החודש נפטרתי משתי מניות – אחת ותיקה ואחת חדשה יותר. אבל לפני שאפרט, הנה התשואות שלי ושל המדדים מתחילת השנה:
הדאו ג'ונס עלה ב-21.1%, ה – S&P 500 עלה ב-23.6% וההאנג-סנג עלה ב 54.4%. תיק ההשקעות שלי ממשיך לככב ביחס למדדים ועלה ב-123.7%. למרות שלא חישבתי זאת, אני מאמין של ROIAK היה חלק נכבד בתשואה היפה שלי בחודשיים האחרונים. עובדה זו יכולה להמחיש שאפילו מניה אחת יכולה לעשות נפלאות לתיק ההשקעות. למרות שהמניה זינקה ביותר מפי 3 מאז שקניתי אותה לפני כשלושה חודשים, אני עדיין מחזיק בה, ואפילו לא דיללתי את ההשקעה. המניה תופסת כרגע כ-15% מהתיק שלי. כמו שציינתי כאן בעבר, החברה מאוד ממונפת ולכן עדיין יש סיכוי לא קטן שמחיר המניה יתרסק – דבר שישפיע מאוד על ביצועי התיק שלי.
המצב הכלכלי בארה"ב מתחיל להתייצב. למרות שהמכירות הקמעוניות ביום שישי השחור לא הפתיעו לטובה, כמות המשלוחים ברכבות ממשיכה לעלות. כאשר יתחילו למכור יותר רכבים, אז אני אהיה יותר אופטימי. בהונג-קונג, לעומת זאת, חגיגת הקניות נמשכת – כאילו לא שמעו שם על מיתון עולמי. אלו חדשות מאוד טובות לסאונדוויל.
אם נחזור לתיק ההשקעות שלי, לא רק ROIAK כיכבה בזמן האחרון. גם מספר חברות מהונג-קונג הראו ביצועים יפים – ביניהן הניסון (סימול 0896) וסונג-הינג-וויזן (סימול 0125). הניסון, כאמור, היא חברת בנייה הונג-קונגית. אני יושב על המניה כבר מספר שנים. הממשלה בהונג-קונג מתכוונת להשקיע כספים רבים בתשתיות בשנים הקרובות, ולכן אני חושב שיש סיכוי לשיפור משמעותי ברווחי החברה. כמו כן החברה מחזיקה בקרקעות חקלאיות ובמבנים תעשייתיים. לפני מספר ימים החברה קיבלה אישור להפשיר חלקת קרקע ולהקים שכונת ווילות עם שטח בנוי של כ-25 אלף מ"ר. אני מעריך שהיא תרוויח לפחות 400 מליון מבתים אלו. בנוסף לכך, החברה החלה למכור נכס אחר הכולל 14 דירות. בינתיים הם מכרו דירה אחת והרוויחו 12 מליון דולר הונג-קונגי. לא רע לחברה עם שווי שוק של בערך 500 מליון. למרות זאת, לאור העליות החדות במחיר המניה בזמן האחרון, הניסון כבר לא כל כך זולה ביחס לחברות אחרות בהן אני מחזיק, ואני שוקל למכור.
RGCI ממשיכה בנפילה חופשית. כמו שכתבתי כאן בעבר, יש סיכוי לא קטן שהחברה תפשוט רגל. לשמחתי זאת השקעה מאוד קטנה בשבילי, כמו כן בינתיים אני לא מתכוון לקנות עוד ממניה זו.
היי שלום סאלם
סאלם (סימון SALM) הודיעה על הסדר חוב – החברה מגייסת 300 מליון דולר בריבית של 9.6%, ומחזירה את כל החוב הישן שלה. אני לגמרי לא מבין מדוע החברה הייתה צריכה להנפיק חוב בריבית כל כך גבוהה. אפילו קומולוס, שכאמור ממונפת יותר מסאלם, הצליחה להשיג תנאים הרבה יותר טובים כשפנתה לבנקים להסדר החוב. כעת סאלם תשלם כ-30 מליון דולר בשנה הוצאות ריבית, דבר שיאכל לה את כל הרווחים.
למחרת ההודעה החלטתי למכור את כל המניות שלי בסאלם תמורת 5.2$. בכסף מהמכירה קניתי עוד מניות של TA תמורת 4.1$.
כמו כן מכרתי החודש את כל המניות שלי בפוק-פו-לאם (סימול 225) תמורת 5.58$ ו 5.8$. החברה פרסמה את התוצאות לשנה הפיננסית. למרות שהחברה נסחרת הרבה מתחת להון העצמי שלה, הרווחים שלה אינם גבוהים וכיוון שהיא כמעט ולא ממונפת, קשה לי לראות אותה צומחת. סך הכל ההשקעה שלי בחברה זו הייתה טעות. כעת כשאני בודק חברות נדל"ן, אני לא מסתפק בחברות שנסחרות מתחת להון העצמי שלהן, אלא מנסה לבדוק גם את הרווחיות שלהן.
דקה (סימול 997) פרסמה אזהרת רווח. זה היה די צפוי לאור המצב הכלכלי. המסחר במניה כבר כמעט ולא קיים. אני חושב שבחצי השנה האחרונה סך כל המסחר היה בסך כמה עשרות אלפי שקלים. לפעמים המניה לא נסחרת במשך יותר מחודש. אולם דווקא לאחר פרסום אזהרת הרווח המניה קצת עלתה.
לפני מספר שבועות כבר כתבתי על הדוחות הרבעונים של החברות האמריקאיות, אז אני לא אחזור על דברים אלו.
עידו, קראתי קצת על TA, אני גם מתעניין במניה
ראיתי שיש להם דחייה של תשלום שכירות בסך 15M לרבעון כלומר 60M לשנה
שזה כל התזמז החופשי שלהם
דבר נוסף, לא מצאתי ידיעה רשמית על זה אך בפורום יאהו מדברים על הלוואה בסך 90M ברבית 12% שהם לקחו, יודע משהו על זה?
אלי, כתבתי על זה כאן. תבדוק תחת "משאיות או לא להיות"
pardon me
אני רואה שתיראת את כל זה בפוסט לפני 3 שבועות
please ignore
בבורסה בהונג קונג יש גם מסחר בתעודות סל מעניינות?
יהונתן, יש את 2800 שעוקבת אחרי מדד ההנג-סאנג. בנוסף לכך להאנג-סנג בנק יש עוד שלוש תעודות. אני מאמין שיש עוד, אבל אני לא מכיר (נדמה לי שקראתי לפני מספר שבועות שהשיקו גם תעודת סל למניות טאייווניות, אבל אני לא בטוח. אתה יכול לחפש בגוגל).
עדו שלום,
האתר מאוד מעניין ומביא זווית ראיה חדשה על כל נושא ההשקעות.
דבר אחד שלא הצלחתי למצוא הוא מהו הרכב תיק ההשקעות נכון להיום, ומה החלוקה בין המניות השונות.
אודה לך אם תוכל לפרט את ההרכב המדוייק.
תודה, יובל.
יובל, למי שמעוניין להשקיע במניות יש שתי אפשרויות – או לקנות תעודת סל ולהחזיק לטווך ארוך, או לקנות מניות בודדות.
מי שמחליט לקנות מניות בודדות צריך לדעת לנתח חברות בעצמו ועל כן הוא צריך להחליט לבד על הרכב התיק שלו.
מסתבר שטעיתי. WFC הודיעה על הנפקה נוספת של מניות על מנת להחזיר את כספי ה TARP. אם אני מבין את ההודעה, אז מדובר בגיוס של 12 מיליארד דולר, או כ 500 מליון מניות. זאת אומרת דילול של 10%.
בהחלט לא חדשות טובות, אם כי גם עם דילול זה המניה זולה מדי.
היי עידו,
לגבי הדילול מניות המדובר – יש לך מושג מתי זה אמור להתרחש?
כמו כן, אודה לך על הסבר קצר בנושא – האם בדילול מניות הכל מתבצע בבת אחת או בהדרגה,
לפי איזה שער מוכרים, משמעויות נוספות של דילול מניות וכו'…
לא ראיתי לו"ז בהודעה, אבל סביר להניח שזה יהיה בימים הקרובים, וזה יהיה בבת אחת. בד"כ מוכרים בשער נמוך מהמחיר בשוק, אבל לא ראיתי בהודעה את שער ההנפקה. כיום יש לוולס 4.7 מיליארד מניות, ואני חושב שינפיקו בערך עוד 500 מליון מניות – כלומר דילול של בערך 10%. מה שזה אומר זה שהחברה תמכור מניות תמורת מזומן. כך שהיא תקבל 12 מיליארד דולר במזומן, ותמורת זה היא תנפיק כ 500 מיליון מניות (הערכה שלי). כיוון שיתווספו מניות חדשות, כל בעל מניות נוכחי ידולל. למשל אם החברה הייתה אמורה להרוויח 2$ למניה בשנה הבאה, עכשיו היא תרוויח 1.8$. זהו הסבר מאוד פשטני. במציאות זה יהיה קצת אחרת. למשל, במקרה של וולס, בגלל שהכסף ישמש להחזרת חוב, אז הוצאות הריבית תרדנה, מה שיוסיף לרווחים.
אם הערכתי שהחברה תרוויח כ 22 מיליארד או יותר דולר תוך מספר שנים, אז צריך לחלק זאת במספר המניות החדש – כ 5.2 מיליארד. נקבל שהחברה תרוויח יותר מ-4$ למניה תוך כמה שנים. כך שהמחיר עדיין זול.
כמובן שאלו ניחושים בלבד ויכול להיות שאני טועה. (כמו שטעיתי לגבי דילול המניות!).
WFC תנפיק 490 מליון מניות ב-18 לחודש, ותגייס 12.25 מיליארד דולר. סך הכל דילול של 10% במניות. לא חדשות טובות לבעלי המניות, אבל עכשיו החברה תשלם את כל כספי ה TARP, כך שזה גם לא כל כך נורא.
תודה על ההסבר!!!
עוד משהו, אם כבר אני כותב…
סתם "השתעשתי" עם האתרים של google ו- yahoo, כדי לראות נתונים בסיסיים על חברות שונות ( מכפילי הון, מכפילי רווח וכו' ). ניתן לראות שעבור חברות שנסחרות בארה"ב קיימים מגוון של נתונים כאלה, אבל עבור חברות שנסחרות בברזיל / הונג קונג וכו' חסרים הרבה מהנתונים…
אשמח אם תוכל להמליץ על אתרים דומים שבהם ניתן למצוא נתונים בסיסיים לשווקים מחוץ לארה"ב…
TANX!
ריקו, בהונג-קונג אני משתמש באתר של האנג-סנג. אני לא מכיר אתרים לשווקים אחרים.
עדו, שאלה לי אלייך, כרגע נראה לי שCMLS יותר אטרקטיבית מROIAK כי היא נסחרת בפחות מחצי אבל מייצרת בערך אותו מזומן.
אתה יכול לעזור לי להבין מה אני מפספס?
אני חושב ששתי החברות אטרקטביות באותה מידה. אני חושב ששתיהן נסחרות לפי מכפיל רווח של 5 או פחות על הרווחים של שנה הבאה, אבל זה קצת קשה לנחש, כי זה מאוד תלוי בכמות החוב שלהן בשנה הבאה.
קומולוס במצב פיננסי יותר טוב בגלל הסדר החוב שלה, מצד שני רדיו-ואן יכולה לקנות את החוב שלה בהנחה משמעותית. בקיצור – התחרות קשה בין השתיים.
אני קצת בדילמה כי ההשקעה שלי ב ROIAK התנפחה ליותר מ-20% מהתיק שלי, אז אולי אני קצת אדלל. אבל עוד לא החלטתי.
עדו, תודה על התשובה.
תן לי להקשות… CMLS נסחרת ב$95M ומייצרת כ30 עד 40 מיליון בשנה
ROIAK נסחרת ב$182M ומייצרת כ30 מיליון בשנה.
לכן לכאורה CMLS זולה פי 2 בתמחור הנוכחי.
אגב התלבטתי בינהן כשROIAK היית כ 1.5 דולר והחלטתי שהן אותו הדבר פחות או יותר ואילו CMLS יותר "בטוחה" ולכן קניתי CMLS. אני מודה שלא חשבתי על נושא יתרון רכישת החוב בהנחה גדולה. בדיעבד נראה שעשיתי טעות ואני מנסה להבין אותה.
באופן כללי רציתי להגיד לך שאני מאוד נהנה לקרוא את הפורום שלך ולתרגל השקעות ערך ואני גם מהנדס תוכנה שחולם לפרוש בגיל 47 🙂
לירון, בהצלחה עם תוכניות הפרישה. כמה השקעות חכמות, ואולי תוכל להקדים. אני מסכים עם באפט אשר אומר שלא צריך הרבה רעיונות בחיים כדי להרוויח הרבה. תראה את ROIAK – הרווחתי (בינתיים) פי 5 תוך כמה חודשים, ועל בסיס השקעה די גדול.
בקשר ל ROIAK מול CMLS, המספרים שאני רואה קצת שונים:
הרווח של ROIAK ברבעון האחרון – 14 מליון
הרווח של CMLS ברבעון האחרון – 5 מליון
OK אז אני ממש אודה לך אם תגיד לי איפה אני טועה. בתשעת החודשים הראשונים של השנה:
CMLS הכניסה בתזרים שוטף 21.21 והוציאה כ1.8 עלCapex מה שנותן תזרים חופשי של 19.5M
ROIAK הכניסה בתזרים שוטף 21.86 והוציאה כ3.4 על Capex מה שנותן תזרים חופשי של 18.4M
מה שכתבתי קודם על 30-40 לכל השנה זה כי אני מניח (אולי לא בצדק) רבעון אחרון חזק גם בגלל התאוששות כלכלית וגם בגלל שזה עונת החגים לכן חשבתי על משהו כמו FCF 12-15M ברבעון האחרון.
שוב, המון תודה על העזרה.
אתה לא טועה!
אתה הסתכלת על ה-9 חודשים ואני רק על הרבעון האחרון. שנינו לא ממש צדקנו. התמונה שמקבלים מהרבעון האחרון מאוד שונה ממה שמקבלים מ-9 החודשים. לדעתי יש לכך שתי סיבות:
1 – הרבעון האחרון של ROIAK היה מעולה. ההכנסות עלו מ-65 מליון ל 75 מליון. אבל בקומולוס ההכנסות לא עלו. אני לא יודע מה הסיבות לכך, ומה זה אומר לגבי שנה הבאה.
2 – הוצאות הריבית של קומולוס עלו משמעותית בגלל הסדר החוב שלה. אלו יירדו בשנה הבאה כמו שכתבתי.
אולי אני אנצל את הימים הקרובים לעבור שוב על המספרים. יכול להיות שאתה צודק ושקומולוס זולה באופן משמעותי מרדיו-ואן, אז אני אבדוק את העניין. בינתיים נהנתי מהמומנטום ברדיו-ואן. אני מקווה שהוא ימשיך לפחות עוד יום עד שאני אבדוק את המספרים.
תודה רבה, אני אעקוב לשמוע את מסקנותיך אחרי שתבדוק את המספרים
טוב, הנה מה שאני חושב – אני אסתמך על הרבעון האחרון. נכון, זה לא דרך מושלמת בגלל שאין לנו הסבר מדוע ההכנסות של CMLS לא עלו. יכול להיות שהם קצת בפיגור אחרי החברות האחרות, ונראה את השיפור ברבעון הבא. אבל בינתיים אין לנו בררה אלא להסתמך על הרבעון האחרון.
הרווחים של CMLS – חמישה מליון דולר. נכפיל ב-4, ונוריד קצת כדי להתאים לרבעון ראשון שהוא תמיד חלש. אז בוא נגיד שהיא תרוויח 18 מליון. עכשיו נוסיף לזה 5 מליון שהיא תחסוך מתשלומי ריבית (אם היא תצליח לשלם 50 מליון מהחוב). קיבלנו רווח לפני מס של 23 מליון – או מכפיל רווח לפני מס של פחות מ-5.
הרווחים של ROIAK – ארבע עשרה מליון. או 50 מליון בשנה. פה המצב קצת שונה מ CMLS כי קשה לנו לנחש מה החברה תעשה עם המזומנים. אם הם יחזירו חוב, במקרה הטוב הם יצליחו להחזיר 50% מהאג"ח שפג ב-2011. אם האג"ח ימשיך להיסחר בשליש מ PAR, אז יש סיכוי שהחברה תחזיר את כל החוב. אבל גם אז זה יחסוך לה רק 8 מליון דולר בשנה, שזה לא משמעותי כמו החיסכון ב CMLS. לכן אני חושב שמכפיל הרווח לפני המס של ROIAK קצת יותר נמוך משל CMLS.
היתרונות של CMLS:
1 – אין הרבה סיכוי שהחברה תפשוט רגל. הם הגיעו להסדר עם הבנקים, וכל המזומנים שלהם הולכים להחזר החוב.
2 – הוצאות הריבית יירדו משמעותית בשנים הקרובות. בגלל יחס הכיסוי המאוד גבוה שלהם, הרווחים יעלו בצורה לא פרופורציונאלית.
3 – ברגע שההכנסות תעלנה, הרווחים יקפצו בצורה קיצונית (בגלל יחס הכיסוי הגבוה).
היתרונות של ROIAK:
1 – חצי מהחוב שלה גוייס באג"ח ולכן אין עליה שום לחץ מצד הבנקים לשלם את החוב.
2 – האג"ח נסחר בשליש מ PAR, כך שהחברה יכולה להוריד את המינוף עם (יחסית) קצת מזומנים.
3 – לחברה יש נכסים סמויים – תחנת טלביזיה ורשתות חברתיות באינטרנט.
לדעתי, במחיר הנוכחי, קשה לי לקבוע איזו השקעה עדיפה. אני חושב שיש מקום לעוד עליות בשתיהן. מה שבטוח ש CMLS יותר בטוחה.
אם אתה חולק עלי, תרגיש חופשי לבקר.
ראשית תודה רבה על כל האינפורמציה ובעיקר שאפשרת לי לראות את דרך המחשבה שלך.
+ בניתוח חברות אני משתדל להסתכל שנים אחורה ובעיקר כתלות במרחק למשבר הגדול האחרון, אז אמנם הפעם לא צריך להסתכל הרבה אחורה, אבל רבעון אחד זה נראה לי קצת מעט בעיקר
בגלל ריבוי האירועים החד פעמיים.
+ אני לא בטוח שאני מבין איך הגעת ל5 מיליון תזרים חופשי לCMLS ברבעון האחרון. אני לא מצליח לראות את הדיווח ל3 חודשים בדוח אז החסרתי את ה FCF ל9 חודשים
(19.5) מהFCF של ה6 חודשים (11.96-1.2=10.76) ואני מקבל FCF רבעוני של 8.74 נכפיל ב4 ונעשה התאמה לרבעון חלש (למה אגב הרבעון של החגים חלש? הייתי
מצפה שהוא יהיה הכי חזק) נקבל כ30, תוסיף את ה5 מחיסכון המימיון ותקבל 35 על 95 שווי שוק (מכפיל 2.5).
+ אם אני עושה את אותו התרגיל לROIAK אני מקבל ל6 חודשים – 12.86-2.3=10.56 ול9 חודשים 21.86-3.4=18.46 ואם אני מחסיר אני מקבל 7.9 מיליון ברבעון.
לכן אני מפספס איך הגעת ל14 ו5 כשאני מגיע ל7.9 ו8.74
דרך אגב, יכול להיות שאני מדבר שטויות כי אני לא רו"ח , אבל להבנתי יש מצב אבסורדי שלROIAK יתרון נוסף וזה שנשאר להם 800 מיליון intangible מה שאומר שהם יוכלו למחוק אותו על פני תקופה ארוכה ולא לשלם מיסים ואילו CMLS מחקו את הרוב ונשארו רק עם כ220 מיליון.
לירון, זה נכון שתמיד כדאי לבדוק כמה שנים אחורה, אבל במקרה של חברות הרדיו, זה לא מאוד פרקטי, כי הרבה השתנה בשנים אלו – כל המיזוגים שלהם, הירידה בהכנסות ולאחרונה גם הירידה בחוב. אני מנסה להסתכל מה יקרה בעתיד. זה לגיטימי להסתכל על 9 החודשים, אבל במקרה של CMLS אתה חייב לבצע התאמה להסדר החוב של החברה. עלויות הריבית שלה עלו משמעותית, ואסור לך להתעלם מכך.
– לא אמרתי שהתזמ"ז שלה הוא 5 מליון, אלא התכוונתי לרווחים. בשביל לחשב תזמ"ז אתה יכול ללכת לדו"ח רווח וחשבון, להוריד את הפחת ולהוסיף CAP EX. במקרה של קומולוס, צריך גם להוסיף 3 מליון שהיא "הפסידה" על Green Bay כי זה לא באמת הפסד.
– הסיבה שאתה מגיע למספרים אחרים ממני היא שאתה בודק תזמ"ז ואני בודק רווח. סיבה נוספת היא שאתה בודק ל-9 חודשים ומחלק ב-3. אני בודק את הרווח של הרבעון האחרון. אם הייתי בודק תזמ"ז של הרבעון, אז הייתי בודק תזמ"ז של הרבעון ולא מחלק ב-3 תזמ"ז של 9 חודשים. זאת לא בעיה לחשב את תזרים המזומנים של הרבעון לפי הרווח הרבעוני.
בחישוב שלך אתה מתעלם מכך שמשהו מהותי השתנה ב CMLS לפני חצי שנה – היא הגיעה להסדר עם הבנקים, והוצאות הריבית שלה גדלו משמעותית. זאת טעות להתעלם מזה.
אני לא מבין כל כך בחוקי מס בארה"ב, אבל לדעתי CMLS יכולה למשוך את ההפסדים כמה שנים קדימה, לכן המחיקות המוקדמות שלה הן לא בהכרח חסרון.
יהונתן, המאמר הזה הוא מסוג המאמרים של "אני כבר לא שותה יותר קוקה-קולה, אז צריך למכור את המניה". זה שהכתב מאזין לרדיו לוויני, לא אומר שהרדיו הרגיל מת.
למעשה אם הכתב היה בודק את העובדות, הוא היה מגלה שדווקא הרדיו הלוויני מת מזמן. תבדוק את הדוחות של SIRI, ותראה שהחברה מדממת. למעשה היא כבר מזמן מתה. החברה הונפקה כבר לפני יותר מ-15 שנה, ומאז היא לא מפסיקה להפסיד כסף – ובכמויות. החברה לא מצליחה אפילו לעמוד בתשלומי הריבית שלה. הסיבה היחידה שהיא עדיין חיה היא שבעלי המניות ממשיכים להחיות אותה כל הזמן – מספר המניות בעשר השנים האחרונות גדל פי 100!
ברגע שבעלי המניות יפסיקו להיות פראיירים – החברה תמות.
מה הסיבה שהחברה לא מצליחה להרוויח? לדעתי זה בגלל שיש לה תחרות מאוד קשה עם הרדיו הרגיל. אנשים מקבלים עשרות ערוצים בחינם, אז למה לשלם 20$ לחודש? ההוצאות של הרדיו הרגיל נמוכות בצורה משמעותית מההוצאות של SIRI, ובנוסף לכך הם מרוויחות מפרסום.
הטענה שלו לגבי ה IPOD וה MP3 מוזרה מאוד. אז לפני ה MP3 היה דיסק, ולפני כן היה הטייפ. מה כבר ההבדל?
הנתונים מראים שאין ממש ירידה בהאזנה לרדיו. אבל הכי חשוב – בהשקעות הכל עניין של טווח ביטחון. אפשר לעשות גם הרבה כסף מתעשיות מתות אם טווח הביטחון גדול מספיק, ואת זה כותב המאמר לא מבין.
לבוא ולהגיד שמניות הרדיו עלו פי 5 (נגיד) אבל הרווחים עלו רק ב-15%, אבל להתעלם מכך שלפני כן מניות הרדיו ירדו ב-99%, זה די רדוד.
מניות הרדיו עדיין נסחרות בהרבה פחות מאיפה שהן היו לפני 3 או 5 שנים. (וגם אז היו MP3, SIRI ושאר מטעמים).
בקישור יש מאמר מעניין והדיון בתגובות עוד יותר מעניין
http://www.fool.com/investing/general/2009/11/20/who-killed-terrestrial-radio.aspx
עדו, אתה צודק… אני דיברתי על FCF 🙂
אני הבנתי שחברות מהסוג הזה הכי כדאי לנתח תזרימית כי גם זה גם יתן לנו את ההבנה אם הן ישרדו את המשבר וגם יעזור לנו לתת להם ערך מקורב (DCF או כל שיטה אחרת שאתה רוצה). אני אודה לך אם תסביר למה אתה מסתכל על הרווח.
מעבר לזה להבנתי אתה מסתכל על משהו ביו תזרים חופשי לרווח כי CMLS למשל "הפסידה" 143 מיליון ברבעון (בגלל מחיקת intangible) ולא הרוויחה 5M
כל המספרים שנתתי הם לרבעון השלישי אבל בגלל שהם לא הופיעו בדוחות (או לפחות אני לא מצאתי) אז חישבתי FCF ל9חודשים ול6 חודשים והחסרתי לקבל את הFCF ל3 חודשים אחרונים וזה המספרים שנתתי לך. אגב אני חישבתי את זה על ידי הoperating cash flow פחות Capex. ומה שאני רואה זה שהן ייצרו אפילו ברבעון ה3 פחות או יותר אותה כמות המזומנים אבל CMLS נסחרת בפחות מחצי ולכן התחלתי את השיחה הזו איתך. אם אני לוקח את החישוב שלך של לקחת את הרבעון הרביעי, להכפיל ב4, להפחית קצת בגלל רבעון ראשון חלש ולהוסיף לCMLS את ה5M שהיא תחסוך על מימון אז אני מקבל 35M לCMLS (כולל ה5 מיליון חסכון מימון שציינת) ו כ 31 מיליון לROIAK מה שנותן מכפיל של 2.8 על FCF לCMLS ו מכפיל של 5.8 על FCF לROIAK (לפי מחירי הסגירה של אתמול).
מכל זה אני מסיק שCMLS זולה ביותר מ50% מROIAK ואני רוצה להבין למה אתה ושאר העולם חושבים שאני טועה… 🙂
יהונתן, תודה על הקישור. יש שם תגובה של מישהו "משוחד" מתעשיית הרדיו שנותן מספרים די אופטימיים (אני לא אסבך את עדו ואעלה את הגיגיו משיקולי זכויות יוצרים אבל שמו הוא
mgmbrad) אז אפילו אם הוא מגזים בכמה עשרות אחוזים השוק מתמחר בחוסר ענק את חברות הרדיו.
זה לא שאני מעדיף רווח על FCF. אני בודק כל מקרה לגופו. בכדי לבדוק את מצבה הפיננסי של החברה, והיכולת שלה להחזיר חוב, אני בודק את ה FCF.
אבל בכל חברות הרדיו ה FCF גבוה משמעותית מהרווח. זאת בגלל שהחברות נמצאות במשבר כה עמוק שהן עובדות במצב של – העובדים צריכים להביא קפה מהבית – כלומר הן חוסכות איפה שרק ניתן. ברור לי שזה לא מצב שניתן להתמיד בו יותר משנה-שנתיים. לכן, במוקדם או במאוחר ה CAP EX יעלה בצורה משמעותית. זה נכון שבגלל מבנה הפעילות של הרדיו, ה FCF תמיד יהיה יותר גבוה מאשר הרווח, רק שהיום ההפרש גבוה מדי, וזה לא משהו שישמר בעתיד. לכן, מטעמי טווח-ביטחון, אני מעדיף להשתמש ברווח.
בקשר לחישוב של ROIAK –
רווח ברבעון האחרון – 14.2 מליון.
תוסיף 5.3 פחת – ותקבל 19.5 מליון.
תוריד מליון CAP EX – ותקבל 18.5. בוא נגיד – 18 מליון.
תכפול ב-3.5 ותקבל FCF לפני מס של 63 מליון. פי 2 מהמספר שאתה הגעת אליו.
צריך לזכור שגם במקרה של CMLS וגם של ROIAK אלו רווחים לפני מס. ברגע שיתחילו לשלם מס, הרווחים יירדו בערך בחצי. (עם כי אני מאמין שהעלייה בהכנסות תפצה על כך).
זה נקודה נכונה שהcapex יעלו אז הFCF ירד כי הם לא יוכלו להתמיד ב"לתקן ציוד עם נייר דבק" ואז הCapex יתקרב לפחת ולכן יותר נכון להסתכל על רווח/הפסד. לא חשבתי על זה.
OK, אני אלך אם כיוון המחשבה שלך –
אם אני מסתכל על הדוחות של ROIAK אז הרווח הוא באמת 14 מיליון אבל הCapex הוא 3.4 מיליון לכל ה9 חודשים הראשונים (מתוכם 2.3 ל6חודשים הראשונים), ולכן הCapex הוא 1.1 מיליון (עמוד 57 ב10Q) ואז זה יוצא 52 או מכפיל 3.5 על התזרים החופשי, אבל עדיין הרבה יותר טוב ממה שיצא לי.
בקשר לCMLS אם אני עושה את אותו התרגיל אבל לא מוריד את מחיקות הintangible ואת ה3M של הderiviteive וכן מוריד capex של 0.6 לרבעון אני מקבל 5 מיליון כמו שאמרת. אם תוסיף לזה את ה5 מיליון חסכון בהוצאות ריבית לשנה הבאה תקבל 10 . נכפול ב3.5 ונקבל 35 או מכפיל 2.7 .
אז ההפרש הוא כרגע כ30% לטובת CMLS. מה שעוזר לי להבין למה טעיתי כשלפני חודשיים בדיוק שקלתי בין שתיהן ובחרתי בCMLS כי הם היו נראות לי זהות בעוד שROIAK הייתה בפועל זולה ב50% 🙂
תודה שעזרת לי להתקדם.
לירון, אם CMLS תחזיר 50 מליון דולר חובות, אז הוצאות הריבית שלה תרדנה ב-5 מליון שנתי ולא רבעוני. חלק מזה נובע מכך שיהיה לה פחות חוב, וחלק מההסכם שלה עם הבנקים שעל כל 50 מליון החזר חוב, הריבית על ההלוואות תרד גם.
אם הבנק הפדראלי יתחיל לעלות את הריבית בשנה הבאה, אז גם הוצאות הריבית של CMLS תעלנה, עם כי במקרה זה היא תרוויח מגידור הריבית. בקיצור יש כאן הרבה פראמטרים, ולכן השקעות זה לא מדע מדוייק. קשה לדעת מה יהיו הרווחים של CMLS בשנה הבאה, ולכן המושג של טווח ביטחון הוא כל כך חשוב.
שוב צודק, כמובן שה5 הוא לכל השנה…
אז המכפיל FCF של CMLS הוא 4.3
כמובן שזה לא מדע מדוייק אבל אם אנחנו לוקחים הערכות שמרניות סבלנות, ואנחנו רוכשים בהנחה טובה אז המספר שנגיע אליו יהיה חסם תחתון ולכן נראה לי חשוב להגיע למספר כזה (או זה לפחות הניסיון שלי בשנה שאני עוסק בהשקעות ערך).
תודה רבה ושבת שלום
עידו שלום רב
יצא לך לראות לשמוע לגבי הספליט ברדיו1 ? למה הם רוצים לעשות ספליט הרי דבר לא עושה שום דבר חוץ מזה שזה משנה את מחיר המניה, בגדול זה פרט טכני אז למה הם חושבים על זה בכלל ?
לא בטוח שהם יעשו ספליט. הם רק העבירו הצעה בעניין. כך שעכשיו יש לדירקטוריון כוח להחליט על ספליט הפוך מבלי לבקש את רשותם של בעלי המניות.
היתרון העקרי בספליט הפוך הוא למנוע מחיקה מהנסד"ק במקרה ומחרי המניה יירד למתחת לדולר.
עדו, לגבי מה שכתבת:
"תבדוק את הדוחות של SIRI, ותראה שהחברה מדממת. למעשה היא כבר מזמן מתה. החברה הונפקה כבר לפני יותר מ-15 שנה, ומאז היא לא מפסיקה להפסיד כסף – ובכמויות. החברה לא מצליחה אפילו לעמוד בתשלומי הריבית שלה. הסיבה היחידה שהיא עדיין חיה היא שבעלי המניות ממשיכים להחיות אותה כל הזמן – מספר המניות בעשר השנים האחרונות גדל פי 100!"
זה שהרדיו הלוויני לא רווחי, אינו אומר שהרדיו הרגיל לא יפגע מהתחרות איתו. חברות תעופה הן עסק רע מאוד, אבל הן בהחלט הצליחו לסלק את האוניות מהשוק של הובלת הנוסעים. דוגמה עדכנית יותר הם אתרי האינטרנט החדשותיים, לעתים קרובות כישלון מסחרי מוחץ, אבל זה לא אומר שהם לא ממיטים אסון על העיתונות.
יהונתן, עקרונית אתה צודק שישנן תעשיות שהורסות כסף בצורה קבועה. אני לא חושב שהרדיו שייך לתעשייה שכזאת.
חברות התעופה הוציאו את ספינות הנוסעים בגלל שהן הציעו תחליף מהיר יותר וזול יותר. מי יסכים לשוט מאירופה לניו-יורק?
זה ייקח בערך 10 ימים ויעלה יותר מטיסה (רק 3 ארוחות ביום במשך 10 ימים במסעדה של הספינה יעלו בערך כמו טיסה מסחרית).
גם ההשוואה לעיתונות לא נכונה. למעשה המקרה של הרדיו הלוויני הפוך מזה של העיתונות. אנשים עברו לקרוא עיתונים באינטרנט בעיקר בגלל שהם בחינם. זאת הסיבה העיקרית. גם עלויות התפעלו של עיתון מקונן נמוך מהעלויות של עיתון מודפס – לכן ברור שהעתיד של העיתונות המודפסת נחרץ. במקרה של הרדיו זה בדיוק הפוך. פתאום מציעים לך שירות בתשלום על משהו שהתרגלת כבר לקבל בחינם. אין סיכוי שאנשים יאהבו את זה. גם העלויות של הרדיו הלוויני גבוהות בצורה קיצונית מאשר הרדיו הרגיל, ולכן עתידו של הרדיו הלוויני נחרץ.
בכל תעשייה המתחרים שעלות הפעלת העסק שלהם נמוכה יותר הם אלו שישרדו. הרדיו הלוויני כבר למעשה מת והוא מונשם מלאכותית. יכול להיות שהוא ימשיך להיות מונשם עוד שנים רבות, אבל במקרה כזה אני לא רואה מצב בו הוא יצליח לנגוס משמעותית בקהל מאזיני הרדיו. כלומר, אפילו אם הרדיו הלוויני ישרוד, העלויות הגבוהות שכרוכות בהפעלתו, והעובדה שהוא מציע שרות בתשלום על מה שניתן לקבל בחינם ימנעו ממנו מלהמשיך ולהתרחב.