מדריך למשקיע המתחיל

הערה חשובה לפני שמתחילים – כשאני אומר לחברים שאני מתפרנס מהבורסה, הרבה מהם חושבים שאני מטורף. הדעה השולטת בעולם היא שהבורסה מאוד מסוכנת. אני לא מסכים עם דעה זו. הבורסה לא מסוכנת. הבעיה של אנשים רבים היא שהם לא לומדים כלום לפני שהם ניגשים אליה, או שהם לומדים חומר מסוכן (עיין ערך – ניתוח טכני).

האם לחצות את הכביש זה מסוכן? כן, אם אתה קושר את העיניים וחוצה בהליכה איטית את כביש ירושלים – תל אביב. לא, אם אתה מסתכל לצדדים וחוצה כביש צדדי.
האם להחליף את חוטי החשמל בבית זה מסוכן? כן, אם אתה לא מבין כלום בחשמל. לא, אם אתה חשמלאי מוסמך ואחראי.

עכשיו תחשבו על האנשים שאתם מכירים שהפסידו כסף רב בבורסה. האם מישהו מהם קרא את אחד הספרים שאציין למטה? האם מישהו מהם קרא את הדוחות הכספיים של החברות בהן הוא השקיע? סביר להניח שהתשובות הן – לא.
להשקיע בשיטות שטבעו גראהם, באפט ועוד, זה דבר לא מסוכן אם עושים זאת בצורה אינטליגנטית ולאורך זמן, ובכל זאת, לא הייתי ממליץ לאנשים עם טווח זמן קצר (נגיד פחות מ-20 שנה) להשקיע בבורסה. ישנן תקופות ארוכות בהן השוק דובי. שוק דובי יכול להמשך כ-15 שנה, לכן אם אתה רוצה לחסוך כסף לטווח הקצר, הבורסה היא לא המקום בשבילך. בבורסה משקיעים רק כסף שמיועד לטווח הארוך.

שלב א' – פיטר לינץ'

הספר הראשון שכדאי לקרוא הוא One Up On Wall Street. הפרק החשוב ביותר הוא אולי פרק 4 – "Passing the mirror test".
רוב האנשים לא מתאימים לבורסה. כמעט לכולנו יש דוד/אבא/חבר שהפסיד כמעט את כל כספו, לכן חשוב לדעת אם אתה מתאים לבורסה. אתה צריך להיות ישר עם עצמך ולשאול – אם הבורסה תרד ב-30% או אפילו ב-50%, האם אני עדיין אישן בלי בעיה בלילה?
האם יהיה לי את האומץ לקנות כשכולם בורחים מהבורסה?
אם אתה מסוג האנשים שאומרים "בוא נחכה עד שהמצב יתבהר", אתה לא מתאים לתחום ההשקעות, וחבל על הזמן ועל הכסף.
חשוב שתהיה ישר עם עצמך. בסופו של דבר אם אתה לא בנוי לבורסה, הכסף שתשרוף הוא שלך ולא של אף אחד אחר.

מניסיוני, קשה לאנשים להודות שהבורסה היא לא בשבילם. אנשים יודו שהם לא מתאימים להיות מורים, כי אין להם סבלנות, או שהם לא מתאימים להיות אנשיי שיווק, כי הם לא טובים עם אנשים, אבל כשזה מגיע לבורסה, לאנשים קשה להודות שהם לא בנויים לזה. הרבה אנשים שלא מתאימים לבורסה מנסים פעם אחר פעם את "מזלם" וזה עולה להם בהרבה כסף ובריאות.

נפילה גדולה בבורסה היא לא שאלה של "האם" אלא של "מתי". כלומר, אם אתה מתכוון להשקיע בבורסה, בוודאות תסבול מתקופות של ירידות חדות, ואתה צריך לשאול את עצמך האם אתה בנוי לזה. האם אתה יכול לסבול ירידה של 30%-50% תוך כמה חודשים? האם אתה מסוגל לראות חצי מהחסכונות שלך נעלמים?
לא כולם בנויים לזה, לכן כדאי שתהיה כן עם עצמך.

אם התמודדת עם מבחן המראה בהצלחה, המשך לקרוא את הספר.

אם אין לך השכלה פיננסית, יהיו מושגים רבים שלא תבין. אין לך מה לרוץ. קרא את הספר לאט, ונסה להבין כמה שיותר. אם ישנם מושגים שאתה לא מבין – חפש בגוגל, או שאל חבר.

כשתגמור את הספר, אתה יכול להתחיל לקרוא את הספר השני של לינץ' – Beating the Street. הספרים שלו פשוט מעולים. הם לא מאוד קשים להבנה, ומכילים המון אינפורמציה חשובה.

הערה כללית – זוכרים כמה שעות למדתם לבחינות קשות באוניברסיטה או אפילו בתיכון? כמה שעות שיננתם חומר? חומר שהרבה פעמים לא תרם לכם כלום בחיים. למדתם רק בשביל לקבל ציון או תעודה. אז עכשיו, כשאתם קוראים ספרים פיננסים, אתם עושים את זה בשבילכם. התועלת שאתם יכולים לקבל מספרים אלו יכולה לעלות מספר מונים על התועלת שקיבלתם מהספרים שקראתם לבחינות באוניברסיטה, אז קחו את הספרים ברצינות. תשננו אותם טוב טוב, כאילו אתם לומדים אותם לפני מבחן חשוב.

שלב ב' – בנג'מין גראהם

אחרי שקראתם את הספרים (הקלילים יחסית) של לינץ' הגיע הזמן להיכנס קצת יותר לבשר.
עכשיו אתם צריכים להבין חשבונאות קצת יותר לעומק. הספר של גראהם The Interpretation of Financial Statements הוא הספר האידיאלי לשלב זה. הספר מסביר מושגים בחשבונאות, אך הוא קטן ומאוד קל להבנה.
לאחר שתקבלו השכלה בסיסית בחשבונאות, הגיע הזמן לקרוא את התנ"ך של עולם ההשקעות – The Intelligent Investor.
באפט טוען שזהו הספר הטוב ביותר שנכתב אי פעם על הבורסה, ואני נוטה להסכים איתו. לאחר שקראתי אותו בפעם הראשונה, הרגשתי כמו דמות בסרט מצויר שפתאום מופיעה מעל לראשה נורה דולקת.
העקרונות בספר היו מאוד הגיוניים ועשו לי סדר בראש. פתאום הבנתי את עקרונות השקעת הערך – כל מה שצריך זה לקנות דולר תמורת 50 סנט.
בהקדמה לספר, כותב באפט שפרקים 8 ו-20 הם החשובים ביותר, אז כדאי להתמקד בהם.

אחרי קריאת הספר, אתה צריך שוב לעמוד מול המראה. הפעם אתה צריך להחליט האם אתה מתאים להיות משקיע אקטיבי או פסיבי.

בספר, גראהם פונה לשני סוגי משקיעים – אקטיבי ופסיבי (במקור, גראהם קורה להם "יזם" ו"הגנתי", אבל אני חושב ש"אקטיבי" ו"פסיבי" מתאימים יותר). אתה צריך לשאול את עצמך האם אחרי יום עבודה או בסוף השבוע, יהיה לך חשק לקרוא דוחות כספיים. האם אתה מוכן להשקיע כ-10 או יותר שעות שבועיות בבורסה?
שאלה נוספת ולא פחות חשובה היא האם אתה בנוי לשחות נגד הזרם ולקנות מניות לא פופולריות. אחרי שקראת את הספרים של לינץ', הגעת למסקנה שאתה יכול לסבול ירידה של עשרות אחוזים בבורסה. כעת השאלה היא האם אתה מסוגל לספוג ירידה של 30% אחוז בתיק שלך בזמן ששוק המניות עלה ב 20%?

הרבה יותר קל להתמודד עם הפסדים כשכולם מפסידים. אבל תאר לך את ההרגשה שלך כששוק המניות עולה יום אחרי יום בעוד התיק שלך יורד. תחשוב שאתה משקיע שעות על גבי שעות במחקר, קריאת דוחות כספיים ומוצא מניות מאוד זולות אך התיק שלך יורד ויורד, ובאותו הזמן חברים בעבודה משקיעים במניות בלי להשקיע דקת מחקר אחת. הם רק קונים את המניות הפופולריות שכולם קונים. ולמרות זאת, החברים שלך באים כל יום לעבודה זורחים מאושר כי התיק שלהם מזנק, בעוד התיק שלך הולך מדחי אל דחי.

זאת לא התמודדות קלה, ולכן אתה צריך לחשוב טוב טוב אם אתה בנוי לזה. בסוף שנות ה-90 הרבה משקיעי ערך חוו זאת על בשרם. מניות ההיי טק עלו יום אחרי יום בלי כל סיבה, ואילו מניות הערך ירדו. במשך שנים משקיעי הערך אכלו חצץ עד שהגלגל התהפך ב-2001.

להיות משקיע פסיבי זה לא דבר כל כך נורא. למעשה, אני ממליץ לרוב החברים שלי לאמץ דרך זו. זוהי דרך אידיאלית להרוויח 8%-10% בשנה בלי מאמץ.

המשקיע הפסיבי – שלב סופי

מאז ימי גראהם זרמו קצת מים בנהרות העולם, וגם עולם ההשקעות חווה חידושים והמצאות. אחת ההמצאות החשובות ביותר היא תעודת סל.
תעודת סל (או קרן אינדקס) היא כלי אידיאלי למשקיע הפסיבי. בניגוד לקרנות נאמנות שמנוהלות בצורה אקטיבית – היינו מנהלי הקרן בוחרים מניות בצורה "חכמה" (כלומר ע"י מחקר), ומנסים להרכיב את הקרן ממניות שלדעתם יכו את השוק, תעודות סל מנוהלות בצורה "טיפשה" – הן מנסות לחקות אינדקס מסוים ולא להכות אותו.

ניקח למשל את SPY. זוהי תעודת סל המחקה את ה- S&P 500. ה S&P 500 הוא מדד שמורכב מ-500 המניות הגדולות ביותר שנסחרות בארה"ב. SPY נסחרת בבורסה בארה"ב בדיוק כמו כל מניה אחרת. כלומר, אתה יכול דרך כל ברוקר לקנות מניה אחת או יותר של SPY. ברגע שאתה קונה מניה אחת של SPY, פיזרת את ההשקעה שלך על 500 החברות מהגדולות בעולם. בשעה שאני כותב שורות אלו, מחיר יחידה אחת של SPY עולה כ-130 דולר. אם אתה קונה יחידה אחת, פיזרת את ה 130 דולר על 500 חברות לפי הגודל שלהן. כיום החברה הגדולה בעולם היא אקסון-מוביל. אז נגיד ש 5 דולר מה 130 מושקעים באקסון, 3.5 דולר מושקעים במיקרוסופט וכו'.

היסטורית ה S&P 500 החזיר כ-10% בשנה. נניח שבעתיד מדד זה יחזיר 8%-10%. זהו החזר גבוה מאוד להשקעה שלא דורשת זמן מהמשקיע (כמו שאני אסביר בהמשך).

האם תעודת סל עדיפה על קרן נאמנות?

לרוב התשובה היא – כן. והנה הסיבות לכך:

– רוב קרנות הנאמנות למרות שהן "חכמות", לא מצליחות לשבור את השוק. כלומר, תעודות הסל משיגות תשואה עודפת על רוב קרנות הנאמנות.

– בגלל שתעודות סל הן טיפשות, עמלות ההחזקה בהן יותר נמוכה. תעודת סל לא צריכה לשלם משכורות עתק לאנליסטים. בסך הכול היא מחקה את האינדקס, ולכן העמלות שהיא גובה נמוכות.

– המיסים שתעודת סל משלמת נמוכים יותר. תעודת סל מוכרת מניות רק כאשר הן יוצאות מהמדד. השינויים בהרכב המדדים הם די מינורים, ולכן תעודת סל לא צריכה למכור מניות לעיתים תכופות, וכך היא גם משלמת פחות מיסים.

מתי כן כדאי לקנות קרן נאמנות? רק במקרה שאתה מכיר את מנהל הקרן ואת שיטת ההשקעות שלו, ובטוח שהוא יכול לגבור על השוק. הבעיה עם הנחה זו, היא שלרוב המשקיעים הפסיביים אין כלים להעריך את מנהל הקרן, ולכן משקיע פסיבי צריך להיזהר מלבחור בקרן נאמנות אקטיבית.

איך להשקיע בתעודת סל?

כמו שציינתי למעלה, קנייה של תעודת סל היא מאוד פשוטה. טכנית זה בדיוק כמו לקנות כל מניה אחרת.
החוכמה היא לקנות את מניות הקרן בקביעות ובשיטתיות. הבעיה של רוב המשקיעים היא שהם פוחדים לקנות מניות כאשר השוק יורד, ולכן הם קונים רק כשמחירי המניות יקרים. תמיד יש סיבה אחרת לירידות בבורסה – מלחמה, מיתון, אינפלציה, מחנק אשראי, התמוטטות בנקים וכו'. כל פעם הירידות בבורסה נראות מוצדקות. אולם אם תקנה מניות רק בתקופות "טובות", ההחזר שלך יהיה הרבה יותר נמוך.

לכן, אם אתה משקיע בתעודת סל, אתה צריך להבטיח לעצמך להשקיע כמו רובוט. לא להתייחס בכלל למצב השוק, ולקנות באופן קבוע ושיטתי. כל אחד צריך לעשות את החישוב שלו לפי כמות הכסף שהוא יכול להשקיע. אם אתה יכול להשקיע הרבה כסף (נגיד 2000 דולר בחודש), אז אתה יכול לקנות כל חודש את מניות תעודת הסל. אם אתה יכול להשקיע רק קצת, אז תקנה את האינדקס רק כל 3 או 6 חודשים.

נניח שהחלטת להתחיל להשקיע בתעודת סל וכבר יש לך סכום מכובד של כסף. במקרה כזה לא מומלץ לשים את כל הכסף בקרן באותו יום. עדיף לחלק אותו, ולהשקיע כל חודש במשך שנה עד שלוש (לפי כמות הכסף). נניח שיש לך 100 אלף דולר להשקעה. כדאי כל חודש לקנות מניות בסכום של 4000 דולר במשך שנתיים. כך הסיכוי שתקנה את האינדקס בדיוק בפסגה הוא נמוך. אותו העיקרון נכון גם לגבי כסף חדש ש"נפל" עליך כגון – אופציות שמימשת, בונוס, קרן השתלמות, ירושה וכו'.

חלוקת הכסף היא לא מדע מדויק. תחלק את הכסף בצורה שאתה מרגיש נוח איתה. כל עוד אתה שומר על שני עקרונות:

– אתה קונה בצורה מכנית בלי כל התייחסות למצב השוק.

– אתה לא שם כמות גדולה של כסף בפעם אחת, אלא מפצל אותו לאורך תקופה כדי למנוע קנייה גדולה בדיוק כשהשוק בפיסגה.

פה נגמר הפרק למשקיע הפסיבי. הפרקים הבאים מיועדים למשקיע האקטיבי.

שלב ג' – תרגיל ברטוב

אם הגעת למסקנה שאתה מתאים לפרופיל של המשקיע האקטיבי, אתה שייך לקבוצה קטנה מאוד של אנשים שמוכנים להעביר סוף שבוע עם ערימה של דוחות כספיים במקום לראות טלוויזיה. אתה חייב להיות נון קונפורמיסט, כי המניות שתקנה הן מניות לא פופולריות, וירימו גבות אצל אנשים רבים.

בשלב זה, אחרי שקראת את לינץ' ואת גראהם, הגיע הזמן לקנות מניות (אם לא עשית זאת כבר). אל תקנה על הנייר, אלא תשתמש בכסף אמיתי! החלק הכי קשה בהשקעות הוא האפקט הפסיכולוגי. להפסיד (או להרוויח) כסף על הניר, זה מאוד שונה מלהפסיד באמת. הכאב הוא לא אותו כאב, לכן חשוב שתתחיל כבר עכשיו להתנסות בקושי הפסיכולוגי. כמו כן, עדיף שתלמד מטעויות כמה שיותר מהר וכאשר עוד אין לך כמויות גדולות של כסף.

בנושא זה אני רוצה לצטט את ווילבור רייט (מהאחים רייט):

איך לקנות

סביר להניח שעניין ההשקעות עוד לא יושב אצלך טוב במוח. יכול להיות שאתה מבולבל וזה טבעי. פיטר לינץ' מדבר על מספר אסטרטגיות השקעה שונות. ואילו גראהם מדבר על טכניקות אחרות. אני הייתי ממליץ בתור התחלה לאמץ שיטה אחת ולנסות אותה. השיטה שאני ממליץ ואתאר אותה למטה היא שיטת הערך העמוק, אולם אם אתה רוצה לאמץ שיטה אחרת – נניח חברות מהפך (לפי לינץ'), זה גם בסדר. מה שחשוב הוא שהשיטה תהיה שיטת ערך, כלומר שתקנה חברות שנסחרות בזול.

אחרי שמצאת חברה שנראית מתאימה לפרמטר(ים) שהצבת, השלב הבא הוא לקרוא את הדוח הכספי האחרון של החברה, ולראות שאין שם שום מוקשים. אם אתה לא מרוצה מהדוחות, עבור הלאה – יש מספיק חברות בעולם. אם החברה עדיין מוצאת חן בעיניך, תמשיך לחקור אותה. עד לאיזה רמה לקחת את המחקר זו לא שאלה קלה. כל אחד לפי איך שהוא מרגיש נוח. אני הייתי ממליץ לפחות לקרוא את כל הדיווחים בשנתיים האחרונות, ולקרוא סיכום נתונים לחמש שנים האחרונות (סיכום נתונים זאת טבלה הכוללת תמצית של מאזן ורווחי החברה). אם ישנה שנה עם נתונים חריגים (כגון הפסד גדול, דילול במניות וכו'), תקרא גם את הדוח השנתי של אותה שנה. ניתן לקחת את המחקר הלאה – למשל לחפש בגוגל כתבות על החברה ועל המנכ"ל וכו'. הכול לפי מידת הנוחות שלך.

מה שחשוב הוא שבסוף התהליך יהיה לך מושג די טוב על מה החברה עושה, מה שוויה האמיתי של החברה והסיבות לקניית המניה.

הנה דוגמא לשיטה שאני משתמש בה – שיטת הערך העמוק:
אני עובר על החברות הנסחרות בהונג-קונג ובודק את מכפילי ההון, רווח ומכירות שלהן. כשאני מוצא חברה שנסחרת במכפיל הון נמוך מ-0.5 (עדיף נמוך מ-0.3 אבל לא חובה), או חברה עם מכפיל רווח נמוך (לרוב נמוך מ-7. אבל זה תלוי בתקופה), או מכפיל מכירות נמוך מ-1, אני מתחיל להתעניין. השלב הבא הוא לבדוק נתונים של ה-5 שנים האחרונות.

אני אתן שתי דוגמאות על התהליך בו אני משתמש. הדוגמא הראשונה היא של חברה תעשייתית והשנייה היא של חברת נדל"ן. התהליך הוא לא מדע מדויק. כמו שתראו, לתעשיות שונות אני בודק דברים שונים. גם אני בתחילת דרכי לא ידעתי באיזה נתונים להסתכל ועל מה לשים דגש. חשוב לקרוא המון דוחות כספיים כדי לקבל ניסיון, וזה לוקח מספר שנים. כמו כן צריך להפעיל את ההיגיון. ניתוח מניות הוא לא מדע מדיוק, והגיון בריא יכול להועיל.

אתם תראו שככל שתקראו יותר דוחות כספיים, יהיה לכם יותר ויותר קל. אתם גם תראו שלאט לאט תלמדו להכיר תעשיות שונות. אם למשל תקראו דוחות של חברות נדל"ן, כשתגיעו לחברה הרביעית-חמישית, כבר תבינו הרבה יותר טוב את התעשייה, ותדעו יותר טוב מה לחפש.

נתחיל בדוגמא הראשונה. בזמן שסקרתי במהירות נתונים של חברות בהונג-קונג, מצאתי של-Tai Ping Carpets יש מכפיל רווח של 4.2 ומכפיל מכירות של כ-0.3. אלו מכפילים מאוד נמוכים – עובדה שגרמה לי להתעניין בחברה. לחברה גם יש מכפיל הון של כ-0.35, אך מכפיל ההון הוא נתון לא כל כך חשוב בחברה תעשייתית. השלב הבא הוא בדיקה מהירה של המאזן הכספי בחמש השנים האחרונות (טבלה כזו ניתן למצוא בהרבה מאתרי האינטרנט הפיננסים – למשל בגלובס).

הנה הנתונים של טאי פינג:

[table id=13 /]

* כל המספרים בטבלה ובהסבר למטה הם בדולר הונג-קונגי. כל המספרים בטבלה הם באלפים. למשל 698,886 הם בעצם 698,886,000 דולר הונג קונגי.

כיוון שאני כבר יודע שהחברה זולה (כבר בדקנו את המכפילים), אני אבדוק אם היא יציבה פיננסית. דבר ראשון שבולט הוא שלחברה כמעט ואין חוב (non current liabilities). החוב הוא כמה מיליונים בודדים, שזה אחוז קטן מנכסי החברה ומהון החברה. לאחר מכן אני בודק את ההתחייבויות השוטפות (current liabilities) של החברה. אני מחפש חברות שההתחייבויות השוטפות מהוות פחות מחצי מהנכסים השוטפים (current asset) – טאי פינג עומדת במדד זה. סך כל ההתחייבויות שלה הוא הרבה פחות מחצי מהון החברה (Shareholders' Funds). כך שהחברה נראית מאוד יציבה, ואין סיכון שהיא תפשוט את הרגל בזמן הקרוב. לרוב אני מצפה מחברה תעשייתית שסך כל החובות יהוו פחות מחצי מהון החברה. במקרה הזה החברה עומדת בכבוד בקריטריון.

בשלב זה אינני נותן ערך רב לנכסים לטווח ארוך (non-current assets). נכסים אלו לרוב כוללים ציוד ומכונות, שלא ניתן למכור אותם במחיר שאפילו מתקרב לזה שבספרים. אולם הנכסים לטווח ארוך יכולים גם לכלול נדל"ן או מזומנים בחסכון לטווח ארוך. מאוחר יותר כשאני אקרא את דוחות החברה, אם אני אראה שלחברה נכסי נדל"ן רבים, אני אולי אעלה את ההשערה שלי לגבי ערך החברה.

שני דברים נוספים שאני בודק בשלב זה הם:
– האם הון החברה גדל. לדעתי זה יותר חשוב מאשר האם החברה רווחית, כיוון שעם רווח והפסד הרבה יותר קל לעשות מניפולציות. הון החברה גדל כל שנה במשך 5 השנים האחרונות בקצב של כ-10% בשנה. דבר המראה שהחברה רווחית אם כי צומחת לאט.

– מספר מניות החברה כמעט ולא השתנה במשך חמשת השנים האחרונות. כלומר החברה לא דיללה את בעלי המניות (אם כי מצד שני היא גם לא ביצעה רכישה עצמית של מניות).

כעת אני עובר לסיכום הרווח/הפסד של חמשת השנים האחרונות:

[table id=14 /]

דבר ראשון שאני בודק זה מכירות החברה. סך המכירות הוא 1.3 מיליארד דולר. כיוון ששווי השוק של החברה הוא 350 מליון, מכפיל המכירות הוא כ-0.25. ניתן גם לראות שהמכירות עולות יפה משנה לשנה, שזה דבר חיובי. עכשיו נעבור לרווח. החברה הרוויחה כ-83 מליון דולר בשנה האחרונה, כלומר לחברה מכפיל רווח של 4.2. זהו מכפיל נמוך מאוד. כעת נבדוק את מכפיל הרווח על הרווח הממוצע של חמשת השנים האחרונות. נחבר את הרווחים של חמשת השנים האחרונות ונקבל 230 מליון. נחלק ב-5, ונקבל רווח ממוצע של 45 מליון. כלומר המכפיל של הרווח הממוצע הוא 7.7. זהו עדיין מכפיל נמוך אך גבוה משמעותית מ-4.2. זאת בגלל העלייה ברווחים בשנתים האחרונות, וגם בגלל שההפסד ב-2004 מוריד את הממוצע.

במקרה זה נצטרך לבדוק למה חלה עלייה ברווחים בשנתיים האחרונות, והאם רווחים אלו יוכלו להימשך גם בעתיד. כמו כן כדאי מאוד לקרוא את הדוח הכספי של 2004 כדי לבדוק מדוע החברה הפסידה כסף באותה שנה.

השלב הבא יהיה לבדוק את המסים שהחברה משלמת. בדיקה זו מאוד חשובה. ישנן חברות רבות שמדווחות על רווחים, אבל במשך שנים לא משלמות מיסים. דבר זה אמור להדליק נורה אדומה – האם הרווחים הם אמיתיים?
ניתן לראות שטאי פינג משלמת יותר מ-25% מס. סכום סביר בהחלט לחברה בסין.

הדיבידנדים של החברה הוא דבר נוסף שחייבים לבדוק. כיום תשואת הדיבידנדים של החברה היא של יותר מ-5%, שזה מכובד מאוד, אולם שימו לב שהחברה לא שילמה דיבידנדים הן ב-2004 והן ב-2005. צריך לבדוק את הסיבה לכך כשקוראים את הדוחות הכספיים של החברה.

השלב הבא יהיה להתחיל לקרוא את הדוחות הכספיים. אני מתחיל מהדוח השנתי האחרון, כיוון שבדוחות שנתיים ישנם נתונים רבים יותר מאשר בדוחות רבעוניים. צריך לקרוא את כל הדוח מההתחלה ועד הסוף, ולנסות להבין את כל מה שכתוב שם. צריך לבדוק שהכול נראה בסדר ושאין שום מוקשים. הבדיקה משתנה מחברה לחברה, ואין כאן חוקים מוגדרים. באופן עקרוני אתה צריך לבדוק שדיווחי החברה נראים אמינים, ואין שום דבר חריג לרעה בחברה. הנה מספר דוגמאות למה שאני בודק:

– בדיקה מדוקדקת של מאזן החברה – האם הנכסים הם מוחשים? האם הערך המדווח בספרים נראה הגיוני?

– בדיקה של רווחי החברה – האם יש גידול לא סביר בכמות התקבול (Receivable)? האם החברה תלויה במספר קטן של לקוחות?

– שכר ההנהלה – השכר צריך להיות סביר ביחס למה שמקובל בשוק לגודל של החברה.

– עסקאות עם בעלי עניין – מה מהות העסקאות והאם הן נראות חשודות.

– האם ההנהלה מחזיקה במניות? האם המנהלים קנו או מכרו מניות בשנים האחרונות? באיזה מחיר? (עוד על החשיבות של נתונים אלו).

– חובות מותנים (Contingent Liabilities) – אלו הם חובות שלא ברור מצבם, ולכן הם לא חלק מהחוב המדווח בספרים (למשל תביעה משפטית כנגד החברה אשר לדעת הנהלת החברה אינה מוצדקת, ולכן החברה לא תצטרך לשלם לתובע). צריך לבדוק שאין פה שום מוקשים.

לאחר קריאת הדוח, כדאי לקרוא את כל שאר דיווחי החברה לבורסה בשנתיים האחרונות. כמו כן, אם הייתה שנה חריגה ב-5 השנים האחרונות, כדאי לקרוא את הדוח השנתי של שנה זו, ולברר את הסיבה לחריגה.

כאמור, אני לרוב קורא דוחות רק שנתיים אחורה, אבל אם אתה לא מרגיש נוח עם זה, אתה יכול לקרוא יותר דוחות. רוצה ללכת צעד נוסף בניתוח החברה, הנה כמה רעיונות:

– תחפש כתבות בגוגל על החברה ועל מנכ"ל החברה.

– דבר עם איש הקשר של החברה.

– קרא דוחות של המתחרים.

– בקר במתקני החברה.

– או כל דבר אחר שאתה חושב שיוכל לעזור בניתוח החברה.

כעת נעבור לניתוח חברת נדל"ן.
החברה היא Soundwill. כשמצאתי את החברה, המחיר של המניה היה 2.8 ומכפיל ההון היה פחות מ-0.3.
בזמן כתיבת שורות אלו מחיר המניה הוא 5 ומכפיל ההון הוא כ-0.4. ננתח את המניה לפי המחיר היום, שנותן שווי שוק של כמיליארד דולר. גם הפעם נתחיל עם המאזן הכספי של חמש השנים האחרונות.

[table id=15 /]

* כל המספרים בטבלה ובהסבר למטה הם בדולר הונג-קונגי. כל המספרים בטבלה הם באלפים. למשל 551,335 הם בעצם 551,335,000 דולר הונג קונגי.

נתחיל עם יציבות החברה. דבר ראשון שבולט הוא שלחברה חוב מאוד גדול ובמיוחד החוב השוטף. כמו כן הנכסים השוטפים מאוד קטנים.
נתונים כאלו, לרוב היו מבריחים אותי מחברה תעשייתית, אבל כשמדובר בחברת נדל"ן זהו לא דבר נורא. רוב נכסי החברה הם הנדל"ן שהיא מחזיקה. אלו הם נכסים לא שוטפים. חברות נדל"ן מאוד ממונפות, ולכן החוב הרב של החברה. בגלל שנדל"ן הם לרוב נכסים מאוד איכותיים (בניגוד למשל למכונות תפירה או מכונות אריזה), לחברות נדל"ן אין בעיה גדולה לקבל הלוואות מהבנקים תמורת משכון הנכסים. כמו כן חברות נדל"ן לווות כסף בריבית מאוד אטרקטיבית. מה שכן חייבים לברר זה האם הנכסים באמת שווים את מה שמדווח בספרים, אבל את זה נעשה מאוחר יותר כאשר נקרא את הדוחות.

בטח הבחנתם שהון החברה גדל, אבל במקרה זה צריך מאוד להיזהר. שימו לב למספר המניות – נראה כאילו היה דילול רציני במניות.
זהו דבר שחייבים לבדוק, לכן במקרה זה אני אקרא את הדוח השנתי של כל אחת מחמשת השנים האחרונות. לדעתי, זאת לא חובה לקרוא את כל הדוחות לעומק. את הדוח של השנה האחרונה אני אקרא לעומק ואנסה להבין כל פיפס. אבל בדוחות של השנים הקודמות אני אתמקד יותר בסיבות לדילול המניות ואעבור ברפרוף על כל השאר.

כעת נעבור לסיכום הרווח/הפסד של חמשת השנים האחרונות:

[table id=16 /]

לרוב, המחזור והרווחים של חברות נדל"ן פחות מעניינים אותי מאשר המאזן שלהן. הסיבה לכך היא שהרווחים הם מאוד תנודתיים ותלויים למשל בסיום של פרויקט נדל"ן או מכירת נכס גדול וכו'. אולם עדיין חייבים לעבור על נתונים אלו. אני בטוח שההפסד הגדול בשנת 2002 קפץ לכם לעין. זאת גם יכולה להיות הסיבה לדילול במניות. עכשיו נראה שגם את הדוח לשנת 2002 נצטרך לקרוא יותר לעומק.

בנוסף לנקודות שציינתי בניתוח של טאי פינג, הנה נקודות ספציפיות שצריך לשים לב אליהן כשבודקים חברת נדל"ן:

– הנכסים – חשוב מאוד לעבור על פירוט כל נכסי הנדל"ן של החברה ולראות שהערך בספרים לא עולה על ההערכה שלכם לשווי הנכסים.

– ההחזר על הנכס – כמה דמי שכירות מניבים הנכסים, והאם ההחזר נראה סביר ביחס לשווי הנכס.

– מצב שוק הנדל"ן – כאן צריך להפעיל שיקול דעת ולהעריך האם שוק הנדל"ן יקר או זול כעת. אם הוא יקר, סביר להניח שהחברה תבצע מחיקות בעתיד.

– היסטוריית ההשקעות של החברה – האם בעבר החברה קנתה נכסים כשמחירי הנדל"ן היו יקרים, או שהם ידעו לנצל תקופות שפל לקנות נדל"ן בזול?

אתם מוזמנים לקרוא את הניתוח שלי על Soundwill מהשנה שקניתי את המניה.

איך לא לקנות

חשוב מאוד לפתח עצמאות וביטחון בשלב כמה שיותר מוקדם, לכן אני ממליץ למצוא את המניות ולנתח אותן לבד. לא כדאי להסתמך על המלצות של אחרים. כשאתה קונה מניה שמישהו אחר המליץ, אתה נוטה לבדוק אותה פחות לעומק כי אתה סומך על זה שהמליץ.
לעומת זאת, אם אתה מצאת את המניה, אתה תשקיע יותר זמן בניתוח שלה, וגם תרגיש יותר בטוח אם מחיר המניה יירד, כי אתה יודע בדיוק כמה המניה שווה.

זה לא אומר שאף פעם לא כדאי "לגנוב" רעיונות מאחרים. אין שום דבר רע בלקחת רעיונות טובים ממשקיעים אחרים, אבל זה צריך להיות מידתי – כלומר רק אחוז קטן מסך המניות שאתם מחזיקים צריכים להגיע מרעיונות של אחרים. רוב המניות צריכות להתגלות על ידכם.

עוד יותר לא מומלץ זה לקבל רעיונות מעיתונים. העיתונאים לרוב ממליצים על המניות הפופולריות והיקרות. יותר מ-90% מדפי הכלכלה בעיתונים הם בזבוז זמן. עיתונים יכולים להיות כלי מצוין לקבלת ידע, אבל לרוב הניתוח של ה"מומחים" הוא רדוד במקרה הטוב.

שלב ד' – וורן באפט

באפט הוא אחד מטובי המשקיעים, ולכן חשוב לקרוא כל מה שהוא כתב.

אפשר להתחיל במכתבים שהוא כתב לשותפים שלו בשנות ה-60 (או בתרגום העברי שלהם). ולאחר מכן לעבור למכתבים שכתב למשקיעים בברקשייר-האת'אווי. אמנם מדובר בהרבה חומר, אבל אין כמעט תחליף לקריאה זו אם אתה מעוניין להבין את באפט. מה גם שהקריאה מאוד מהנה – באפט הוא כותב בחסד ובעל הומור מפותח.
מראיונות לתקשורת ומהרצאות שנותן באפט גם ניתן ללקט הרבה אינפורמציה על שיטת ההשקעות שלו. לחלקם ניתן למצוא קישוריות בעמודים אחרים באתר זה.

השלבים הבאים

אחרי שקראתם ולמדתם כל כך הרבה, אתם אמורים כבר להבין די טוב את עקרונות השקעת הערך.
כל מה שנותר עכשיו זה לצבור עוד ועוד ניסיון. חשוב לקרוא כמה שיותר דוחות כספיים. אין שום תחליף לקריאת דוחות, וכל משקיעי העל מבלים את רוב זמנם בקריאת דוחות כספיים.

בנוסף לדוחות כספיים, כדאי לקרוא כמה שיותר ספרים. מעבר לספרים על הבורסה, אפשר להרחיב את הקריאה לספרים על תעשיה מסוימת (כגון נפט, ביטוח וכו') וגם ביוגרפיות של אנשי עסקים.

בעמוד איך להרוויח כסף בבורסה אתם יכולים למצוא פירוט רחב יותר על כמה ממשקיעי העל, ובעמוד הספרים אתם יכולים למצוא את רשימת הספרים שקראתי.

פורסם בקטגוריה מניות, עקרונות השקעה. אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.
Subscribe
Notify of
guest
92 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
the magic
the magic
15 years ago

שאלה קטנה:
כתבת על מכפיל מכירות. אף פעם לא הבנתי מה ההגיון שבו. מה משנות לי המכירות? משנה לי רק המחיר של החברה ביחס לשורה התחתונה (הרווח).
לדוגמא חברה עם רווח נמוך של 1 מתוך מכירות של 300 נניח תסחר ב30 שביחס לרווח זה מחיר מופרז מאוד אבל ביחס למכירות החברה זולה מאוד. אז מה ההיגיון של המכפיל הזה? הרי חברה שווה בסופו של דבר את סך רווחיה המהוונים?

עמיחי
עמיחי
15 years ago

פוסט מעולה עדו, כל הכבוד.

the answer
the answer
15 years ago

מכפיל מכירות זה המצאה של "הכלכלה החדשה" של שנות ה 90. מכיון שהסטארטפים האלו לא הראו רווח, הם המציאו מכפיל חדש שנקרא מכפיל מכירות כדי איכשהו לתמחר את החברה שלהם. אין לו משמעות לדעתי. מה שווה חברה שיש לה מכפיל מכירות מדהים אבל רווחים אפסיים?

gabi zi
gabi zi
15 years ago

שלום לכולם

אני מניח שלא יצא לכם לקרוא את הספר המצויין של גיימס אושנסי שנקרא "מה עובד בוול סטריט"

בספר , אושנסי מוכיח באמצעות מחקר מאוד רציני (אולי המקיף שנעשה אי פעם) בן 50 שנה , שמבין כל המכפילים שמשקיעי הערך משתמשים בהם – מכפיל המכירות הוא בעל האינדיקציה הגבוהה ביותר לכך שהחברה מתומחרת מתחת לערכה.
כמו כן שימו לב לכך שלא מדובר במכפיל חדש כי המחקר מתחיל בשנות ה40 ועד סוף שנות ה90.

גבי זי

עמיחי
עמיחי
15 years ago

the answer :
מכפיל מכירות זה המצאה של "הכלכלה החדשה" של שנות ה 90. מכיון שהסטארטפים האלו לא הראו רווח, הם המציאו מכפיל חדש שנקרא מכפיל מכירות כדי איכשהו לתמחר את החברה שלהם. אין לו משמעות לדעתי. מה שווה חברה שיש לה מכפיל מכירות מדהים אבל רווחים אפסיים?

פה אתה נכנס לתמונה בתור משקיע – תבדוק מה היה המכפיל עד היום ולמה החברה בקשיים. יכול להיות שכל ההפסד הוא ממחיקה חד פעמית ובגלל זה המכפיל רווח שלילי ולכן החברה לא עולה בסריקות שאתה עושה. אתה יכול לפספס הרבה חברות אם אתה לא מתייחס למכפיל הזה.

אם תמצא חברה שהייתה נסחרת במכפיל מכירות של 0.9 במשך 5 שנים רצופות והיום אתה יכול למצוא אותה במכפיל של 0.1 (אפילו עם מכפיל רווח שלילי) אתה צריך להכנס לעומק ולבדוק את הבעיות. אולי הם משניות לחלוטין ליכולת הרווח של החברה.

אמתי
אמתי
15 years ago

שלום עידו מרוז,
רציתי לדעת איך אני יכול להשיג את הספר One Up On Wall Street שהמלצת עליו? אם אפשר יד שנייה מה טוב.
תודה
אמתי

אמתי
אמתי
15 years ago

בסדרת
תודה
רבה על התשובה המהירה. אם אפשר – עוד שאלה.
האם מה שקוראים שם הוא בר יישום גם אם אני משקיע רק בבורסה בישראל? זאת עקב אילוצים שאני לא יכול להשקיע בבורסות בחו"ל?
תודה

מאור
מאור
15 years ago

יש אתר די נחמד ששולח לארץ ספרים בחינם
כדאי להזמין דרכו

http://www.bookdepository.co.uk/

אופיר
אופיר
15 years ago

שלום עדו, הספרים שהמלצת והספר הזה בפרט מהי רמת האנגלית שנדרשת.

משה
משה
15 years ago

את one up on wall street מצאתי בצומת ספרים…
אבל הוא באמת מהבודדים. כמעט את כל האחרים קשה להשיג בארץ

משקיע מדדי
משקיע מדדי
15 years ago

@gabi zi
גבי זי שלום,
אם תקרא בספר של גראהם The Intelligent Investor בהערות העורך לפרק הראשון, תראה איך הוא יורד על אושנסי, ומראה מעקב אחרי 4 הקרנות שהוא השיק ואת התשואה העלובה שהשיג לעומת המדדים. הוא טוען שמרגע שאושנסי סיפר על ה"שיטה" שלו היא הפסיקה לעבוד.

מאור
מאור
15 years ago

גבי צודק
יש מהדורה מ2003 עם הערות עורך של צויג בסביבות עמוד 43
יש קטע שבו צוויג מלגלג עליו
הוא כותב שם ש4 הקרנות שהוא ייסד לא ממש הרוויחו משהו
בנוסף אחרי 3 שנים הוא נטש אותם (חלקם נסגרו), ודווקא אז הם התחילו להרוויח …

the magic
the magic
15 years ago

תסתובב בחנויות ספרים יד שנייה בארץ ותוכל למצוא שם מציאות.
קניתי ככה את שני הספרים של לינץ. "למד להרוויח" ו"להכות את השוק"
ואת "ניתוח מניות " של גראהם (בחמש שקל!!). את "המשקיע האינטלגנטי" ראיתי אבל כבר הזמנתי אותו מאמזון אז לא קניתי.

יהונתן
יהונתן
14 years ago

מה ההבדל בין ספרי גרהאם: "ניתוח מניות" ל"המשקיע האינטליגנטי"? את האחרון התחלתי לקרוא והוא נראה לי מיושן. כל כך הרבה חומר קראתי שנכתב בהסתמך עליו, שספר המקור עצמו נראה כבר טריוויאלי. התחלתי לקרוא והפסקתי. במקום זה שקעתי באחד מספרי ג'רמי סיגל, שאני מאוד מחבב אותו, שבו כתב על מלכודת הצמיחה: השקעה במניות שחוזים להן צמיחה מזהירה, ולכן מתומחרות ביוקר רב, ויניבו תוצאות דלות. הממצא המעניין שם הוא שהשקעה ב-IBM ב-1957 הייתה רעיון גרוע יותר מהשקעה באקסון מוביל. וכן שהשקעה ב-500 המניות שהרכיבו את ה-S&P500 מתחילתו, מבלי למכור לעולם, היא השקעה שהצליחה יותר מהשקעה במדד, אף שהמדד מתחדש במניות ומוריד מניות ישנות.

משקיע מדדי
משקיע מדדי
14 years ago

@עדו מרוז
עדו,
מי שהעיר את ההערות בסיום כל פרק של The Intelligent Investor במהדורה החדשה של הספר הוא כמו שכתבתי העורך של המהדורה החדשה, ג'ייסון צוויג. הוא חקר את הביצועים של קרנות אושנסי מנובמבר 1996 עד אוגוסט 2000. הממצאים שלו הם כפי שכתבתי ומופיעים בעמוד 43 בספר

עמיחי
עמיחי
14 years ago

משקיע מדדי אני מכיר את הקטע הזה במשקיע האינטלגנטי אבל אני חושב שהוא מוטה מאוד. בשנים הללו ובעיקר לקראת תחילת 1999 כל הכסף זרם לחברות הדוט קום. המון קרנות, אנשים פרטיים וחברות השקיעו במניות הטכנולוגיה, הנפיקו המוני סטארט אפים שלא הרוויחו שקל ועלו מאות אחוזים, מניות הטכנולוגיה הגדולות נסחרו במכפילים מטורפים (מעל ל100) וכך הלאה. אני מכיר אנשים רבים שאיבדו סכומים אדירים במפולת הזאת, בשונה ממצב כיום המון המון חברות נמחקו ונסגרו – יאהו כדוגמא לחברת ענק ומובילת שוק בזמנו ירדה מ100 דולר ל4 דולר.
תשווה את ברקשייר מול הנאסדק עד שנת 2000 ותראה גם ביצוע חסר משמעותי (כמובן שהכל התהפך ב2002)הייתה בזמנו גם כתבה על הבאפט שאמרה שהוא איבד את מגע הקסם…

יהונתן הנושא של מניות צמיחה והתמחור שלהם מאוד מעניין אותי על איזה ספר של סיגל אתה מדבר?

יהונתן
יהונתן
14 years ago

הספר של סיגל הוא
The Future for Investors : Why the Tried and the True Triumph Over the Bold and the New (2005).

עמיחי
עמיחי
14 years ago

יהונתן תודה רבה.

עדו אתה כנראה צודק בנוגע לשאר הספרים ועדיף להתמקד בניתוח דוחות. בנוגע לגרהם אני מוצא את הספרים שלו כמלאים בהמון מידע ואני לפחות צריך לקרוא אותם כמה וכמה פעמים בכדי להבין ולהפנים.
כנראה שעדיף להשקיע בלימוד לעומק והבנה של הספרים שלו, גרינבלט נחמד מאוד אבל אני לא חושב שהוא יחדש לך משהו – הוא אגב זה שהדליק לי בפעם הראשונה את הרעיון של לקנות עסק בהנחה.

א לוי
14 years ago

עידו, אני מתחיל לקרוא את Security Analysis ישר מהפרק של common stocks והיתה שם הפניה לחלק של fixed income.
רצוי לקרוא את כל הספר או שמספיק רק החלק של מניות רגילות (common stock) ?

מירב
מירב
14 years ago

לעידו שלום
קודם כל תודה על הדברים המעניינים.
יש לי בעיה, ואני מאד אשמח לקבל תשובה על כך.
גם אני רוצה להפוך את העיסוק בבורסה לפרנסה. התחלתי לקרא את הספרים לא בסדר שאמרת אבל אנסה שוב לחזור לספרים שהמלצת כראשונים.
הבעיה שלי היא כזאת:
מצד אחד אתה אומר שאתה מתפרנס מזה ופותח במשפט "….כשאני אומר לחברים שאני מתפרנס מהבורסה, הרבה מהם חושבים שאני מטורף…." מצד שני אתה אומר שזה מתאים רק למי שיש לו אופק של 20 שנים לכסף. קשה לי קצת להבין איך זה משתלב יחד. כשקונים נכס נדל"ן יש שכר דירה. זה נותן תשואה חודשית די מובטחת ואפשר להתפרנס מזה אם יש מספיק נכסים. המקביל כאן הוא הדיבידנד? איפה בכל התהליך נכנסת ההכנסה החודשית?
ברגע שאבין את זה אוכל ללכת ביתר ביטחון לכיוון הזה. לכן אני אשמח מאד אם תוכל להרחיב בנושא הזה

תודה מראש

ידידיה
ידידיה
14 years ago

Hi Ido

Does "One up on wall street" include interesting material that is worth reading even if I read "Beating the street"?

מוטי
מוטי
14 years ago

הי עדו,
נחשפתי לאתר שלך דרך דה מרקר,
ומכיוון שהתעניינתי בשוק ההון כבר מלפני שנתיים,
הפוסט שלך הגיע אליי בזמן הנכון…
גם אני כמוך,
איש "היי טק" שמבין שמשהו בנוסחא לא עובד כמו שצריך, הרי לא ייתכן שנגזר עלינו (למרות ההשכלה שרכשנו) לעבוד עד הפנסיה, בשעות מטורפות, עם שחיקה גבוהה וללא כל הבטחה שבגיל 45 נפוטר, ואז כבר נהיה מבוגרים על מנת להשתלב בשוק…
לכך יש גם להוסיף, שתחום ההי טק – כבר פחות מעניין אותי מבעבר…
בכל מקרה,
אני פועל לפי המלצתך: התחלתי לקרוא ספרים (הספר הראשון הינו Beating the street של לינץ.
נתקלתי במונח שאינני מבין ואודה לך אם תוכל להסבירו: Equity funds
אני עובר על האתר שלך בשיטתיות, אך עדיין לא מצאתי באתר פוסט בו אתה מבאר מתי בעצם אתה מחליט לממש את האחזקה: האם לאחר שהושג הרווח הצפוי, או אם מצאת מניה עדיפה?
תודה עבור כל הפוסטים והזמן שאתה משקיע באתר,
ומאמין שאצור קשר גם בהמשך…
תודה 🙂

טדי
טדי
14 years ago

מוטי שלום
Equity funds אלו קרנות נאמנות המשקיעות במניות

א לוי
14 years ago

עידו, למה לדעתך SALM כבר לא זולה כ"כ?

רונן
רונן
14 years ago

שלום לכל החברים. קודם כל הייתי רוצה להלל ולשבח את הבלוג. באמת נפלא למצוא כזה דבר בבליל המילים שהינו האינטרנט 🙂
תהייה קטנה: אנגלית אני מבין, וגם פחות או יותר את המושגים הטכניים/חשבונאיים. אולם לעיתים ה"תרגום הישיר" לעברית אינו מספק או מדוייק. האם מישהו מכיר מילון חשבונאי למונחים אלה? אם לא, מה אתם עושים במצבים כאלה (במידה ואתם ניגשים לניתוח חברה הנסחרת בישראל ומפרסמת את דוחותיה בשפת העם היושב בציון).
(עידו, מילון כזה יכול להיות רעיון טוב לפוסט 🙂 )

יניב
יניב
14 years ago

עדו שלום,
לגבי מילון חשבונאי תנסו את האתר:
http://www.yediothsfarim.co.il/lex3/glosMarkers/glosItems18.asp
בנוסף אני חדש בתחום, סיימתי לקרוא השבוע את הספר הראשון של גרינבלאט ואני בדרך לקרוא את הספרים של לינ'ץ וגרהאם.
שאלתי הגדולה איך מוצאים בין אלפי החברות את אלו עם היחסים הרצויים, אני מכיר את הסקרינר של גביזי אך האם יש עוד דרכים למציאת החברות ה"מעניינות" מבחינת השקעות הערך?
איך אתה מוצא את החברות שאתה מתאר באתר?
תודה,
יניב

רונן
רונן
14 years ago

היי יניב, תודה רבה על המילון, נראה טוב!
לגבי סקרינרים, נסה את MSN, YAHOO, GOOGLE. על מנת לעשות סינון ראשוני למניות שעשויות להתאים ל"השקעת ערך" אני ממליץ לך לקרוא את הספר THE INTELLIGENT INVESTOR (אם ובלי קשר לנושא הפוסט שלך), שם מתאר גרהאם את הדרישות המינימליות שלו מניירות ערך שעשויים להיות ראויים להשקעה.
כמובן שסינון כזה אינו מספיק (אין תחליף לקריאת דוחות ו\או האזנה לשיחות ועידה של החברה המדוברת), אלא רק נועד לקצר את הרשימה למספר מועמדות סופיות.
בהצלחה, רונןץ

עמיחי
עמיחי
14 years ago

הי עידו
תודה רבה על החומר המעניין
רציתי לדעת איך/מתי אתה מחליט לחתוך מניה כאשר מתברר שההשקעה כושלת
האם אתה יודע מראש כמה תהיה מוכן להפסיד.

יניב נחמני
יניב נחמני
14 years ago

שלום עידו,

האם הספר של גראהם Security Analysis מתאים לדוחות הכספיים של היום אחרי ששונתה השיטה ל- IFRS?

בארה"ב אני יודע שהשיטה היא עדיין השיטה הישנה, האם נכון?

בהערת אגב – אהבתי מאוד את הפוסט על "מיקור החוץ בחיינו" – בהרת לי ברבה דברים שרצים אצלי בראש בזמן האחרון. תודה.

יניב נחמני
יניב נחמני
14 years ago

תודה עידו.

אתה מציין שהתלת לקרוא דוחות כספיים. החלק הכי חשוב כנראה.
איך התחלת לקרוא דוחות כספיים? עשית קורס בנושא? ספר מסויים?

יניב נחמני
יניב נחמני
14 years ago

תודה על העידוד.

זאת אומרת שהספרים הדריכו אותך כיצד לקרוא?

כמה שנים אתה קורא אחורה? אני מניח שזה שונה מסקטור לסקטור אבל יש איזשהו כלל אצבע

בנושא? אתה מוציא את הנתונים הרלוונטים לאקסל?

תודה על העידוד.

יניב נחמני
יניב נחמני
14 years ago

הספרים של לינץ' לימדו איך להתחיל לקרוא?

פשוט להתחיל לקרוא?

@עדו מרוז

יניב נחמני
יניב נחמני
14 years ago

אוקיי. הבנתי. תודה.

אמתי
אמתי
14 years ago

היי עידו,
רציתי לשאול שאלה. זה לא כי אני עצלן אלא כי פשוט כמות המידע בנושא הבורסה באינטרנט הוא ממש אינסופי וקשה לי לדעת מאיפה להתחיל. לכן שאלתי היא כדלקמן. כרגע אני יכול להשקיע רק בבורסה בישראל ובארה"ב. רציתי לשאול אם יש איזה מומחה שמבין (כמו באפט, פטר לינץ' וכמותם) שיש להם המלצות על מניות קטנות בבורסה בניו יורק. את אותן אותן המניות כמובן אפשר לקנות, אבל עוד מטרה היא (בקשר לקריאת דוחות) שאני אדע על מניה כלשהי, אקרא את הדוח שלה, ואנסה להבין למה דווקא זאת מניה מומלצת. אפשר יהיה גם אולי לעשות דיון פה על מניה ספציפית כלשהי בסגנון.
תודה
אמתי

גבי זי
גבי זי
14 years ago

תנסה את הספר הבא:

http://www.buysidemetrics.com/?p=5414

לא קראתי אותו , אבל אם אורי ממליץ עליו , הוא צריך להיות ספר ממש טוב.

אני מניח שהוא יעשה עבורך את העבודה.

ידידיה
ידידיה
14 years ago

אני עכשיו באמצע Reading Financial Reports For Dummies ומאוד מרוצה, נראה לי שהוא מתאים לבורים גמורים בחשבונאות (כמוני). אמנם הוא באנגלית, אבל זאת לא אנגלית מסובכת וכך גם לומדים להכיר טוב יותר את המונחים המקובלים.

Daniel
Daniel
14 years ago

עידו,
אני רוצה לפתוח חשבון אצל ברוקר אמריקאי.
ביקשתי חשבון NOT MARGIN .
חשבתי שזה מספיק (אני נאיבי :)).
התברר שישנם עוד דברים שחשוב לדעת ולהבין …
נתקעתי במושג:
Good Faith Violation
לפי העזברים, הנני מבין שזה שימוש בכסף הלא אמיתי. זאת אומרת, אם מכרתי 100 מניות ואין לי בחשבון מזומנים, ואני מעוניין לקנות מייד מניות באותו סכום, אז אינני יכול לעשות את זה עד שלא עוברים 3 ימים.
בארץ זה לא כך!
אז איך קונים מייד אחרי מכירה? אם לחכות 3 ימים, אז מחיר יכול לברוח.

הבנתי לא נכון?

Daniel
Daniel
14 years ago

מה שהם הסבירו לי כך:
שאני מוכר את המניות אז כסף אני רואה מייד בחשבון אך כסף לא הועבר עדיין. ולוקח 3 ימים – התחשבנות בין ברוקרים.
הם מציינים שאני יכול להשתמש בכסף מייד אך חשוב את המניות החדשות שאני קונה לא למכור לפני 3 ימים האלו. זאת אומרת אפשר לקנות מייד אך חשוב לא למכור 3 ימים. מבלבל קצת.
הנה הלינק:
https://www.zecco.com/help/trades-orders.aspx#goodfaithviolation

חיים
חיים
14 years ago

הי עידו
שאלה בנושא מכפילים
כפי שציינת חברות זולות הינם חברות שמכפיל ההון קטן מ 0.5 מכפיל הרווח קטן מ 7
ומכפיל המכירות קטן מ 1.
זה לגבי חברות ,מהו מכפיל רווח זול לגבי השוק כיום מכפיל הרווח של SPY הוא 15 ו QQQQ הוא 16 ?

Daniel
Daniel
14 years ago

שאילה כללית :
האם מחיקת GOODWILL מוכרת למס הכנסה ב USA ?
אפרט את שאילתי:
נגיד , חברה רדיו רכשה רישיון לתוכנית/שידור מסויים תמורת 1M $.
חברה הרוויחה בשנה אחרי זה 100,000$ והיתה צריכה לשלם מס 25,000$. אחרי שחברה מחליטה למחוק 160,000$ מ GOODWILL , האם הסכום למס הכנסה אמור להשתנות?
אם כן, האם הפרש של 60,000$ יועבר כזיכוי מס לשנה הבא?
האם יש הבדל בן מחיקת GOODWILL בין USA לישראל?

מקרה שני קלאסי,
חברה X רוכשת חברה Y ומשלם 1M $ מעל ההון העצמי של חברה Y.
חברה X רושמת בספרים את הנכסים וחובות של חברה Y ומוסיפה כ GOODWILL את ההפרש של 1M $ לנכסים לא שוטפים שלה.
בשנים הבאות חברה X תמחק את ה GOODWILL לאט לאט או מהר מידי (ראינו את זה במשבר לא מאט…) .כל מחיקה שכזאת מובילה להפסד חשבונאי. האם זה גם מוכר כהפסד לצורכי מס הכנסה? אחרת מה טעם בכלל למחוק את זה ולרשום כהפסד?

תודה

יוד
יוד
13 years ago

הי עדו,

נתקלתי בספר הזה:
Warren Buffett and the Interpretation of Financial Statements: The Search for the Company with a Durable Competitive Advantage

אם צריך לבחור בין זה לבין הספר של גרהם, מה עדיף?

ידידיה
ידידיה
13 years ago

יוד, קראתי את הספר של מארי באפט. אין טעם לבזבז על את הזמן (למרות שזה לא הרבה זמן בגל מקרה).

לנה
לנה
13 years ago

הי עידו! אני קוראת את הבלוג שלך כבר הרבה זמן. מאד מעניין לקרוא את דעותך. יש לי שאלה שמתייחסת לחלוקת הזמן שלך בין הדברים היום-יומיים לבין חיפוש השקעות חדשות ותחזוקת השקעות קיימות. כשהיית שכיר ועבדת משרה מלאה, איך חילקת את זמנך על מנת להיות יעיל? אחרי כמה השקעות עקבת? הבעיה מרכזית שלי שיש מספר שעות מוגבל בסופ"ש, נגיד שלוש-ארבע שעות ואח"כ שבוע שלם שאין זמן. תודה רבה.

שלמה
13 years ago

עדו,
כשחיפשתי מניות חדשות נתקלתי גם ב-price to book ratio וגם ב-price to cash ratio. שניהם באים תחת הגדרת מכפיל הון.
תוכל להסביר את ההבדל?
תודה,
שלמה

אסף
13 years ago

היי שלמה,

price to book אומר מה שווי החברה ביחס לשווי שכתוב בספרים, או פי כמה החברה נסחרת בבורסה יחסית לספרים. זהו מכפיל הון.

לא נראה לי שיש כזה מושג price to cash. אם כבר, זה כנראה price to cash flow, ובעברית מכפיל תזרים מזומנים.
יתכן שגם התכוונת לחלק ממחיר המניה שמייצג את המזומן שברשות החברה, אך אני בספר (גם זה לא נקרא מכפיל הון).

למכפיל הון הגדרה מאוד ברורה – היחס ביו המחיר בבורסה להון (אקוויטי) של החברה.

עמיחי
עמיחי
13 years ago

בחברות עם הרבה מזומן יש משקיעים הנוהגים להשוות את מחיר המניה לכמות המזומן היחסית שיש לחברה.
נניח לחברה יש שווי שוק של מיליון דולר עם מיליון מניות ומיליון דולר במזומן לאחר הפחתת חובות ~ אז יש לכל מניה לכאורה שליטה על דולר והעסק עצמו נסחר בעבור כלום.אבל זה כמובן לא אומר יותר מידי אם לא מכירים את החברה לעומק.
שלמה בגדול לא הייתי מסתמך על אף מכפיל מבלי להבין יותר לעומק את הנתונים הפיננסים- לעיתים קרובות יש הסבר ברור למכפילים מצחיקים.

דקל
דקל
12 years ago

הי עידו, אני קורא את הבלוג שלך. מאד מעניין לקרוא את דעותך
שמתי לב שאתה משקיע בשוק בארה"ב ובהונג-קונג, אך אינך משקיע בישראל. למה בעצם?