בשנים האחרונות הבורסה בהונג-קונג צמחה מאוד מהר, וזאת בעיקר בגלל שחברות סיניות רבות החלו להנפיק שם.
כיום הבורסה בהונג-קונג היא אחת הבורסות הגדולות בעולם, והשלישית בגודלה באסיה (אחרי יפן ושנחאי). למי שמעוניין להשקיע בסין מהווה הבורסה בהונג-קונג פלטפורמה נוחה בהרבה מאשר הבורסות הסיניות, וזאת בגלל שהפיקוח על ההון בהונג-קונג הרבה יותר ליברלי – הרבה יותר קל להכניס ולהוציא כסף מהונג-קונג מאשר מסין. בנוסף לכך, כל החברות בהונג-קונג מדווחות הן בסינית והן באנגלית, מה שמקל על המשקיע הזר.
עד לפני כעשר שנים הבורסה בהונג-קונג הייתה קטנה יחסית, כאשר HSBC היוותה חלק גדול מאוד ממדד ההאנג-סנג, ושאר החברות היו בעיקר חברות הונג-קונגיות שחלקן הגדול עוסקות בצורה זו או אחרת בנדל"ן. בשנים האחרונות יותר ויותר חברות מסין הנפיקו בהונג-קונג דבר שהוסיף גיוון רב לסוג החברות הנסחרות בבורסה. כיום בהונג-קונג נסחרות חברות מתחומים רבים – בנקים, חברות ביטוח, תקשורת, תרופות, נדל"ן , קומודטיס ועוד. חלק מהחברות הגדולות ביותר בעולם נסחרות כיום בהונג-קונג – כגון פטרו-צ'יינה וצ'יינה טלקום.
הבורסה בהונג-קונג מנסה למשוך אליה חברות נוספות מחוץ לסין, אולם עד כה, למעט מספר קטן של חברות מדרום מזרח אסיה, ניסיון זה לא כל כך הצליח. רוב החברות הנסחרות בהונג-קונג מקורן מהונג-קונג או מסין.
המבנה של רוב החברות ההונג-קונגיות דומה קצת לחברות בארץ בכך שגרעין השליטה מרוכז בידי משקיע אחד או בידי משפחה אחת. גם במקרה של החברות הסיניות לרבות מהן יש גרעין שליטה המרוכז בידי משקיע אחד – אלו הן בדרך כלל החברות הקטנות יותר. אצל החברות הגדולות יותר לרוב גרעין השליטה נמצא בידי הממשלה הסינית.
איך סוחרים בבורסה ההונג-קונגית
עד כמה שידוע לי, הבנקים בארץ מאפשרים מסחר בבורסה בהונג-קונג אבל העמלות שהם גובים גבוהות מאוד. אפשרות יותר טובה היא לסחור דרך ברוקר אמריקאי. ישנם מספר ברוקרים אשר מאפשרים מסחר בהונג קונג – למשל אי-טרייד או Interactive Brokers. אפשרות נוספת היא לפתוח חשבון בברוקר הונג-קונגי – למשל Boom Securities או Taifook או דרך בנק בהונג-קונג כמו HSBC. כמובן שמי שמשקיע דרך ברוקר זר, צריך למלא טופס מס בארץ בסופה של כל שנה.
לכל מי שמשקיע בהונג-קונג מומלץ מאוד לפתוח חשבון ב CCASS. חשבון זה מאפשר למשקיע שליטה טובה יותר על ההשקעות שלו, ומונע גנבות מצד הברוקר. המניות של כל מי שפותח חשבון ב CCASS (מבטאים זאת סי-קאס) נשמרות בחשבון נפרד אצל הבורסה בהונג-קונג על שמו של המשקיע. כלומר לאחר שהברוקר מבצע את פעולת הרכישה של המניות, הוא מעביר אותן לחשבון על שם המשקיע ב CCASS ושם הן נשמרות. כל פעם שיש תזוזה של מניות בחשבון, רשות ה CCASS שולחת מכתב למשקיע ומעדכנת אותו. כמו כן שולחת ה CCASS עדכון חודשי על מצב החשבון. בצורה זו יכול המשקיע לוודא שהמניות אכן נקנו והן מוחזקות על שמו. בעלות סמלית של 10 דולר הונג-קונגי מבטח המשקיע את החשבון שלו מפני גנבות.
סקרינרים וקבלת אינפורמציה
עד כמה שידוע לי ישנם רק שני אתרים שמציעים סקרינרים למניות בהונג-קונג ושניהם לא מגיעים בחינם. הסקרינר הראשון הוא של בנק-אוף-צ'יינה והוא נגיש רק ללקוחות הבנק. הסקרינר השני מוצע בתשלום באתר www.aastocks.com.
דרך אחרת וחינמית לאתר חברות היא דרך האתר של בנק האנג-סנג. למי שרוצה להתעדכן בחדשות על סין והונג-קונג כדאי לקרוא את העיתון South China Morning Post. עיתון זה דורש אומנם מנוי בתשלום, אולם זהו כנראה העיתון הסיני הטוב ביותר בשפה האנגלית. מי שמעדיף אופציה חינמית, יכול לקרוא את העיתון The Standard.
אתר מעניין נוסף הוא האתר של דויד ווב. האתר סוקר בעיקר חברות קטנות, ומתמקד בעיקר בחברות בעייתיות – כלומר רוב הסקירות באתר הן סקירות שליליות על חברות עם פעילות לא כשרה.
מיסוי
מעבר למסים שצריך לשלם בארץ, בהונג-קונג אין מס על רווחי הון או על דיבידנדים, אולם יש מס קטן על כל פעולה של קנייה או מכירה של מניות.
מעקב אחרי ההשקעות
כל הדוחות של החברות מפורסמים באנגלית באתר של רשות ניירות הערך ההונג-קונגית. ניתן גם להירשם לאתר, לבנות רשימה של חברות ולקבל עדכונים באימייל על כל דוח שאחת מהחברות מפרסמת. רוב החברות בהונג-קונג מפרסמות שני דוחות בשנה, ורק חלק קטן מפרסם דוח כל רבעון.
מי שמעוניין לעקוב אחרי התשואות שהוא משיג יכול להשתמש באתרים הפיננסים של יאהו או גוגל – בשניהם ניתן לקבל ציטוטים על המניות בהונג-קונג.
רק הערה לגבי הבנקים בארץ: הם כבר לא שוחטים כבעבר בעמלות. אפשר היום להשיג בקלות 0.2-0.3 קניה/מכירה עם תיק של 100-200 אלש"ח (ימי ה2% עמלה נגמרו כבר). נכון, למי שרוצה להתאמץ קצת, יכול לחתוך את העמלות נמוך יותר, אבל המצב טוב מבעבר.
שומר הלילה, האם אלו עמלות על מסחר בהונג-קונג או ארה"ב. כי ממה שאני שמעתי העמלות על מסחר בהונג-קונג יותר גבוהות.
לירון, כל מי שמשקיע בארה"ב מבוטח עד לסכום מסויים (אני חושב שמדובר ב 500K). בהונג-קונג המדינה לא מבטחת את החשבונות שמושקעים בבורסה. היו מספר לא קטן של מקרים בעבר שברוקרים בהונג-קונג פשטו את הרגל, והלקוחות לא קיבלו את הכסף שלהם בחזרה. בכל המקרים דובר על ברוקרים מאוד קטנים. אם אתה פותח חשבון CCASS אתה מוריד מאוד את הסבירות שהברוקר יגנוב מניות מהחשבון שלך.
אני מניח ש e-trade היא חברה יותר רצינית. במיוחד אם אתה לא מחזיק בחשבון Margin, כנראה שאין לך הרבה מה לדאוג. אבל אף פעם אי אפשר לדעת, ולכן אני כן ממליץ לפתוח חשבון CCASS. העלות היא לא גבוהה, ושווה את השקט הנפשי.
עיקר הבעיה היא השקיפות והמעקב.
אני חושב שהרבה יותר נוח לקבל חשיפה באמצעות ETF או תעודה מתאימה.
עדו, אם יש לי חשבון e-trade אני עדיין צריך חשבון CCASS?
יש תחרות גדולה יותר בין הבנקים עכשיו. אבא שלי "התעניין" במעבר לבינלאומי ופועלים חתך לו עמלות ל-0.25 לכל היעדים (הוא אישית אוהב אג"חים אוסטרלים והונג-קונגים, אבל זה תקף גם למניות)
לכל מי שמעוניין, דויד ווב כתב הסבר יותר מפורט על ה CCASS.
מוזר, אבל מסיבה כלשהיא אני חושש ממסחר בהונג קונג, בעוד בבורסות באירופה ובארה"ב אני סוחר בלי טיפה חשש. כנראה פסיכולוגית יש לי חשש שירמו אותי בסמטאות הונג קונג, מוזר איך המוח שלנו עובד לעיתים. בכל אופן אני אתגבר על עצמי, אמצא ברוקר ואתחיל לסחור בבורסה של הונג קונג, בטח עכשיו אחרי שנתת לי מידע מסודר שיעזור להתחיל.
עדו,
קראתי בשבוע האחרון את כל הבלוג שלך והוא פשוט מצויין!!! ההסברים, צורת הכתיבה הכל פשוט ברמה מעולה!
קיבלתי מהבלוג שלך המון תובנות חדשות ואני הולך ליישם אותם כבר בעתיד הקרוב.
תודה, ושיהיה לך המון בהצלחה!
לאחרונה מדברים יותר ויותר על בועת הנדל"ן בסין. גם אתה הזכרת אותה קצת. האם אינך חושש שלהתפוצצות הבועה הזו יהיו השלכות קשות על השוק ההונג קונגי שתלוי כל כך בסין? כבר ציטטת פעם את גרהאם שאומר שבזמן התפוצצות בועה, אפילו דברים שנראים זולים חוטפים בגדול.
יהונתן, אין לי תשובה לכך. אני מאמין שכשסין תצטנן, הונג-קונג תחטוף דלקת ריאות. השאלה היא האם התפוצצות בועת הנדל"ן תהיה משמעותית לכלכלה הסינית כמו, למשל, התפוצצות הבועה בארה"ב לכלכלה האמריקאית. אני מאמין שההשפעה תהיה יותר קטנה בגלל שלרוב הסינים אין דירה. רוב הסינים הם כפריים או כפריים שהיגרו לעיר וגרים במעיין מעונות.
חוץ מזה, סין היא מדינה גדולה, ונראה לי שהבועה מרוכזת בעיקר בבייג'ין ובשנחאי. שבוע שעבר הייתה בגוואנג-ג'וו (עיר גדולה ליד הונג-קונג) מכירה של קרקע, והיא נקנתה במחיר של כ-7,000 יואן למטר מרובע. זהו מחיר שיא לעיר זאת, עם כי מחיר זה נמוך משמעותית מבייג'ין ושנחאי שם המחירים מגיעים ל 20,000-30,000 ואף יותר למטר מרובע.
עוד דוגמה היא סאונדוויל שקנתה בשבוע שעבר מבנה תעשייתי בג'ו-חאי (העיר הסינית שגובלת במקאו) תמורת 500 יואן למטר מרובע. זה לא נראה לי מחיר יקר בכלל.
500 יואן למטר מרובע = 300 ש"ח למטר מרובע. כלומר 30,000 ש"ח ל-100 מטר מרובע. וואו, אפילו בדימונה אין מחירים כאלו. מה הם מתכננים לעשות באזור כזה זול?
הנה ההודעה של החברה. בסך הכל מדובר על רכישה מאוד קטנה – רק 12 מליון יואן (מחיר של 2 דירות בהונג-קונג). אין לי מושג מה התוכניות של סאונדוויל, אבל אני מקווה שהם ישביחו את הנכס. לפי תוכן ההודעה נראה שזאת הכוונה של החברה, אבל אי אפשר לדעת בוודאות.
עידו, איך אני יכול לברר פרטים לגבי investor brokers – הכוונה שלי לגבי בטחונות, שיטת העבודה (חשבונות נאמנות וכו…) – עמלות וכו וראיתי באתר שלהם.
האם חשבון בCCASS מחסה רק לגבי הונג-קונג או גם לגבי מניית הנסחרות דרך IB בארה"ב?
עומרי, לא ממש הבנתי למה אתה מתכוון – אלו בטחונות?
בכל מקרה, אני לא סוחר דרך IB, אז אני לא יכול לענות על שאלות שקשורות אליהם.
CCASS זוהי חברת בת של הבורסה בהונג-קונג, אין להם שום קשר למניות בארה"ב. אבל בארה"ב יש לך ביטוח פדראלי על המניות. אני חושב שהביטוח הוא עד 500 אלף דולר. בכל מקרה, IB הוא ברוקר מאוד גדול, אני מניח שכל עוד אתה לא פותח שם חשבון margin, אתה מוגן.
אני מנסה להבין את הדברים הבאים:
1. אם אני פותח חשבון בIB והוא פושט רגל – המניות שלי מוגנות (כדוגמת חשבון נאמנות..)
2. המסחר בCCASS – איך זה מתבצע? האם אני מעביר פקודת קניה/מכירה דרך הברוקר (ניקח לדוגמא את IB) והחשבון CCASS יודע להתלבש על זה? או האם זה מבוצע אחרת?
3. מה זה חשבון mrgin?
אתה מאוד עוזר, תודה רבה!
1 – ברוקר כשמו כן הוא, הוא סך הכל אמור להיות מתווך. כלומר, כשאתה קונה מניות, הברוקר עוזר לך לבצע את הקנייה, ואז הוא אמור לשמור את המניות שלך בכספת. כך שתאורתית גם אם הברוקר פושט רגל, המניות שלך אמורות להיות מוגנות. יש לך שני יוצאי דופן – א' – אם הברוקר שלך גונב לך את המניות שזה דבר מאוד נדיר, וקשה לי להאמין שזה יקרה בחברה גדולה כמו IB. ב' – אם יש לך חשבון מרג'ין (ראה תשובה 3 למטה).
2 – מבחינתך הכל שקוף. כלומר אתה מתנהל רגיל דרך הברוקר. אני לא בטוח אם IB מציעים שירות של CCASS. אתה צריך לשאול אותם.
3 – חשבון מרג'ין הוא חשבון שאתה יכול להלוות כסף ולמנף את עצמך. כשאתה פותח חשבון מרג'ין אתה נותן אישור לברוקר להשתמש במניות שלך בשביל מכירה בחסר (שורט). נגיד שקנית 1000 מניות של WFC, ומשקיע אחר (נקרא לו A) רוצה לעשות שורט על 1000 מניות של WFC. אז IB יקחו את המניות שלך וילוו אותם ל A כדי שהוא ימכור אותן. עכשיו נניח ש IB פושטים רגל, לך תשיג את המניות שלך בחזרה. בגלל זה תמיד עדיף שלא לפתוח חשבון מרג'ין.
אני פתחתי חשבון מרג'ין בגלל ש BOOM לא מאפשרים לעשות שורט, ולכן הם לא יכולים להלוות את המניות שלי למשקיע אחר.
תגיד, הסתכלתי על BOOM – העמלות שלהם משמעותית יותר גבוהות משל IB.
יש סיבה ספציפית למה אתה מעדיף אותם?
אין ממש סיבה. הם היו היחידים שאפשרו לקנות מניות אמריקאיות כשעברתי להונג-קונג. ב-2001 IB לא היו קיימים, ו אי-טרייד לא סחרו בהונג-קונג. צ'רלס שווב היו, אבל הם עוד יותר יקרים מ BOOM. סך הכל אני לא סוחר הרבה, אז זה לא ממש משנה לי. אבל יכול להיות שאני באמת צריך להיות פחות עצלן ולפתוח חשבון נוסף ב IB או ב אי-טרייד.
ואללה, אני חושב שמבחינת עמלות הכי כדאי כרגע לפתוח בIB (אלא אם אני מפספס משהו…).
בכל מקרה אני לא חושב שהם עובדים עם CCASS.
אבל לא הבנתי מפני מי CCASS מגן עלי.
כשאני מעביר פקודה דרך IB – הם מתקשרים עם ברוקר בהונג קונג (שהוא הסיכון שלי?) או שהם מעבירים את הפקודה ישירות לבורסה בהונג קונג? (ואז אם אני סומך על IB, אני בכלל לא צריך CCASS?)
עמרי, אני חושב שאם אתה פותח ב IB חשבון רגיל ולא מרג'ין, אתה לא צריך לדאוג.
בדקתי עם ETRADE לגבי השקעה במניות הונג קונג:
" we have such service for existing client but we do not open new account for HK stock now.
Starting from the 3rd week of May 2010, we do not open new HK stock account via our HK office."
עדו, היכן מוצאים מידע לגבי תאריך תשלום דיבידנד במניות שנסחרות בהונג קונג ?
חיפשתי ב HKEXNEWS בכל ההודעות שהחברה פרסמה ומצאתי רק תאריך סגירת ספרים ותאריך אקס אך לא תאריך תשלום בפועל. בסינגפור נהוג לפרסם יום אקס ויום תשלום בפועל בהודעה על תשלום דיבידנד.
החברות רושמות זאת בדוח הכספי. תעשה חיפוש על DIVIDEND בדוח. הן רושמות מתי נעשית סגירת הספרים ומתי הדיבידנד משולם.
למשל בעמוד 21 בדוח הכספי של סאונדוויל רשום שהדיבידנד ישלום באזור ה-8 ביולי. לפעמים הדיבידנד נכנס לחשבון יום או יומיים מאוחר יותר.
חיפשתי בצורה שציינת, אך לא מצאתי. אני הסתכלתי על טאי-פינג, 146.
הנה הדוח בו חיפשתי:
http://www.hkexnews.hk/listedco/listconews/sehk/20100427/LTN20100427477.pdf
עברתי גם על כל ההודעות האחרונות.. אני מתאר לעצמי שאני מפספס פה משהו..
אכן לא רשום. אני קיבלתי את הדיבידנד לחשבון ב HSBC שלשום, ולחשבון ב BOOM היום.
אני מניח שתקבל את הדיבידנד היום או מחר.
עדו שלום
הייתי רוצה לדעת בבקשה אם תעודות הסל qqqq -נאסד"ק ו sso -שוק ממונף
נותנות דיבידנד ואם כן האם הוא משלם ישר לחשבון
תודה
חיים,
שתי תעודות הסל מחלקות דיבידנדים.
ניתן לראות זאת בגרף המניה שלהן בגוגל-פיננס.
בקשר לשאלה השנייה, לא ממש הבנתי על איזה חשבון אתה מדבר. אם אתה מתכוון לחשבון הבנק, אז זה תלוי אם אתה קונה את תעודות הסל דרך הבנק או דרך ברוקר.
בלי קשר לשאלה שלך, לא הייתי ממליץ על תעודות סל ממונפות (כמו למשל SSO). הנושא הזה עלה כאן בעבר – תעודות אלו ממונפות באופן יומי. ולכן יכול להיות מצב שהתשואה של הנסד"ק השנה תהיה חיובית אבל SSO תציג תשואה שלילית.
עדו,
לפי הבנתי השרות של CCASS שאתה מאתר נגיש רק לתושבי הונג קונג. לאחרים יש את השירות של Stock Segregated Account with Statement Service (SSA) אבל הוא לא מספק את אותה רמת בטיחות אלא רק מודיע כצד שלישי על המצב.
הי עדו
בקשר לחלוקת הדיבידנד בתעודות סל המוזכרות
אני קונה באופן ישיר דרך החשבון שלי הנמצא ב Colmx Trading ומנוהל \ משווק גם דרך חברת טריידנט, מדובר בחשבון מרג'ין ממונף הנתון מינוף ומכירת שורט גם בחשבונות הקטנים
מ 25K משום שזה חשבון משותף
תודה
חיים
חיים, סביר להניח שהדיבידנדים יכנסו לחשבון שלך אצל הברוקר. הכי פשוט זה להרים טלפון לברוקר ולשאול.
הי, יש ירידות גדולות בשווקים, גם בבורסה בישראל. כנראה בעיקבות המצב באירופה אבל ייתכן גם עקב המצב בסין שאתה מתאר. בסוף אפריל חשבתי על האמרה:
"Sell in May and go away". לצערי לא נהגתי לפי העצה הזה. אולי צריך בכל אופן לצאת עכשיו ולהמתין להתפתחויות עם מזומן? מה דעתך?
אני לא רוצה לענות בשם אחרים וגם אני ספגתי ירידות חדות מאוד בתיק שלי החודש, אבל פיטר לינץ' אומר שהחודש הגרוע ביותר להשקעה הוא ספטמבר, וגם מאי, וגם ינואר, פברואר, מרץ…עד דצמבר:)
בקיצור, הוא לא מאמין בדברים האלה. הוא תמיד רצה להישאר בשוק ותמיד היה לו רעב למניות.
לינץ' דווקא אהב ירידות, הוא ראה בזה הזדמנות למצוא חברות טובות בזול והוא לא אהב "ראלי" שהקשה עליו למצוא את "הפרחים".
הוא גם אומר שאתה יכול להיות מנתח דוחות הכי טוב שיש, אבל אם אתה מקבל כאב בטן רציני בירידות, אז אתה בבעיה.
שלום רב,
בן דודי מצרפת שאל אותי לגבי עמלות השקעות של בתי השקעות בישראל לאגרות חוב של אירופה ואמרתי לו שמגדל הם הכי גדולים ושיבדוק שם.שאלתי אותו למה הוא מעוניין לעבור הוא אמר משום שאם החשבון אג"ח בצרפת הוא משלם על האג"ח 40% מס ואם זה אג"ח ממדינה אחרת הוא משלם לפי המדינה(משהו כזה).
אתה מכיר ברוקר בעל עמלות נמוכות שמאפשר קנית אגרות חוב בהרבה מדינות ובעיקר באירופה
במדינה מה המס על אגרות חוב נמוך!??
דרך אגב אני קראתי את כל האתר שלך מ2001 ועד דצמבר 2010 כולל תגובות המשתמשים.כל יום משתדל לקרוא חודש מקוה להגיע ל2013 כדי שאוכל לעקוב בשידור חי וללמוד כך יותר.ואני רק רוצה להגיד תודה רבה על כל השיתוף וההשקעה אני לומד הרבה מאוד ומקוה בעתיד להיות משתמש פעיל בפורום.
בתודה אליאב
אליאב, אני לא מכיר. אני מניח שאפשר לקנות דרך כל בנק גדול. בכל אופן, אני חושב שקנייה דרך ברוקר זר לא פוטרת אותו מתשלום מס בצרפת – כל עוד הוא מתגורר שם. אני לא יועץ מס, אז אולי אני טועה.