו לב שאוכלוסיית הונג-קונג עומדת על כ-7 מליון תושבים (בערך כמו ישראל), אבל היא מקבל יותר תיירים בחודש מאשר ישראל מקבלת בשנה. מכאן ניתן להבין את התרומה החשובה של התיירות לכלכלה ההונג-קונגית. מה גם שבעוד התיירות להונג-קונג היא בעיקר תיירות-שופינג, התיירות לארץ היא בעיקרה צליינית.
עסקי הרדיו בארה"ב ממשיכים להתאושש, כאשר באוגוסט נרשמה עלייה של 7% בהכנסות התעשייה ביחס לשנה שעברה. בנוסף לכך, עונת הבחירות המתקרבת תבטיח הכנסות גבוהות יותר מפרסום ברבעון הרביעי ביחס לשנה שעברה. הנה ציטוט מתוך כתבה בכלכליסט:
באופן מסורתי, כ־75% מהיקף הפרסום הפוליטי בבחירות האמצע יוצאים לדרך ב־30 הימים האחרונים של הקמפיין", מסביר איוואן טרייסי, אנליסט בקמפיין מדיה אנליסיס גרופ. "זו הולכת להיות פוליטיקה מחוף לחוף ומקיר אל קיר בטלוויזיה וברדיו בסתיו הקרוב", הוא מזהיר.
גם באפט רואה שיפור בעסקים אצל חברות הבת שלו והוא שולל את האפשרות של מיתון נוסף בארה"ב. ההבדל בין באפט לבין נביאי השקר הוא שבאפט מבסס את ההערכות שלו על הביצועים של החברות שלו. זה לא אומר בהכרח שהוא צודק, אבל אם הוא אומר שיש שיפור (אם כי אטי) בביצועים של חברות הבת של ברקשייר, אז זה אומר הרבה לגבי הכלכלה האמריקאית, כיוון שחברות הבת של ברקשייר מתעסקות במגוון מאוד רחב של תחומים – משוקולדים ועד לבתים טרומיים, מרשת מזון מהיר ועד למטוסים פרטיים.
פעולות בתיק
חודש פסיבי לגמרי מצידי. בתיק הרגיל שלי לא בצעתי שום פעולה. בתיק הממונף שלי קניתי קצת מאוד מניות של חברה קטנה.
אני מעדיף בינתיים שלא לחשוף את ההשקעה הזאת בגלל שיש סיכוי שאני אוסיף עוד למניה הזאת בחודשים הקרובים. כמו כן, כיוון שמדובר בחברה מאוד קטנה עם מחזור נמוך, אני מעדיף שלא תהיה לי תחרות בקנייה של המניה.
ההשקעה שלי במניה זו היא קצת שונה ממה שאני עושה בד"כ. זאת השקעה מהסוג שבאפט נוהג לכנות "Work outs" (למישהו יש רעיון לשם עברי?). מדובר בחברה שהולכת להירכש ע"י חברה אחרת. מחיר הרכישה עומד על יותר מפי 2 ממחיר המניה ביום ההודעה על הרכישה. המניה כמובן זינקה בעקבות ההודעה, אבל עדיין נשאר פער בין מחירה כיום לבין מחיר הרכישה. פער די גדול למען האמת – של כ-18%. כיוון שהעסקה אמורה להיסגר תוך חצי שנה, מדובר על תשואה של 18% תוך חצי שנה. (אני כמובן קניתי אחרי שההודעה יצאה. לא היה לי מידע פנימי או משהו כזה :)).
הסיכון כאן הוא שהעסקה לא תצא לפועל (העסקה צריכה לעבור אישור של בעלי המניות וישנן גם התניות אחרות). קראתי את החוזה בין הצדדים, ונראה לי שהסיכון משתלם. הסיכון השני הוא שהעסקה תדחה, ואז התשואה השנתית תהיה נמוכה יותר (אם אקבל 18% תוך חצי שנה, אז מדובר על תשואה שנתית של יותר מ-30%, אבל אם למשל ייקח לעסקה שנה עד הסגירה, אז התשואה תהיה רק של 18%).
בקיצור, לדעתי מדובר בהשקעה לא רעה בכלל. הסיבה ששמתי שם קצת מאוד כסף היא שאני מרושש לגמרי. אני מוכן להיכנס להשקעות שכאלו ע"י מינוף, כיוון שהתשואה שאני מקבל כאן הרבה יותר גבוהה מהריבית שאני משלם, אבל אני מתחיל להיות ממונף יותר מדי, אז אני מעדיף להיות זהיר יותר.
בימים הראשונים שאחרי ההודעה על הרכישה, המחזור במניה היה מאוד גדול, ואני קניתי בסכום קטן. בינתיים המחזור הצטמק משמעותית. אבל כיוון שיש עוד מספר חודשים עד לסגירה של הרכישה, אני מאמין שעד אז יתפנה לי כסף ואני אוסיף.
ברגע שאני אצבור מספיק מהמניה, או שאני אראה שאני לא מתכוון יותר לקנות, או שהמחזור במניה יגדל בצורה משמעותית, אני אחשוף את המניה כאן בבלוג.
עוד מניה שהסתכלתי עליה היא BNE. גם היא עומדת להירכש בקרוב. כאן ההפרש נמוך יותר. כשהסתכלתי עליה המחיר עמד על 11$ ומחיר הרכישה אמור להיות 11.5$, אבל כנראה שטווח הזמנים פה יהיה קצר יותר כיוון שהחברה כבר קיבלה את רוב האישורים לעסקה. עוד לא הספקתי להסתכל על כל האינפורמציה, ובינתיים המחיר עלה אתמול. שווה לשים עיין על המניה הזאת במקרה שהיא תרד. עם מחיר של 11$, התשואה היא של 4.5%. אבל אני רוצה להדגיש, שבניגוד למניה הראשונה ששם באמת קראתי את החוזה בין הצדדים, במקרה של BNE עוד לא עשיתי עבודת מחקר, ולכן יכול להיות שיש שם הרבה לוקשים.
התחום הזה של Workouts הוא משהו שאני כנראה אכנס אליו יותר בעתיד. חשוב גם להדגיש שהתשואה כאן אינה תלויה במצב הכלכלה. לכן מי שמודאג מכיוון הכלכלה או כיוון הבורסה, יכול תמיד להתמקד בתחום הזה של Workouts.
אני רוצה להזכיר לקוראים שהבלוג הזה מיועד לתעד את ביצועי ההשקעות שלי, ולחלוק מניסיוני כמו גם מהטעויות שלי. אני לא ממליץ על אף אחת מהמניות המוזכרות כאן. כמו כן, אני עלול למכור (או לקנות) מניות זמן קצר לאחר שקניתי (או מכרתי) אותן, וזאת מבלי לדווח על כך כאן.
אנשים טובים שאלה (ובאמת אין בכוונתי לזרות מלח )
אם אני לא מושקע במניה (כן הייתי מושקע עד לפני חודשיים) האם אתם חושבים שזה זמן טוב להכנס או כדאי לחכות להבהרות או ירידות נוספות
אני לא מחזיקה במניה אבל עקבתי אחריה תקופה קצרה ,הסחירות היתה די דלה.
אתמול כשהמניה ירדה בגדול היתה תנועה די גדולה של מוכרים אבל אחרים החליטו
שבמחיר הזה כדאי לקנות ,אז אולי זו דוקא הזדמנות לקניה או חיזוק.
לדעתי גיא, אי הבהירות כרגע גדולה מדי בשביל להכנס לCASH כרגע, זה יהיה יותר הימור מאשר השקעה.
אין, למשל, שום דרך להעריך מה יהיה הרווח (בהנחה שהיא תהיה ברווח) של CASH ב2011, כך שאין לי שום מושג באיזה מכפיל היא נסחרת כרגע ביחס לרווחי 2011.
זו דעתי כאשר המניה נסחרת ב22, אם מחיר המנייה ירד בצורה משמעותית, או שהעניינים יתבהרו לטובה במקצת, אז הסיכון יקטן, אבל, נכון לכרגע, אני מאמין שאתה יכול למצוא הזדמנויות יותר טובות במניות אחרות.
פסח, אני מציע שתקרא את התגובות.
גיא אני חושב שהשאלה שלך לא במקומה. השאלה היא לא מה חושבים אחרים אלא מה *אתה* חושב. ואם אין לך דיעה, אתה צריך כנראה לגבש אותה (למשל, ללמוד את החברה).
טוב, אז אני רוצה לקנות, אומנם אני מחכה שהמחיר ירד, מתחת ל20, אבל כולם כאן אומרים שהחדשות רעות, המצב לא ברור והמניה ירדה 40 אחוז ביום אחד, המצב ימשיך להיות לא ברור עד שיפרסמו את הדוחות ( עוד חודשיים ).
חוץ מזה, החברה עדיין טובה, המנהלים עם בעלי ניסיון רב וברור שאין אינטרס לאף אחד לגנוב מהבנק.
אולי מכיוון שאני עדיין בחוץ אני רואה דברים בצורה שונה, אם אני אראה שהמחיר של המניה בימים הקרובים רק עולה, אני אכנס גם במחיר מעל ל20, מכיוון שהבסיס של העסק לא השתנה
דפני, את מדברת כמו אשתי 🙂
אתמול זה בדיוק מה שהיא אמרה – אם יש מסחר גדול, אז גם הרבה אנשים קונים.
ברור שאם יש הרבה מוכרים אז גם יש הרבה קונים. מן הסתם מישהו מהם נמצא בצד הלא נכון של המסחר.
טדי, אכן מי שמחזיק במניה נמצא במצב פסיכולוגי שונה ממי שבחוץ. אני מנסה להסתכל על העובדות בצורה קרה למרות שזה לא קל. תמיד קשה לדעת מתי למכור, והפעם הזאת לא שונה.
cosmo, תודה על התגובה. האמת שאם יש משהו שאני מצטער עליו זה שלא כתבתי יותר על הטיול שלי ליפן. מקום פשוט מדהים, ונהנתי כמעט מכל רגע.
WFC – יכול להיות שמישהו יודע משהו שאני לא. אבל הבעיה עם צורת מחשבה כזאת היא שאתה נכנס למלכוד 22. כל פעם שמניה זולה, אז במקום לקנות אתה מניח שמישהו יודע משהו שאתה לא.
במקרה הזה של WFC, אני מניח שהירידות האחרונות קשורות לבלגן שקשור בעיקולי הבתים. יש לחץ גדול מאוד מפוליטיקאים לאלץ את הבנקים להפסיק לעקל בתים. באופן מפתיע, אובמה מתנגד לכך.
הנה כתבה על כך שכנראה גם WFC עיקלו בתים באופן אוטומטי – כלומר שאחד הפקידים בבנק ישב וחתם על צווי עיקול מבלי לבדוק את הנתונים.
לדעתי זה לא משהו רציני. אבל נחיה ונראה.
הי כולם,
עדו – תודה רבה על הבלוג. אני קורא שלך כבר שנתיים (היה מאוד מעניין בתקופת המשבר ואחריו וגם בהונג-קונג ובטיול ביפן :)) וזו התגובה הראשונה שלי. לשנים האחרונות התייחסתי כתקופה של למידה, על השווקים ועל עצמי (למשל לראות שאני מסוגל לספוג הפסד של 50% ולא למכור לפני שזה עולה חזרה יותר מ100%. נראה לי שזו היתה תקופה מצוינת לכל משקיע לבחון את עצמו) ורק לאחרונה החלטתי להעביר הילוך ולהגביר את קצב ההתעדכנות והפעולות שלי מתוך מחשבה שעם הקריירה שבחרתי, לא יזיק אם יהיה מקור פרנסה עיקרי נוסף וזמן כנראה לא יחסר לי.
שאלה לגבי WFC – לא כדאי לנסות להבין למה הוא יורד כל-כך לפני שקופצים על העגלה? האמת היא שהתכוונתי היום בדיוק לקנות את המנייה ואז ראיתי את הירידה ורציתי רק להבין אותה לפני. לפי מה שאני רואה הבנק אמור לפרסם את הדו"חות ב-20 בחודש ואם יהיו טובים, חבל לא להיכנס לפני. אבל אולי מישהו יודע משהו שאנחנו לא יודעים?
לכל המשיבים תודה
כמובן שההחלטה היא שלי ואולי טעיתי בנסוח השאלה ולא התכוונתי לתשובה אלא להבהרות כדי לשקול נימוקים בעד ונגד
נזכרתי פשוט במניית AEA שהוזכרה בפורום אחר אשר גם עוסקת בתחום דומה של הלוואות קצרות
אשר מסיבות ריגולטוריות נפלה לפני כמה חודשים ובזמן האחרון מתאוששת די יפה
ואני דווקא בדעה של טדי
אבל נחכה ונראה
כן, סביר להניח שהלחץ על WFC קשור לנושא זה וזה משפיע על בנקים רבים, לא רק עליו. השאלה היא עד כמה בטווח הארוך זה ישפיע.
WFC עדיין אחת המניות היותר אהובות עלי לאורך זמן.
לדעתי כל העניין הזה מגוחך. המסמכים נבדקו בצורה קפדנית ע"י עובדי החברה. פשוט העובד הבכיר יותר רק חתם עליהם מבלי לבדוק אחד אחד. השורה התחתונה היא שכל הבתים שעוקלו היו צרכים להיות מעוקלים.
http://abcnews.go.com/Business/wireStory?id=11883892
ברור שבטווח הארוך אין לכך שום חשיבות. פשוט עכשיו מערכת הבחירות מתחממת, ופוליטיקאים אוהבים לצבור נקודות – ומה יותר קל היום מאשר לקפוץ על הבנקים.
האם התובעים הכלליים בארה"ב רוצים למוטט את הבירוקרטיה המודרנית?
הבירוקרטיה היום עובדת בשיטת הסרט הנע בדיוק כמו פס ייצור תעשייתי. הרי אין סיכוי שכל פקיד יעבור על כל מסמך ויוודא את כל הפרטים לפני שהוא חותם עליו. בשביל זה יש לכל אירגון עו"ד, ומומחים שונים לוודא את נכונות הפרטים. הפקיד רק חותם בסוף.
למשל, שר האוצר שטייניץ' חתם לאחרונה על הסכם סחר חופשי עם הודו. אתם באמת חושבים שהוא עבר על כל ההסכם סעיף אחרי סעיף ובדק?
ברור שלא, בשביל זה יש פקידים מתחתיו שישבו חודשים להכין את ההסכם. בסוף בא השר וחותם.
אני בטוח שאובמה חותם כל יום על עשרות מסמכים מבלי לקרוא אותם.
אז מה פתאום התובעים הכלליים בארה"ב החליטו להתנפל על הבנקים?
לפעמים רגולטורים אקטיבים מדי גורמים נזק ענק בטפשות שלהם.
(חה חה – אני בטוח שכל הליברטנים כאן יאהבו את המשפט האחרון).
היי עדו,
אני לא מדבר ספציפית על WFC, או על בנק אחר. אבל באופן כללי, דעתי היא שיכול להיות שזה יהיה "תירוץ" לממשל האמריקאי לתת תמריצים נוספים לבעלי הבתים שעוקלו, למצוא פתרון ביניים כזה או אחר, וע"י כך לייצב את השוק, הנדלנ"י ובכלל. כשלמישהו יש בית משלו (אפילו אם יש לו משכנתא של 70%) רמת הבטחון עולה וגורמת לעלייה בצריכה. איך זה ישפיע על הבנקים? לא ממש יודע, ובספק אם יש מישהו שמבין עד הסוף. באמריקה מקרים מוזרים ועם סיכוי קטן בהרבה, הביא לנצחוונות של עורכי הדין, שמריחים כסף ונלחמים בחירוף נפש. בכמה אחוזים מהכלל מדובר? אצל אמריקאים אין אמצע. גילו "בעייה", מייד הולכים לקיצוניות המוחלטת ומקפיאים את כל העיקולים. אני בכל מקרה, חושב שזה יגרום לשינוי, לכן פתחתי פוזיצית תעודת סל על הנדל"ן בארה"ב. כמו שכולנו יודעים, לא משנה מה קורה בפועל, משנה מה חושבים המשקיעים…
עוד הערה אחת לגבי המשפט "הרי אין סיכוי שכל פקיד יעבור על כל מסמך ויוודא את כל הפרטים לפני שהוא חותם עליו". אני חושב אחרת. כשני קורא על אדם שמוסמך מטעם הבנק לאשר את החתימה הסופית, שבודק 18,000 בתים בחודש, לא מאמין שבכלל עבר על משהו. אפילו לא חתם במו ידיו, אלא זה נעשה אלקטרונית. ואני כן חושב שצריך להיות זהיר בעניין, בסופו של דבר זה בסך הכל עוד קלסר למי שחותם, אבל החיים, הבטחון, והרבה יותר מזה למי שמעקלים. אני מכיר מישהו שחווה את העניין, בואו נאמר בעדינות, שזו לא חוויה נעימה, שבהחלט משנה את החיים בצורה קיצונית, לפחות לפרק זמן של כשנה.
Corado
אני לא יודע בדיוק איך הבנקים עובדים, אבל אם נניח יש צוות חוקי שעובר על המסמך לפני שחותמים עליו, ויש צוות פיננסי שמלווה את הלווה לפני העיקול ומברר טוב טוב שהלווה לא מסוגל לעמוד בתשלומים. אז אני לא רואה שום בעיה בעובדה שהפקיד האחרון רק חותם על המסמך מבלי להכיר את כל העובדות. אי אפשר לבקש מפקיד אחד להבין גם את הצד החוקי גם את הצד הפיננסי וגם להכיר את הלקוח באופן אישי. אם עבודת הצוות טובה, זה מספיק טוב בשבילי. כלומר, אם הצוות ככלל עושה עבודה טובה – זה מה שחשוב.
לפי התגובה של WFC זה המצב בבנק. ועוד לא היו עיקולים לא מוצדקים. זאת השורה התחתונה.
מי שחושב שעכשיו כל עיקולי הבתים בארה"ב יופסקו, ושכל בעל בית יגרור את הבנקים לדיונים בלתי פוסקים בבתי-משפט, טועה לדעתי. זה יפרק לגמרי את הכלכלה האמריקאית, וייצור עומס עצום על בתי המשפט.
אפילו אובמה שהוא אחד מהנשיאים הכי שמאלנים שאמריקה ידעה, מתנגד לכך. פשוט מערכת הבחירות מתחממת אז זה נושא קל לפוליטיקאים פופוליסטים, וכמובן שהעיתונים תמיד אוהבים דם, אז גם הם קופצים על העגלה.
אותי העניין ממש לא מטריד. אני לא מאמין שהסיפור ישפיע על WFC.
עם החצי הראשון של התגובה שלך אני לגמרי לא מסכים.
1 – אני חושב בדיוק ההיפך ממך – לא חשוב מה חושבים המשקיעים, אלא חשוב מה קורה בפועל.
2 – אף פעם לא הייתי משקיע במשהו רק על סמך מה שאני חושב שפוליטיקאים יעשו. אין דבר יותר חמקמק מדעות של פוליטיקאים. מה גם שאני חושב שזאת טעות להשקיע במגזר מסויים מבלי לקרוא חלק מהדוחות הכספיים של החברות במגזר.
3 – כבר היום יש נסיון של הממשל כמו גם מצד הבנקים להשאיר פושטי רגל בדירות שלהם. WFC מנסה לעזור ללקוחות שלה להישאר בבתים שלהם – ע"י פריסת חובות, הורדת ריבית ולפעמים גם ויתור על חלק מהחוב. אבל יש גבול לכמה ניתן להילחם בחוקי הפיזיקה. המצב הכלכלי באמריקה אינו טוב, וזה ימשיך להשפיע על שוק הדיור. אם כי השיא של משבר הדיור כנראה כבר מאחורינו.
גייטנר מתראיין אצל צ'ארלי רוס. מדקה 4:45 הוא מדבר על הקפאת עיקולי הבתים.
עדו שלום
הבנק שלנו WFC מתחיל להיות מעניין כאשר מחיר המניה ירד
עד כמעט 23 דולר האם זה לא מתחיל להביא לך חשק לקנות
או שאתה מחכה למחיר נמוך יותר משמעותית.
אתה רכשתה את המניה במחירים שונים האם יש לך איזה ממוצע
כללי אשמח לשמוע כוון שאני מתחיל לחשוב על רכישה נוספת.
אם מחשיבים את התיק הממונף שלי, אז הממוצע שלי הוא בערך כמו המחיר היום.
היי עדו,
אני חושב שאתה נותן משקל יתר ליכולת הבנק לנהל מצב קיצוני כמו שהיה עם מצבת כוח האדם. אני לא מאמין שאותו כוח האדם שהיה נהוג לפני המשבר הספיק לנהל את העיקולים שהוכפלו מספר מונים בצורה טובה. אני לא חושב שכל העיקולים יעצרו, אבל אני חושב שהיד על ההדק תהיה קלה פחות מהעבר.
1- כשאמרתי "שלא משנה מה קורה בפועל…", אני חושב שזה לא גורף, לא לאף צד. אני המוחלט של ההשקעות שלי משקיע לפי דוחות ומידע נוסף. יש מקרים בהם, מה שקובע הוא מה חושבים. אנחנו עושים את זה המון בכל יום כמעט בכל נושא, מקבלים החלטות לפי "הרגשה". לדעתי זה קורה גם בתחום ההשקעות בחברות ספציפיות. לא גורף, אבל קורה.
2- אני חושב שלא הובנתי כראוי. ממש לא החשבתי את דעתם של הפוליטיקאים. אני משקיע במגזר כמו שאמרתי, תעודת סל בתחום הנדל"ן ואני קורא את המידע והדוחות של החברות הגדולות בתחום, במספר תתי-ענפים בתחום. זה לא בא בשליפה…
3- כמו שאמרתי קודם, אני בטוח שחלק מהעיקולים לא נעשו תוך כדי בדיקה מקיפה. כמה אחוז זה מהכלל? מה ההשפעה הצפויה? אי אפשר לדעת. בסופו של דבר, לבנק יש אינטרס להשאיר בעלים בדירה, כי אם יקבל את הכסף, הוא מרוויח יותר מאשר לעקל.
אמרתי את שרמרתי באופן כללי על השוק הנדל"ני ולא הייתי ספציפי לגבי הבנקים. את WFC אני לא מכיר מספיק כדי לחוות דעה.
Corado
2 – מצטער – טעות שלי. לא הייתי צריך להניח שלא בדקת לעומק את התעשייה.
לפני מס' שבועות הסתכלתי על שתי חברות (לא זוכר את השמות) והייתי די מזועזע מהמצב שלהן. יכול שזה בגלל שאני רגיל לחברות בהונג-קונג שהן הרבה יותר שמרניות. חברות הנדל"ן האמריקאיות ממונפות עד הגג.
3 – אתה צודק. תמיד תהיינה טעויות. ברור שאם מעקלים מליוני בתים אז בחלק מהמקרים נופלות טעויות. למרות זאת, אני מאמין לוולס-פארגו שטוענים שפרוצדורה שלהם לא פגומה. גם במקרים של בנקים אחרים (כמו BOA) מדובר על הקפאה זמנית. זה לא משהו שישנה את המצב של הבנקים באופן מהותי. ככה לפחות אני רואה את זה.
לפי הראיון עם גרייטנר שהבאתי למעלה, הממשל ממש לא מעוניין להקפיא את העיקולים. וכיוון שגם וולס-פארגו הודיעה שהיא לא מתכוונת להקפיא – אני ממש לא מבין על מה כל המהומה. אלא אם כן באמת יש לתובעים הכלליים כוח לאלץ הקפאה. אין לי מושג מה הכוח של התובעים הכלליים בנושא זה.
היי עדו,
קודם כל, הכל בסדר 🙂
גם אני בדקתי כמה חברות בתחום. הן לא מהסוג שהייתי מוכן כרגע לשים את הכסף שלי בהן. אמנם יש להן גרף מכירות ורווח עולה מ 2008 ועד היום, אבל בכיוון הלא נכון… 🙂
קשה מאוד לנחש מישראל הרחוקה מי מהן תצליח בארה"ב. יש לי חברים ישראלים שגרים בארה"ב ואומרים שבאזורים שלהן החלו לראות פעילות קטנה של בניה/שיפוצים של בתים, זה לעומת הכלום שהיה בשנתיים האחרונות. אני לא יכול להביא נתונים חותכים, אבל "השגרירים" שלי שם, טוענים שמריחים בריזה של שינוי קל. הסתייגות ראשונה, אני לוקח בחשבון שהפעילות הזו היה גם בשנתיים האחרונות ושהם היו "עיוורים" לנושא עד עכשיו בגלל פסימיות של השוק שהשפיעה עליהם, או 1001 סיבות נוספות, ולאחרונה הם שמים לזה יותר לב. ועוד הסתייגות, הם גרים באזורים שבהם יש תעסוקה יחסית יציבה, כך שלא ניתן להסיק מזה לכל האזורים בארה"ב. אני נוטה להאמין שיש התייצבות. לכן קניתי תעודת סל. ימים יגידו אם צדקתי או לא.
כפי שאמרתי בעבר, אני עובד עם האתר של יאהו שמשמש לי כבסיס נתונים מעולה (ברור שאני יכול לנהל טוב יותר באקסל, אבל יאהו זה אונליין), כך שאני שומר כמעט כל חברה שעברה תחת עיניי. יש לי כמה תיקים וירטואלים לפי נושאים. זה מאוד נוח, כי גם הזכרון הצילומי שלי לא מצליח לזכור את כל 6720 המניות…
גם אתה וגם אני היינו בחברות שפועלות על בסיס רווח והפסד. ברוב החברות שאני מכיר אין רזרבות של כוח אדם, בטח לא כאלה שמאפשרות עליה של פי כמה בפעילות ובטח לא בתקופה של אי ודאות וכולם מקצצים בלי הכרה עובדים. אני לא אומר משהו מידיעה אישית, אלא מתחושה. נכון שאני הייתי בהייטק שבהגדרת התפקיד עובדין 120%, ופה זה בנקים. נכון שאני בישראל, ושם בארה"ב החיים נוחים יותר.
אני רק מעלה חומר למחשבה, של משהו שלא מסתדר לי 100% בראש.
בכל מקרה, אחרי שדיברתם כל כך הרבה, סיקרנתם אותי לגבי WFC.
Corado
עדו,
התייחסת לבנק BOA..
תזרים מזומנים בשנה אחרונה (ב 12 חודשים אחרונים ) הוא פשוט ענק.
ב 0.5 שנה הראשונה של 2010 תזרים מזומנים חופשי גם כן גדול כ 39B .
חברה נסחרת ב 8% פחות מנכסים המוחשיים שלה.
WFC בשביל ההשוואה תזרים חופשי ב 0.5 שנה 2010 17B.
האם חברה גם כן זולה לפי דעתך?
האם בבנקים תזרים חופשי הוא "שונה"? האם אסור להתייחס עליו כמו בניתוח חברות רגילות הלא פיננסיות?
לא בדקתי את BOA
בקשר לתזרים מזומנים, לפעמים נראה לי כאילו משקעים רבים חושבים שתזרים המזומנים זה איזה נוסחת קסם. המציאות היא שצריך לקרוא את כל הדוח של החברה ולנסות להבין אותה ומה הערך שבה – בין אם זה תזרים או רווחים או צמיחה בהון.
להסתכל רק על התזרים זה אולי טוב בשביל לסנן חברות בצורה מהירה. אבל בסופו של דבר, אתה חייב ללמוד את החברה ולהבין איפה הערך שבה.
מטה הוציאה עוד 8K. נראה לא ממש טוב.
ממש חונקים אותם, ואני לא מבין מתי יהיה להם REVIEW, בעוד מספר חודשים או שבעוד מספר חודשים הוא יסתיים… יש שם משפט סתום שאי אפשר להבין. מי מנסח את הדברים האלה?
בנוסף להלוואות בריבית קצוצה, נראה שמטה מתמחה גם בהוצאת הודעות סתומות. מה זה "Simplexes program"? הם מעולם לא השתמשו במונח הזה בדוחות השנתיים שלהם.
למי שעדיין מחזיק במניות החברה, נראה לי שמומלץ לקרוא את התשקיף של חברת Netspend (לפי מה שהבנתי היא אחראית ל- 70% מפעילות חתיבת ה – MPS). אולי זה יעזור לשפוך אור כמה מרווחי מטה מגיעים מאותן פעילויות שהופסקו.
טוב. אני מחוץ למטה. הייתי צריך לצאת מוקדם יותר.
דורון צור כנראה נכנס לפניקה – כמו אנליסטים רבים. אני ממש לא מסכים איתו. מה גם שיש לו לפחות טעות גדולה אחת – "מורטוריום" בהקשר הנוכחי מדובר בהקפאה ולא שמיטת חובות.
יכול להיות שאם הוא היה מבין את הפירוש הנכון של המילה באנגלית, הוא היה מפרש את הפרשה האחרונה בצורה יותר רגועה.
הסיבה שמכרתי היא שהרגולטורים בארה"ב החליטו להרוג את כל מוצרי ה RAL (הלוואות לשם החזר מס). כמובן שזה מוריד מ CASH את כל העוקץ. מלחתחילה השקעתי במניה בשביל חטיבת הכרטיסים.
ההחלטה הזאת גולשת מעבר ל CASH. מניה נוספת שירדה קשות בגלל זה היא HRB. בדיוק קראתי את הדוחות שלה לפני שבוע, אבל החלטתי שהיא לא מספיק זולה. איזה מזל!
דורון צור מעלה השערה ב"דה מרקר" – הבנקים מפסיקים לעקל כי אין להם capacity לכך.
http://www.themarker.com/tmc/article.jhtml?ElementId=skira20101017_1193786&log=true
עדו אתה יכול להסביר קצת על RAL?
RAL זאת הלוואה שניתת כמקדמה להחזר מס.
אתה הולך לחברה כמו HRB שממלא לך טופס מס. אם אתה צפוי לקבל החזר מס, HRB יכולה לתת לך הלוואה לפי שווי החזר המס הצפוי. הלוואה זאת נקראת RAL.
חלק מהחברות העניקו הלוואה זאת ע"י הנפקת כרטיס שלתוכו הם הפקידו את כספי ההלוואה – וכאן CASH נכנסה לתמונה.
למה אתה חושב שבאופן גורף מוצרי ה-RAL לא קבילים יותר בעיני הרגולטור?
נראה שסאונדוויל מפצה אותך הבוקר קצת על מפח הנפש של CASH. קרה שם משהו מיוחד?
הלוואות ה RAL ניתנות בריבית מאוד גבוהה, אבל אין לי מושג מה גרם לרגולטור לפעול עכשיו. ובמה זה שונה מהלוואות אחרות שניתנות בריבית גבוהה.
אלו דברים שכנראה לא ניתן לצפות אותם. תמיד תהיינה מניות שתפתענה לטובה וכאלו שתפתענה לרעה.
לא יודע מה גרם לעלייה גדולה במניה של סאונדוויל. גם המחזור היה יחסית גבוה – יותר מ 2 מליון מניות – כשבד"כ המחזור עומד על כ-150 אלף מניות.
באופן מפתיע מנכ"ל החברה רכשה מניות ביומיים האחרונים (אולי זאת הסיבה).
http://sdinotice.hkex.com.hk/di/NSForm3A.aspx?fn=101824&lang=EN&dia=Y
http://sdinotice.hkex.com.hk/di/NSForm3A.aspx?fn=101823&lang=EN&dia=Y
זה די מפתיע כיוון שהיא והבת שלה כבר ככה קרובות להחזקה של 75% בחברה. אולי הם רוצים להפריט את החברה?
אני מקווה מאוד שלא, כי המניה שווה הרבה יותר. וזאת אחת החברות שאני מרגיש מאוד בנוח להחזיק בתיק ההשקעות גם שנים רבות.
כדי שהחברה תהיה ציבורית, לפחות 25% מהמניות צריכות להיות בידי הציבור.
זאת סתם השערה. סביר להניח שהם לא יפריטו.
ראיתי שב-2009 היית מושקע לתקופה קצרה ב – LEE. מה דעתך על התימחור הנוכחי שלה?
הערכה של תזמ"ז חופשי של 100 מיליון ל – 2010 – בערך זהה ל – Market Cap הנוכחי. החברה (כצפוי) משתמשת ברוב התזמ"ז החופשי לתשלום החוב. מה שאומר שבעתיד תהנה מהוצאות ריבית נמוכה יותר.
מהצד השלילי – ירידה עקבית בהכנסות (אותה מגמה של ירידה בהכנסות קיימת גם אצל המתחרים). חוב של 1.1 מיליארד. החברה קיצצה בשנתיים האחרונות עלויות ואת עלויות ה – CapEx במיוחד. לא ברור כמה זמן היא תוכל להתמיד בזה.
ברק, את LEE קניתי במחיר 75-76 סנט שהוא נמוך ממחירה כיום. האמת שלא עקבתי אחריה יותר מדי מאז. מניות הרדיו הרבה יותר קרצו לי בשנה האחרונה, כיוון שאני מאמין שעתיד הרדיו בטוח יותר מאשר העיתונות.
בכל אופן, תודה על התזכורת, אני באמת צריך להעיף שוב מבט בסיפור של LEE. בינתיים אני מזיל ריר על השקעה אחרת שאחד המגיבים פה העלה לפני זמן לא רב. לשם שינוי, בגלל האסון ב CASH, יש לי קצת מזומן פנוי.
היום FNF נותנת לנו רמז מה קורה בעסקי ביטוח הטייטלים, כהכנה לסטיוארט ול FAF ביום חמישי הקרוב.
לפי מה שנראה לא היה שינוי משמעותי בהכנסות, אך אפשר לראות שנפתחו יותר פוליסות.
החברה יורדת 11% כנראה בגלל שהם החליטו לחתוך את הדיבידנד, מה שגם ככה לא קיים בסטיוארט, ככה שאין מה לדאוג מהכוון הזה 🙂
היי עדו,
נתת לנו חתיכת אתגר לחפש את החברה ש – "אחד המגיבים פה העלה" 🙂 יש רמזים?
לגבי סאונדוויל, באמת נראה שהבעלים רוצה למחוק אותה מהמסחר. אבל לא הבנתי למה היא לא עושה את זה בהצעת רכש. בימים האחרונים האחזקה של גרייס (האמא) עלתה מ – 71.13 ל – 72.06 אחוזים בחברה (לי יש מידע על זה רק מהתאריך 14 לאוקטובר).
כאשר תוך כדי התהליך היא רק העלתה את המחיר לעצמה…
בסה"כ היא קנתה מניות (אם החישוב שלי נכון) ב – 3 מיליון HKD (בערך 400 אלף USD).
אני משער שהיא לא קנתה את כל הבלוק בהתחלה מפני שהיא פשוט לא מצאה מספיק מוכרים ?
אני פחות מכיר את חוקי ני"ע של הונג קונג. האם ברגע שלבעל עניין יש 75% כל שאר בעלי המניות חייבים למכור לו את אחזקתם? באיזה מחיר?
בישראל האחוזים הנדרשים יותר גבוהים. מצד שני, גם בשביל לעשות "פינוי בינוי" בהונג קונג נראה שצריך אחוזי הסכמה נמוכים בהרבה מבישראל 🙂
שאלה נוספת – ראיתי את הפעילות הזאת רק בגלל שנרשמתי לעדכונים באתר הבורסה וקיבלתי מיילים ספציפיים על כל טרנזקציה בסיום יום המסחר העוקב.
נראה שהם לא מוצגים (לפחות לא מצאתי) באתר hkexnews.hk.
האם יש מקום שמראה את פעילות בעלי העניין בצורה מרוכזת? מצאתי רק אתר בתשלום שעושה את זה.
הי ברק,
קודם תודה על המושג "פינוי בינוי". ראיתי שמשתמשים בו בעיתונים בארץ אבל לא הייתי בטוח שמדובר במה שסאונדוויל מכנה "Assembly Business". עכשיו אני יכול להשתמש במונח העברי הנכון.
אני לא משוכנע שאכן גרייס רוצה למחוק את החברה מהמסחר. זה ייראה קצת מוזר אחרי שהם הודיעו לא מזמן על כך שהם רוצים לפצל את חטיבת התשתיות בסין לחברה ציבורית נפרדת. אבל זה באמת מוזר שהיא קונה כל יום בצורה עקבית כבר במשך 5-6 ימים. זה לא משהו אופייני. ואם הם רוצים למחוק את החברה מהמסחר, למה הם לא עשו זאת לפני שנתיים? אני בטוח שהם יכלו לחטוף אותה ב 5$-7$.
תמיד האמנתי שהם רוצים שהחברה תהייה ציבורית כדי שיהיה להם קל לחלק את הירושה בין שני הילדים של גרייס. בכל אופן, כל ניחוש עכשיו הוא ספקולציה. אי אפשר לדעת מה כוונת המשורר. נצטרך לחכות ולראות. מה שבטוח זה שאלו בשרות טובות למחיר המניה ולגבי מה שהמנכ"ל חושבת על מחיר המניה הנוכחי.
אסור לחברי ההנהלה להחזיק במשותף יותר מ 75% ממניות החברה. כיוון שגם לויויאן (הבת של גרייס) יש מניות ואני חושב גם לחברי דירקטוריון נוספים, אז גרייס בטח יכולה להחזיק רק 73%-74% מהמניות. אם הם רוצים להפריט את החברה, הם צריכים לתת הצעת מחיר לכל שאר בעלי המניות (בעלי המיעוט). בעלי המיעוט צריכים להצביע ולהחליט אם הם מקבלים את ההחלטה. גרייס לא יכולה לכפות על בעלי מניות המיעוט עסקה. אנחנו חייבים להסכים על המחיר. ואני מציע לה להתחיל עם מספר יפה כמו 20$ 🙂
בקיצור, אם באמת הם רוצים למחוק את החברה, הם צריכים לתת הצעת מחיר. כל שאר בעלי המניות (כלומר חוץ מגרייס ושות') יכולים להצביע ולהחליט אם הם מקבלים הצעה זו.
חוץ מזה, מעניין אותי אם יש קשר בין העלייה במחיר של סאונדוויל לבין העלייה של ריצ'-פילד (סימול 8136) – חברה עם פעילות שמזכירה קצת את סאודוויל אבל נמכרת במכפיל הון של 4, לעומת 0.3 של סאונדוויל!
פעם מישהו חכם אמר לי "למה לשלם על משהו שניתן לקבל בחינם". מפאת "קדושת" הבלוג, אני לא אסגיר מי אמר לי זאת, ועל איזה שירות הוא דיבר. אז הנה לינק לפעולות של בעלי עניין באתר של הבורסה:
http://sdinotice.hkex.com.hk/di/NSSrchMethod.aspx?src=MAIN&lang=EN&in=1
ניתן לחפש לפי שם של בעל מניות (אין לך מה לנסות את השם שלי מן הסתם :), אבל אתה יכול למשל לבדוק מה David Webb קונה. כבר לקחתי ממנו מספר רעיונות). וגם לחפש לפי חברה. הנה הפעילות בסאונדוויל בשנה האחרונה.
אה, וההשקעה החדשה שלי היא בעצם השקעה בחברה ישנה בצורה חדשה. או בלי לבלבל יותר מדי את המוח – מדובר באופציות של WFC עליהם דיבר גיא אני חושב באוגוסט. האופציות שוולס העניקה לממשלה האמריקאית במסגרת מענק ה TARP.
תודה רבה לגיא על הרעיון!
אפשר להתעלם מהשאלה האחרונה, מצאתי את זה תחת Disclosure of Interests באתר hkexnews.
לפי תוצאות החיפוש, נראה שב 2006-2008 היא החזיקה 76% מהחברה, ומאז היא החזיקה בדרך כלל 71-72%.
עדו,
איפה אפשר למצא מידע על אופציות WFC הספציפיות?
האם יש הבדל בין אופציות רגילות להאלו של במסגרת מענק ה TARP ?
וכמובן מעניין לדעת את שיקוליך בקניה אופציה הזאת.
דניאל, אתה יכול לקורא את התגובות לפוסט של יולי. גיא העלה את הנושא בתגובה מס' 18. כך שאתה יכול לקרוא מתגובה זו והלאה.
אופציות הן כלי השקעה מסוכן בגלל טווח הזמן הקצר שלהן – בד"כ שבועות עד חודשים. כך שהן בעצם כלי הימור ולא השקעה. ישנן אופציות לטווח ארוך 1-2 שנים – אלו נקראות LEAPS.
מה שמיוחד באופציה של ה TARP היא שתאריך הפקיעה שלה הוא אוקטובר 2018 – כלומר עוד 8 שנים. וזה כבר טווח השקעה ארוך. יש גם איזה שהוא מנגנון התאמת מחיר במקרה ש WFC משלמת דיבדינד גבוה.
האופציה נסחרת היום במחיר גבוה מ-8$ ומחיר המימוש הוא 34.01$. כלומר אם המניה WFC תסחר מעל ל 43$ בשנת 2018 אז אתה לא מפסיד על השקעה זו. לב העניין עד כמה אתה שורי לגבי מחיר המניה של WFC, ככול שאתה שורי יותר, כדאיות ההשקעה באופציה על פני המניה גבוהה יותר. נניח למשל ש WFC תגיע ל 90$ ב 2018 (אני לא אומר שזה מה שיקרה!!! זאת רק דוגמה).
המניה שווה היום 26$, אז תרוויח פי 3.4 תוך 8 שנים (לפני הוספה של דיבידנדים)
האופציה תהיה שווה ל 90-34 או 56$. כלומר הרווחת בערך פי 6.5 תוך 8 שנים.
אם כי אני נוטה להאמין שאני אממש את האופציות ברווח יפה הרבה לפני 2018.
שלום עידו, בלוג מעניין. ראיתי את הפוסט המדובר.
האם הצלחת בסוף לראות תחת איזה סימבול האופציה הזו נסחרת? הבטתי בתשקיף וראיתי wfc ws אבל חיפשתי כעת ולא מצאתי שום דבר כזה.
משה, באי-טרייד הסימול שלה הוא WFC.WS. אבל זה שונה אצל כל ברוקר. קראתי שזה יכול להיות גם WFC-WS או WFC-WT או WFC.WT. אם אתה לא מוצא, יש סיכוי שזה לא נמצא במערכת הנתונים של הברוקר שלך. אפשר להרים טלפון ולברר.
עופר. תודה. לא הבנתי מדוע אתה חושב שהמניה עדיפה על האופציה. איך שאני רואה את זה, הכל תלוי במחיר ש WFC תסחר בעתיד. למשל, אם תוך 3 שנים WFC תסחר במחיר של 60$, אז האופציה יכולה בקלות להסחר במחיר גבוה מ-30$ או אולי אפילו 35$. כך שבמקרה שכזה האופציה עדיפה על המניה. אם ב 2018 WFC תסחר ב-48$ אז המניה עדיפה.
אלון, יכול להיות שאתה צודק. אני חייב להודות שאני לא בקיא בתחום הזה. עד כמה שאני מבין, אם אתה רוצה להשקיע בצורה ישירה רק באופציה (כלומר בלי לבצע פעולות מקבילות במניה), אז, בגלל טווח הזמן הקצר, השקעה שכזאת יותר ספקולנטית מאשר השקעה במניה (וזה לא משנה אם אתה מוכר או קונה. אתה בתכלס מנחש איפה המניה תהיה עוד כמה חודשים).
ישנן אפשרויות השקעה אחרות שמערבות אופציות. אף פעם לא נכנסתי לעומק הקורה של השקעות כאלו, כיוון שמהקצת שקראתי מדובר בגידור סיכונים יותר מאשר השקעה פרופר. כבר כתבתי כאן בעבר את דעתי על קנייה של ביטוחים וגידור סיכונים.
זה מההבנה המאוד בסיסית שלי באופציות. אם אני טועה, אתה מוזמן לתקן אותי.
היי
אני קורא בשקיקה את הבלוג הזה כבר תקופה לא קצרה, בלוג אדיר.
לעניין האופציות -הן הופכות להיות כדאיות יותר לא רק אם השוק יהיה שורי יותר אלא ובעיקר ככל שעיתוי המימוש יהיה רחוק יותר , ולהיפך.
(ההפרש שבין מחיר האופציה היום למחיר המניה , והרווחים שיוכל לצבור בזמן הזה במקום אחר ,שם קבור הכלב)
אני חושב שאם מישהו מתכנן השקעה על וולס פארגו לזמן בינוני , המחיר היום לדעתי מצדיק קניית מניה ולא אופציה.
עדו אני חולק על כך שאופציות הם כלי הימור ולא השקעה.
להזכירך או לידיעתך שקיימות באופציות אסטרטגיות מגוונות וגם היכולת למכור אותם (אם אתה חושב שזה כל כך מסוכן למה לא תהיה בצד שמוכר ?…).
לדוגמא לאסטרטגיה סולידית במקום לעשות COVERED CALL אפשר להשתמש בLEAPS ולמכור על גבם אופציות מדי חודש.
הנושא הוא רחב ועמוק ובעל עקומת למידה רצינית אך בהחלט שווה ויכול להשתלב היטב בפרוטפליו.
עידו , רציתי לומר שבזמן של שנה – שלוש בו המניה עשויה להכפיל את ערכה ובהנחה ולא הרבה יותר מזה – עדיפה המניה ולא האופציה.
בטווח זמן גדול יותר גם אם המניה לא תגיע להרבה יותר מזה עדיפה בכל מקרה האופציה, קל וחומר אם השווי של המניה עוד יגדל.
האמת היא שבכלל לא קחתי בחשבון מסחר של האופציה עצמה.
אם הוא אפשרי (ואם ציינת את זה אז אני מבין שכן) זה בהחלט משנה את התמונה מקצה לקצה בכל טווח זמן.
עופר, אני לא רואה איך זה קשור לזמן.
העניין הוא המחיר של WFC, ולא הזמן.
קודם כל LEAPS הם לשנים ולא לזמן קצר והם בכל מקרה ממנפים את המניה.
אני מבין שגם אתה עם שיטת העבודה שלך לא מתכוון להישאר עם מניות לזמן בלתי מוגבל.
לא לכל מניה יש אופציה (במיוחד לקטנות) אבל לחברות הגדולות בהחלט יש.
אני לעולם לא קונה אופציה בלבד כי היא פשוט מאבדת את ערכה כפונקציה של הזמן.
אני מעדיף תמיד להיות בצד המוכר כדי לנצל את היתרון ש90% מהאופציות פוקעות ללא תמורה.
ושוב הנושא הזה לא פשוט אך כל מקצוען שמתעסק בהשקעות לדעתי חייב להכירו היטב.
בגלל פניות מחברים ומכרים (וגם כהשראה מהבלוג שלך) יכול להיות שאני גם יפתח בלוג שיתמקד בנושא הזה ויהיה מקור הסברה מהימן.
הי עדו, שימח אותי לשמוע שמצאת עניין ברעיון האופציות על וולס אחרי כל ההשראה, הרעיונות והידע שקיבלתי ממך 🙂 (שיניתי את הניק ל "גיאל" למנוע בלבול עם גיא אחר)
אלון, מאוד אשמח לקרוא בלוג שיגע בשימוש באופציות מתוך פרספיקטיבת "השקעות ערך" – אם תחליט לפתוח אחד אני מקווה שתודיע על זה כאן או באחד הפורומים למשקיעי ערך בעברית.
בעיה אחת עם הדיון כאן על וולס פארגו.
הדיון על המניה או האופציה יוצא מנקודת הנחה ברורה שהמניה תכפיל את עצמה במקרה הרע ותשלש את עצמה במקרה הרגיל. זה הקונצנזוס כאן
וולס פארגו זו אחת המניות הכי מנותחות בעולם וההנחה הבסיסית של כל השקעות הערך היא שהמניות החמות כנראה מתומחרות ואופן מלא וכנראה גם יקרות. בלי בכלל לקראת אף דוח של החברה אני יכול לקבוע שהסכוי שהמניה מתומחרת בחסר אפסי.
אור, זה לא הקונצנזוס כאן, אלא דעתי האישית בלבד.
עצם העובדה שוולס פארגו היא חברה גדולה ומוכרת לא הופך אותה לחברה "חמה". לפי הגיון זה אף פעם חברה גדולה לא יכולה להיות זולה. זאת בטח גם הייתה טעות מצידי לקנות את WFC ב-9$ לפני שנתיים, כי גם אז היא לא הייתה מתומחרת בחסר כיוון שהיא כל כך מסוקרת.
מי שקרא את הדוחות של WFC לא צריך להיות מופתע מהדיווח האחרון על שיפור במכירת הבתים בארה"ב. לפי הדוח הרבעוני שפורסם בשבוע שעבר, אני צופה מספרים הרבה יותר גבוהים בחודשים הקרובים. וזאת בגלל שמספר הבקשות למשכנתה עלה בצורה די חדה לקרות סוף הרבע השלישי.
לפני שנתיים לא היתה מנייה כמעט שלא מתומחרת בחסר. כל הכבוד שהיה לך אומץ לההיכנס – אני מתאר לעצמי שאתה מדבר על שיא השפל. מניה כזו היום יכולה להכפיל עצמה רק אם יקרו דברים שלא צפויים היום.
אור, יש המון דוגמאות של חברות גדולות שנסחרו בזול והשוק טעה לגביהן.
למשל פטרוצ'יינה ב-2003.
או למשל מקדונדל לפני 3 או 4 שנים כאשר שני ילדים שמנים תבעו את החברה.
השוק היום טועה מאוד לגבי וולס-פארגו והסברתי את זה פה הרבה פעמים. ניפגש עוד 3 שנים ונראה איפה תהיה המניה.
זה נכון שבד"כ דווקא בחברות קטנות יש עיוותים גדולים יותר במחיר. אבל תמיד יש חברות גדולות שמסיבה זו או אחרת השוק טועה לגביהן.
מענייו שמנהל ההשקעות החדש של ברקשייר האמין בבנקורפ ולא האמין בוולס. כך, לפי תיק ההשקעות שלו.
מישהו יכול לומר למה SKX (סקצ'רס)מתרסקת? לא מצליחה להבין אם זה בגלל הדוחות שאין לי או שקרה משהו??
החברה פספה תחזיות…
http://newsworthystocks.com/201010282434/nyse/skechers-usa-inc-nyse-skxshares-hammered-down-sharply/
אני לא מכיר את החברה, אבל אנליסטים אוהבים לקבוע מטרות אם הם מפספסים אז המוסדיים מתעצבנים ומפילים את מחיר המניה.
עוד כמה ימים אני אסתכל על החברה, מה היא עושה ?
בקשר לSKX, שזו חברת נעליים, בגדול מה שקרה ברבעון השלישי זה שסקצר'ס עצמה וגם החנויות לא העריכו נכון את ה"שוק" שיש לליין הtoning shoes החדש של החברה.
כתוצאה מכך, הInventory של סקצ'רס גדל בצורה ניכרת. ההנהלה טוענת שהמוצרים שהצטברו אצלם עדיין נמחרים טוב מאוד, אין צורך בהנחות משמעותיות, ויקח להם בערך 6 חודשים לסדר את העניין (לרדת לרמת inventories יותר בריאה).
סה"כ קשה לדעת מה יהיה איתם כי אף אחד לא באמת יודע מה יהיה גודל השוק עבור נעלי toning shoes בשנה הבאה. כיום השוק עבורן מוערך בכ-1 ביליון שנתי, כאשר לסקצ'רס 55%, כך שקשה להעריך מה יהיה הEPS שלהם שנה הבאה, אבל היות והם הולכים חזק על צמיחה בחו"ל (במיוחד באסיה) אני לא חושב שהTotal revenues שלהם ירדו בשנה הבאה ביחס להשנה, מה שכן ירד זה ה
gross margin. חשוב לציין שיש להם balance sheet חזק מאוד, עם בערך 5 דולר למנייה כרגע, וזה צפוי ללכת ולגדול מרבעון לרבעון.
אם אני מחשב נכון, החברה הרוויחה 3.3 דולר למנייה בTTM. בוא נאמר ששנה הבאה זה יורד ל2.5 (מאוד מאוד קונרבטיבי), בעיקר בגלל ירידה בGross margin. אזי לפי מכפיל של 10 (שוב, קונסרבטיבי ביחס לתעשייה, אם תראו מה קורה בנייק, או קרוקס למשל), קיבלנו 25 דולר למנייה. כאשר יש להם 5 דולר למנייה כרגע, ואם הם ירוויחו רק 2.5 דולר למנייה ב12 החודשים הבאים יהיה להם 7.5 דולר למנייה, אם נוסיף את הCASH, נקבל 25+ 7.5 = 32.5
שזה יותר מ50% מהמחיר הנוכחי. זאת כאמור עם הערכה מאוד קונסרבטיבית לטעמי.
לדעתי, יש פה במחיר הנוכחי טווח ביטחון סביר פלוס, כלומר אני לא רואה כמה המחיר כבר יכול עוד לרדת, כי המכפילים על הרווח פחות Cash הם כבר היום לדעתי "עיוות".
מבחינת האפסייד, אני לא יכול להגיד שאני מאמין בהסתברות גבוהה שהחברה תהיה שווה פי 2 או 3 (40-60) בעוד שנה שנתיים, כך שבשבילי לפחות, זה על הגבול של השקעה כדאית, אבל לא מספיק.
בקשר ל SKX, מה שמפריע לי זה שהחברה די תלויה בקו מוצרים אחד שנהפף להיות פופולארי בין לילה. כיוון שהטעם של הלקוחות משתנה מהר, אני מפחד להשקיע בחברות כאלו (אלא אם כן הן ממש ממש זולות).
המצב בטימברלנד שונה. זאת חברה מאוד ותיקה עם קו מוצרים שכבר עובד עשרות שנים ויש לה קהל לקוחות די רחב. יש לה את הנעליים הצהובות המפורסמות שכבר לא השתנו עשרות שנים ועדיין פופולריות. לכן אני מרגיש שיש להם חפיר לא קטן בקרב מוצרים מסויימים – כמו למשל נעלי עבודה לבעלי מקצוע. החברה נפגעה בגלל המשבר הכלכלי, אבל אני מעריך שהם יחזרו לרווחי השיא שלהם תוך מספר קטן של שנים.
בכל מקרה, זה כבר לא כל כך רלוונטי, כי לא נראה לי שאני אקנה TBL אחרי העליות האחרונות.
מהצצה ביאהו המאזן גדול אך הוא לא גדל באופן משמעותי לאורך השנתיים החולפות שהיו אמנם שנות משבר אך בכ"ז הן מרמזות על הרווח האמיתי של החברה. כמו כן אני רואה הנפקות קטנות של מניות כל שנה מה שמנמיך עוד קצת את הרווח האמיתי. ההון גדל ב 110M וההנפקות היו ע"ס 22M. כלומר בניכוי ההנפקות ובחלוקה לשנתיים מקבלים הערכה לרווח שנתי מנורמל של 44M. שוב זה רק מהצצה ביאהו.
My computer crushed. I will try to fix it this week. That means that my monthly report will be delayed. Also, it will not include my YTD's return.
Now I am using Ipad temporary and I really hate this machine.
Short AAPL!
דווקא רציתי לקנות אייפד…
אייפד לא שווה בגלל שאין בו פלאש, יש תחליפים הרבה יותר טובים.
בכל מקרה אני מאמין שאפל הולכת להתרסק לטווח הארוך.
הנה משהו שעדו ישמח לראות:
http://www.scribd.com/doc/40719056/China-Japan-Presentation-v3-By-Vitaliy-Katsenelson
@אסף נ
תודה אסף נ, מצגת מאוד מעניינת בפשטותה.
סתם ניטפיקינג בשביל הכיף:
מצויין שאוקטובר חודש עם תפוקת חשמל נמוכה ביותר. בספטמבר ואוקטובר היתה רגולצייה בסין שמפעלים רבים ואזורים היו חייבים להפסיק את תצרוכת החשמל בעצמם. לדוגמא באיזור מסוים מספר מפעלים לא יכלו לעבוד ביום שלישי, אחרים ברביעי וכן הלאה. המטרה הרשמית, המוצהרת לפחות, היתה להורית את תצרוכת החשמל במדינה. (זה לא אומר שאני לא מסכים עם מה שמוצג במצגת).
אסף, תודה על המצגת. רק עכשיו התפנתי אליה.
מסכים עם רוב הדברים שם. זה נכון מה שהם אומרים על העיור בסין (וזה גם משהו שטענתי כאן בעבר). אני לא מבין איך כל הכלכלנים, האנליסטים והקבלנים כאן לא רואים את זה. הרי הם מסתובבים יותר ממני. מה הם לא רואים שהרבה "מהכפרים" הם למעשה ערים לכל דבר?
יש פה "כפרים" שנראים יותר עיר מתל-אביב.
כנראה שנוח לאנשים להתעלם ממה שלא מתיישב עם האקסיומה שלהם.
בקשר ליפן, כנראה תהיה להם רק דרך מוצא אחת – להנפיק הרבה יאנים. אני מניח שהאנפלציה ביפן תהיה גבוהה יותר, והיפנים יהיו הרבה יותר עניים עוד כמה שנים. (שיט, זה אומר שהייתי צריך לחכות כמה שנים עם הטיול לשם. סתם בזבזתי כסף :))
לגבי CASH
במאמב ב VIC יש את המשפט הבא:
"CASH, through its tax refund prepaid card operation, is getting more heavily involved with tax refund anticipation loans (RALs), which have been a lightning rod for regulatory risk in the past."
לא הייתי מושקע ב CASH בגלל שאני לא הצלחתי להבין אף פעם מה היא עושה כמו שאני לא מבין את המשפט הזה. אני סקרן אם למי שמבין זה נחשב תמרור אדום או צהוב קל?
בבקשה לא לכלכך על אפל המלכה
מן הסתם צחקתי כשאמרתי שאני עושה שורט ל AAPL.
החדשות הטובות הן שקיבלתי את הדל שלי בחזרה. החדשות הרעות הן שהתקינו לי הכל מחדש, ויקח לי לי כמה ימים להדביק את כל מה שהחסרתי. האיי-פד הוא ממש לא כלי עבודה ככה שיש לי הרבה מה להשלים.
בלי כל קשר למי רשע ומי טוב, אני באתי לאיי-פד בגישה מאוד חיובית, אבל הוא אכזב אותי מאוד. בקרוב אני אפרט על ההתנסות שלי מהמכשיר. קראתי מספר ביקורות עליו וכולן היו חיוביות, אז אני מרגיש שצריך גם להשמיע את הצד השני.
…והנה נפתחת לה מלחמת דת חדשה שתגמד את "מי יותר טוב רשע באפט או גייטס?" 🙂
טימברלנד עולה היום ב18% ,כמה חבל שאין לי אותה.
גם שאר המניות עולות יפה אבל לא בכזה קצב.
מישהו הספיק לעכל את הדו"ח הרבעוני של ETM?
ידידיה, אני אדבר על ETM בדיווח החודשי (בטח אני אפרסם אותו מחר). בקשר לסאונדוויל, הסיבה לכך היא שהם לא קונים במכרזים הממשלתיים, אלא רוכשים דירות יד שנייה ישנות. ברגע שהם משתלטים על בניין שלם, הם הורסים אותו ובונים בניין חדש ומפואר יותר. אני חושב שבדקתי את רוב חברות הנדל"ן בהונג-קונג וכמעט אף אחת לא עושה מה שסאונדוויל עושה. היחידה שנכנסה לתחום הזה היא ריץ'-פילד (סימול 313), אבל הם גם יותר חדשים בתחום וגם נסחרים במכפיל הון של 3 לעומת 0.3 של סאונדוויל. יש גם חברות אחרות שמשביחות נכסים אבל זה בד"כ פעילות זניחה אצלם ופחות רווחית מאשר אצל סאונדוויל.
אי אפשר לדעת מה יקרה בעתיד, אבל להיכנס לתחום השבחת נכסים זה לא דבר קל. סאונדוויל מעסיקה עשרות עובדים שעושים רק את זה, ובנוסף צריך הרבה סבלנות כי לפעמים לוקח שנים להרכיב נכס. עובדה שסאונדוויל עושה את זה כבר 30 שנה ואין לה הרבה מתחרים. אני לא חושב שזה משהו שישתנה בקרוב.
ידידה – כן, הדוח נראה טוב.
לא נוצץ אבל טוב. אמנם החברה פספסה בשורה התחתונה והעליונה, ולכן הירידות, אבל זה לא ממש מעניין. החברה החזירה 59 מיליון דולר חוב ב9 חודשים (8% מהחוב!!!), וממשיכה להחזיר חובות, וזה העניין החזק פה. היא יכולה להגדיל משמעותית את הרווח במזומן עם כל החזר חוב כזה (כמעט פי 2).
המכפיל שלהם באיזור 3.6 (במקרה הגרוע), ברגע זה. אם נניח שהם יחזירו רק 50% מהחוב, אפשר לומר שהמכפיל העתידי שלהם הוא 3 ומטה. אחלה עסקה לדעתי.