המטרה: לשבור את השוק בשנת החזיר
השנה שעברה הייתה שנה מאוד מוצלחת, בה הצלחתי להכות את שוקי המניות שוק על ירך.
השנה אני לא מצפה לשנה כה טובה כמו שנה שעברה. המטרה תהיה להשיג תשואה של מעל ל-20% או לעקוף את המדדים בלפחות 10 נקודות האחוז – התשואה הגבוהה מבין השתיים.
מטרה זו תהיה בקו אחד עם המטרה שלי לטווח ארוך, קרי – לשבור את השוק ביותר מ-10 נקודות האחוז. אני לא מצפה שזה יהיה קל, אבל אני חושב שזה בהחלט אפשרי. למרות העליות בשנה שעברה, המניות בתיק שלי עדיין נראות זולות מאוד. רובן נסחרות במכפיל הון או מכפיל מכירות נמוכים מאוד (כלומר מכפיל נמוך מ-1).
בשנה שעברה למדתי המון. חלק מהספרים שקראתי ישפרו משמעותית את ההשקעות שלי. אני מתכוון ליישם את הדברים שלמדתי מהספרים של פישר, אושונסי וגרינבלט כדי להשיג תשואה גבוהה.
כדי למצוא מניות אטרקטיביות חדשות, אני מתכונן להשתמש בטכניקות הבאות:
למניות בהונג-קונג – אני אשתמש באתר האינטרנט של Hang Seng. אני אחפש חברות בעלות מכפיל הון ו/או מכפיל רווח נמוך מאוד, ואנסה להתמקד בחברות ננו – כלומר בעלות שווי שוק נמוך מ-200 מליון דולר הונג-קונגי (כ-25 מליון דולר אמריקאי).
למניות בניו-יורק – אני גם אחפש חברות בעלות מכפיל הון ו/או מכפיל רווח נמוך מאוד. בכדי למצוא מניות מעניינות אשתמש באתר של גרינבלט.
כמו כן ישנם כמה משקיעים בעלי היסטורית השקעה מאוד מרשימה שמשתתפים בפורומים ב Yahoo. אני אעקוב אחרי ההשקעות שלהם ואחפש רעיונות.
בקיצור, למרות ששנה שעברה הייתה מוצלחת ביותר, אני מאוד אופטימי לגבי השנה הקרובה ומקווה לעשות קצת $$$$.
תיק המניות בתחילת השנה
כך נראה התיק שלי בתחילת השנה:
[table id=4 /]
* – לא כולל ההלוואה.
תנודות במהלך השנה
Universe – 1046.hk
להזכירכם, קניתי את מניות החברה מפברואר ועד לנובמבר שנה שעברה בטווח מחירים של 0.045-0.055.
כשסיפרתי לחברים שלי שקניתי מניות של חברת סרטים שנסחרת מאוד בזול, כולם עיקמו את הפרצוף – לקנות חברת סרטים? הרי עם כל ההורדות הפיראטיות, אין לתעשייה הזאת עתיד. יופי, אולי תספרו לי משהו שאני לא יודע?
כשקונים מניות, צריך להסתכל על שני דברים – ערך החברה ומחיר החברה. או, כמו שבאפט אומר – מחיר זה מה שאתה משלם. ערך זה מה שאתה מקבל.
בקיצור, זאת משוואה עם שני פרמטרים, ולהתעלם מאחד מהם זאת טעות. אני יודע שהחברה פועלת בתעשיה בעייתית, אבל האם מחיר המניה מוצדק?
גראהם אמר שכמעט כל חברה מצדיקה קנייה אם המחיר הוא נכון. משום מה רוב האנשים מסתכלים רק על פרמטר אחד במשוואה – איכות החברה. ומתעלמים לחלוטין מהפרמטר השני – מחיר החברה. הם מוכנים לשלם מחירים מופקעים עבור חברות טובות (אין ספק שגוגל וסטארבק הן חברות מצוינות, אבל האם המחיר המופקע מוצדק?). מצד שני הם מזניחים חברות גרועות, עד לרמה שהחברה נסחרת במחיר מכירת חיסול הנמוך מהמחיר שהחברה הייתה נמכרת בתהליך של פשיטת רגל.
בנובמבר 2006 החברה הוציאה דו"ח שנתי. הדו"ח אמנם לא היה מרשים במיוחד, אבל החברה הכריזה על דיבידנד של 0.009 – כלומר תשואה של כמעט עשרים אחוז. בעקבות זאת המניה זינקה בעשרות אחוזים תוך כמה ימים. מחיר המניה המשיך לטפס, ובסוף השנה מחיר המניה כבר הגיע ל 0.087. כלומר מחיר המניה כמעט הוכפל. אבל זה לא הפסיק שם. המניה המשיכה לעלות ולעלות. היו לא מעט ימים שהמניה עלתה ביותר מ-20% ואף ביותר מ-30% ביום.
בתחילת פברואר מכרתי את כל המניות בטווח המחירים 0.223-0.226. עם הדיבידנדים הרווחתי כמעט פי-5 בפחות משנה!
Mirablle – 1179.hk
בתחילת פברואר מכרתי את כל המניות במחיר של 5.99 למניה. הרווחתי כמעט פי שלוש תוך פחות משנתיים.
Long Life – 8037.hk
בתחילת השנה המשכתי להוסיף להחזקה שלי במניה זו, וקניתי ב 0.188 וב-0.193. אבל לפתע, בסוף מרץ הודיעה החברה על התפטרותו של מנכ"ל החברה. מנכ"ל החברה הוא מייסד החברה, היושב ראש וגם מחזיק ביותר מ-50% ממניות החברה. התפטרות פתאומית זו נראתה לי חשודה מאוד. לא נלווה הסבר להתפטרות, ולכן החלטתי לא להסתכן ולמכור את המניות. מכרתי ב 0.118-0.15. ובסך הכול הפסדתי כ-20%.
נראה שאני היחיד שנלחץ, כי המניה עלתה בימים הבאים למחיר שלפני ההודעה – קרי – 0.18.
מה המסקנה?
קשה לי להסיק כאן מסקנה. אני עדיין חושב שהתפטרות המנכ"ל מאוד מחשידה, ולכן זה היה נכון למכור. אני גם לא חושב שטעיתי כשקניתי מניה זו, כיוון שהיא התאימה לכל הפרמטרים – חברה קטנה וזולה. השורה התחתונה היא, שאי אפשר לנצח בכל הקרבות, אלא צריך לנצח במלחמה. תמיד תהיינה מניות שתאכזבנה, אבל מצד שני, תמיד יהיו לי מניות כמו Broad int ו Universe שיעלו במאות אחוזים. בממוצע, אני מקווה שאצליח להשיג תשואה שנתית של 20%-30%.
Great China – 0141.hk
חברה שמייבאת לסין דגים המשמשים להאכלת בעלי חיים ומשווקת אותם לחקלאים בסין. כמו כן לחברה נכסי נדל"ן רבים בהונג-קונג. רוב נכסי הנדל"ן הן חנויות בקומת קרקע באזורי הקניות הפופולרים ביותר בהונג-קונג – Causway Bay ו Tsim Tza Tzui. בתחילת פברואר קניתי תמורת 0.56 ו 0.6.
סיבות לקניה:
החברה מאוד זולה – היא נסחרת במכפיל מכירות של כ-0.1 ומכפיל הון של כ-0.3. שווי השוק של החברה הוא כ-150 מליון דולר הונג-קונגי. כלומר- קצת פחות מ-25 מליון דולר. לדעתי, החברה צריכה להיות שווה לפחות פי-5.
בתחילת אפריל פרסמה החברה את הדו"ח השנתי – למרות ירידה קלה במכירות, הרווחים זינקו פי-2 וההון גדל ביותר מ-20%. בעקבות זאת, מחיר המניה זינק בכ-50% תוך מספר ימים. ביולי קניתי עוד תמורת 1.2$
Decca – 0997.hk
חברה שמייצרת רהיטים; במיוחד למלונות, מסעדות, חנויות יוקרה וכו'. מפעלי החברה נמצאים בסין. בעבר שיווקה החברה את מוצריה בסין. מוסר התשלומים של הלקוחות בסין היה נורא ואיום. החברה החלה להפסיד כספים רבים בראשית שנות האלפיים, ובעקבות זאת גם מחיר המניה התרסק עד שבשנים 2004-2005 המניה ירדה ל 0.5 דולר.
ב-2003 הנהלת החברה החליטה לצאת מהשוק הסיני ולייצא לארה"ב, אירופה ויפן. בעקבות זאת החברה חזרה לרווחיות, ומחיר המניה החל לטפס.
אני קניתי בפברואר מספר פעמים במחיר 1.41-1.45 למניה. החברה נסחרת במכפיל של 1.3 על ההון ומכפיל של 0.5 על המכירות. לכאורה לא מאוד זול. זאת בהחלט לא השקעה קלאסית של גראהם או של באפט. השקעה זו היא יותר בעקבות ספרו של אושונסי וסגנון ההשקעות של ריצ'רד ניל פראנק.
סיבות לקניה:
– שווי שוק נמוך – פחות מ-50 מליון דולר אמריקאי.
– מכפיל מכירות נמוך – בערך 0.5.
– חוב נמוך – החובות לטווח ארוך הם בערך 12% מהון החברה.
– הנהלה חרוצה שמחויבת לעתיד החברה (כפי שמשתקף מדיווחי ההנהלה בדוחות הכספיים של החברה).
בנוסף לסיבות הנ"ל, אני מאמין שלאחר מספר שנים קשות, המעבר של החברה לשווקים בחו"ל ייתן את אותותיו, והחברה תוכל לצמוח מהר.
כמה שבועות לאחר שקניתי את מניות החברה, פגשתי חבר שבדיוק מתכוון לעבוד בחברה דומה ל-Decca-חברה בריטית שמייצרת בסין רהיטי יוקרה בעיצוב איטלקי למלונות בבריטניה. הוא אמר לי שהם מציעים מחירים ב-70% פחות ממתחרים איטלקים בעלי איכות מוצרים דומה. אני חושב ש Decca יכולה להרוג הרבה מתחרים שמייצרים מחוץ לסין, ולכבוש נתחי שוק גדולים.
Wheelock – 0020.hk
בפברואר ובמרץ הוספתי עוד ממניה זו תמורת 16.4-17.3. להזכירכם, בשנה שעברה קניתי תמורת 13.5.
למרות העלייה במחיר המניה, היא עדיין זולה מאוד, ושווה לפחות 35 דולר. מחיר זה ישקף מכפיל של 1 על הון החברה.
המחיר הנוכחי משקף מכפיל של פחות מ-0.5 על הון החברה. זהו מחיר מאוד זול במיוחד בהתחשב בעובדה שהחברה היא אחת מחברות הנדל"ן הגדולות בהונג-קונג, יציבה פיננסית, מחזיקה בשניים מהקניונים החשובים בהונג-קונג – Harbour City וה Time Square, והיא אחת מ-35 החברות שמרכיבות את מדד ההאנג-סאנג.
Hanison – 0896.hk
בפברואר קניתי עוד מניות של Hanison תמורת 0.7 למניה. המניה נראית מאוד זולה. במהלך השנה האחרונה, החברה ממשה חלק מנכסי הנדל"ן שלה תמורת רווח נאה. אני מצפה שעקב כך החברה תגדיל משמעותית את הדיבידנדים – דבר שיכול להקפיץ את מחיר המניה. כמו כן, אני מקווה שכמה פרויקטים של תשתיות בהונג-קונג יתחילו לקרום עור וגידים, דבר שיכול להעלות את מחיר המניה. במהלך השנה אכן נראתה התעוררות בענף הבניה. Hanison הראתה גידול מרשים בהכנסות כמו גם ברווחים. כמו כן ממשלת הונג-קונג הודיעה על כוונתה להשקיע במספר פרויקטי תשתית גדולים, ולהגדיל את תעשיית התשתיות מ 3% מהתל"ג כיום לכ 6%. המניה עלתה, אולם לדעתי היא עדיין זולה מאוד לכן קניתי עוד באוקטובר ובדצמבר תמורת 0.96-1.01.
Berkshire Hathaway
כל מי שמכיר אותי יודע עד כמה אני מעריץ את באפט ועד כמה אני אוהב את חברת ההשקעות שלו Berkshire Hathaway. קראתי כמעט את כל מה שבאפט כתב או שנכתב עליו. לא הייתי מגיע לאיפה שאני היום, לולא התוודעתי לבאפט, ואם לא נחשפתי לכמה מהאנשים המבריקים שמשתתפים בפורומים של Berkshire Hathaway ב Yahoo.
למרות כל זאת ולמרות שאני חושב שהמניה די זולה, החלטתי למכור לאט לאט את ההחזקה שלי ב Berkshire Hathaway. במשך השנתיים האחרונות השתפרתי מאוד בבחירת מניות. ו BRK הייתה משקולת כבדה מאוד שהאטה אותי. לולא BRK הייתי משיג תשואה הרבה יותר גבוהה. כמו כן, במבט לעתיד, אני מאמין שבמקרה האופטימי ביותר BRK תעלה ב-50% השנה, אולם יותר הגיוני שהיא תעלה ב 10%-30%, ובטווח היותר ארוך, אין סיכוי שמניה תעלה ביותר מ-20% בממוצע בשנה.
אני מעדיף להשקיע בחברות עם פוטנציאל לרווח תוך שנה שנתיים של יותר מ-100%.
כך בפברואר מכרתי פעמיים. פעם תמורת 3628 ופעם תמורת 3556. באפריל מכרתי תמורת 3630 ואת כל השאר (כולל המניות שקניתי מהכסף שלוויתי לפני שנה) תמורת 3660.
בואו נבדוק מה קרה עם ההלוואה שלקחתי. כאמור, לפני שנה לקחתי הלוואה מחבר בסך 100,000 דולר עם ריבית של 10% לשנה. בכסף קניתי 34 מניות brk.b תמורת 2867 דולר למניה, ובעודף קניתי Universe תמורת 0.052 למניה. כלומר השקעתי 97,478 דולר ב BRK ו 2522 דולר ב Universe. ה-34 מניות ב BRK גדלו ל-124,440, והכסף ב Universe צמח ל 10,912 דולר. ביחד, המאה אלף דולר צמחו ל 135,352. ציפיתי להרוויח 20 אלף דולר, ובסוף הרווחתי 25 אלף. לא רע.
Synergy Brands – SYBR
בפברואר ובמרץ קניתי מניות של SYBR תמורת 0.74 ו 0.75 דולר למניה.
SYBR היא בעיקר חברת שיווק והפצה של מוצרי מזון וקוסמטיקה בארה"ב. כמו כן החברה מייבאת ומשווקת סיגרים. אחד מחברי הדירקטוריון הוא ביל רנקיק – המנצח הראשון של "המתמחה" (תוכנית הטלוויזיה של דונלד טראמפ).
החברה נמצאת בקשיים כלכליים קשים מאוד. היא חייבת כספים רבים, והרווחים השוטפים לא מספיקים לתשלום הריבית, שלא לדבר על תשלום החובות. כדי להשיג מזומן, החברה הנפיקה מניות רבות בשנים האחרונות, ובכך דיללה מאוד את בעלי המניות. לכאורה, החברה נראית בדרך לפשיטת רגל. אולם לדעתי הרע כבר מאחורי החברה, וברגע שיתברר לציבור שהמצב בחברה משתפר, המניה יכולה לזנק.
בואו נראה למה המצב בחברה הוא לא כל כך נורא:
– בתחילת השנה מחזרה החברה חלק גדול מהחוב שלה. מילר לויד, בעל המניות הגדול של החברה, יעניק לחברה הלוואה עם ריבית יותר נמוכה שמתפרסת על מספר רב יותר של שנים, ובתמורה החברה תנפיק למילר מניות נוספות. הלוואה זו תחסוך לחברה כ-500 אלף דולר בשנה על תשלומי ריבית, ובכך למעשה מורידה כמעט לאפס את הסיכוי שהחברה תפשוט רגל.
לאחר הודעת החברה על מחזור ההלוואה, מחיר המניה המשיך לרדת במקום לזנק. זה היה השלב שהתחלתי לקנות את מניות החברה.
– אם עושים חיפוש קצר ב Google על מילר, מוצאים שהאיש הוא משקיע מאוד רציני עם היסטורית השקעות מאוד מוצלחת. הוא השקיע המון כסף ב-SYBR, ולכן יהיה מאוד מחויב לעתיד החברה, וכבעל המניות הגדול בחברה עם נתח של יותר מ-50%, ישנה סבירות מאוד גבוהה שהוא ידאג שהחברה תצליח לצאת מהמשבר.
– הנהלת החברה מודעת למצב החברה, ומצהירה כי דילול תמידי של המניות הוא לא דבר שצריך להימשך.
– בחודשים האחרונים מספר חברים בהנהלת החברה קונים מניות רבות של החברה (ביניהם – מילר, המנכ"ל ורנקיק). זהו סימן מאוד פרי במיוחד בחברה כה קטנה. במיוחד שהם קנו גם במחירים של 1-3 דולר – גבוה משמעותית מהמחיר כיום.
בנוסף לסיבות הנ"ל, SYBR היא חברה מאוד קטנה עם שווי שוק של כ-6 מליון דולר. ומכפיל המכירות של החברה נמוך מ-0.1.
אני מצפה לפחות לשלש את הכסף שלי תוך שלוש שנים.
קצת לאחר שקניתי, החברה מחזרה עוד הלוואה שלה. גם הפעם מילר הסכים להלוות כסף לחברה בתנאים מועדפים, והפעם ההלוואה לא כללה הנפקת מניות! נראה כי ימי דילול המניות מאחורינו. ליבי עם המשקיעים שקנו את המניה לפני כמה שנים וראו איך החברה מדללת אותם, ואת המניה יורדת מ-7 דולר ל-70 סנט. אבל נגמרו הימים הרעים. מי שנכנס עכשיו ב-70 ו-80 סנט יכול לראות את מחיר המניה מגיע גם ל 3-4 דולר תוך כמה שנים.
Jennifer convertibles – JEN
JEN נמצאת אצלי בתיק מלפני שנה. קניתי אותה אז רק על סמך המלצה של ריצ'רד ניל פרנק, וכמעט ולא עשיתי מחקר על החברה. כיום לאחר כשנה ולאחר שמחיר המניה אף ירד, החלטתי לבדוק לעומק את מצב החברה. וקניתי בתחילת אפריל תמורת 4.6 ו 5.2 דולר למניה.
JEN היא חברה בעלת חנויות רהיטים – בעיקר ספות שנפתחות למיטות ומזרונים.
החברה עברה כמה שנים קשות. שוק הרהיטים בארה"ב היה חלש וכמו כן היו לה מחלוקות משפטיות עם חברת אחות שלה. כיום, נפתרו הבעיות המשפטיות, והנהלת החברה יכולה להתרכז יותר בניהול העסק. סיבות נוספות לקניה:
– חברה קטנה – שווי שוק של כ-30 מליון דולר.
– מכפיל מכירות נמוך – כ-0.2.
– החברה יציבה פיננסית – כמעט אין חובות לטווח ארוך.
– משכורות ההנהלה לא נמוכות אבל גם לא מנופחות – המנכ"ל, למשל, מרוויח כ-600K בשנה.
Dynatronics Corp – DYNT
באמצע אפריל קניתי מניות של DYNT תמורת 1.13 ו-1.15 דולר למניה.
החברה מייצרת מוצרי בריאות ורפואה, במיוחד מכשירים למסז' הפועלים על אור.
בשנים האחרונות החברה הפסידה כסף, אבל יש נכונות אצל ההנהלה לשנות את המצב.
סיבות לקניה:
– חברה קטנה – שווי שוק של כ-10 מליון דולר.
– מכפיל מכירות נמוך – פחות מ-0.5.
– מכפיל פיתוח נמוך – את המושג "מכפיל פיתוח" טבע קנט פישר (הבן של פיל פישר). פישר טוען שלא צריך להתלהב יותר מידי מתקציב הפיתוח של חברות היי-טק. רוב "ההמצאות" הן די בנאליות, ומתחרים יכולים בקלות לפתח את אותם המוצרים. בתור איש תוכנה, אני יכול להגיד שאני מסכים איתו לחלוטין. פישר ממליץ לא לשלם יותר ממכפיל של 15 על תקציב הפיתוח כשקונים מניות של חברת היי-טק. הוא ממליץ לקנות במכפיל פיתוח של 5-10 (סביר להניח שלא תמצאו חברה שנסחרת במכפיל נמוך מ-5).
תקציב הפיתוח של DYNT לשנת 2006 היה 1.7 מליון דולר. נחלק מספר זה בשווי החברה – 10 מליון, ונקבל מכפיל של פחות מ-6.
– החברה יציבה פיננסית – חובות לטווח ארוך רק כ-0.25 מהון החברה.
– משכורות ההנהלה נמוכות – המנכ"ל, למשל, מרוויח כ-200K בשנה.
PME – 0379.hk
באמצע אפריל מכרתי את כל המניות תמורת 0.35.
בואו נראה מה כתבתי על המניה לפני שנה:
מניה זו מצטרפת ל Universe לרשימת הכוכבות שלי השנה. מוזר שכמו Universe כשסיפרתי לחברים שלי על PME, וציינתי שהרווחים שלה ירדו לאחרונה ב-80%, כולם עיקמו את הפרצוף.
מסקנה – ככל שהחברים פחות אוהבים מניה מסוימת, כך יותר כדאי לקנות אותה.
לאחר שהמניה דיווחה על ירידה של 80% ברווח, החברה לא פרסמה שום דבר חדש. אולם, לפתע במרץ, המניה החלה לזנק. במשך ימים המניה עלתה ביותר מ-10% ביום. והיו מס' ימים בהם המניה עלתה ביותר מ-20% וגם ביותר מ-30%. כבר כשהמניה עברה את העשרים סנט התחלתי להתלבט אם למכור, אבל אני יודע שאחת הטעויות של משקיעי ערך רבים, היא שהם מוכרים מהר מידי.
ולכן החלטתי לחכות עוד קצת. ואז כשהמניה חצתה את 0.25, הודיעה החברה על הנפקת מניות. ללא ספק, הנהלת החברה חושבת שמחיר המניה מתחיל להיות גבוה, ולכן היא ניצלה זאת לגיוס מזומנים. באותו רגע ידעתי שאני צריך לצאת. חיכיתי עוד מספר ימים (סחה על הסבלנות) בהם המניה עלתה כמעט כל יום ביותר מ-20% ואף יותר מ-30%. לבסוף יצאתי במחיר 0.35.
זה פי 5 תוך פחות משנה.
יומיים לאחר שמכרתי, החברה עוד פעם הודיעה על דילול של 20% במניות. הפעם הייתי בטוח שהמניה תצלול. במחיר הנוכחי היא לא הייתה זולה, והדילול המתמיד לא עושה רושם טוב. אבל למחרת המניה עלתה ב-70%! ובימים שלאחר היא המשיכה לטפס עד שהיא עברה את 0.9 למניה וביולי היא כבר עברה את ה 4$, ואז היא החלה לתקן כלפי מטה. כלומר לאחר שמכרתי, המניה עלתה בעוד פי-10. מאז שקניתי ועד לנקודה הכי גבוהה, המניה עלתה פי 50.
זה מוכיח שגם על מניות "משעממות" שמייצרות מוצרים תעשייתיים, ניתן להרוויח הרבה כסף אם קונים אותן מספיק בזול, ולא רק על מניות היי-טק ואינטרנט.
מסקנה אחת שאני אקח איתי אחרי הניסיון הנ"ל, היא לא למכור כל כך מהר. כנראה שיש הרבה משקיעי מומנטום שמחפשים מניות שעולות. הם קונים אותן מתוך הנחה שלמניה שעולה יש מומנטום "טוב" ולכן תמשיך לעלות. בכך, משקיעים אלו מושכים את המניה כלפי מעלה.
Pacific CMA – PAM
באפריל קניתי מניות של PAM תמורת 0.29-0.32 דולר למניה.
החברה היא חברת שילוח, שבעיקר מטפלת במשלוחים מסין לארה"ב. החברה רכשה מספר חברות בשנים האחרונות. ההנהלה מאמינה שהתרחבות החברה תגדיל את הרווחיות, כי לחברות שילוח גדולות יש יותר כוח מיקוח מול חברות התעופה והספנות. בעקבות הרכישות הרבות, החברה הפסידה בשנה שעברה אבל היא מצפה לחזור לרווחיות השנה.
סיבות לקניה:
– מכפיל מכירות של 0.06 (המתחרות שלה, לעומת זאת, נסחרות במכפיל מכירות של 0.5-2.0).
– שווי שוק של 9 מליון.
– לחברה אין הרבה חובות.
בתחילת אוגוסט לקחה החברה הלוואה גדולה עם ריבית גבוהה במיוחד – יותר מ-10%. דבר זה מראה שהחברה נמצאת בקשיים. מחיר המניה התדרדר במהירות, ואני החלטתי לחתוך את ההפסדים ולצאת. מכרתי ב-$0.19-0.17.
הסיבה העיקרית לקשיים היא הרכישות הרבות שביצעה החברה. פיטר לינץ' צדק כשאמר שיותר חברות מתות מהתרחבות מאשר מרעב.
Soundwill Holdings – 0878.hk
חברת נדל"ן בהונג-קונג. לחברה יש מספר נכסים, אבל מחזיקה בנכס עיקרי אחד – ליד ה Time-Square. אין יותר מדי מה לפרט חוץ מלהגיד שהון החברה הוא לפחות 12 דולר למניה, ואני קניתי מניות מספר פעמים בטווח מחירים של 2.87-3.17 ועוד ב-3.7 (מהכסף שמכרתי את ION). כמו כן, זה ברור שהחברה לא מנוהלת ע"י נוכלים, ומשכורות המנהלים סבירות ואפילו נמוכות.
לדעתי, אפילו בלי להתעמק יותר מדי, זה ברור שהחברה זולה בצורה לא הגיונית. קניתי מספר רב של מניות, וכיום זאת ההחזקה השנייה בגודלה אצלי (אחרי Broad Intl).
מספר ימים לאחר שקניתי, הודיעה החברה על מכירתם של מספר נכסים. החברה קנתה נכסים אלו במשך השנה האחרונה תמורת 130 מליון דולר, והיא מוכרת אותם כיום תמורת 250 מליון. כמו כן ערך הנכסים לפי הדוח הכספי האחרון היה גם 130 מליון, לכן החברה תרשום רווח של יותר מ-100 מליון דולר. (וכל זאת לחברה ששווי השוק שלה הוא רק כ-700 מליון דולר).
מספר ימים לאחר מכן, פרסמה החברה את הדוח הכספי השנתי – ההכנסות משכירות והון החברה עלו בצורה חדה.
להפתעתי הרבה, מחיר המניה לא עלה! מה עוד צריך לקרות כדי שהמניה תזנק?
לעיתים קרובות אני מדבר עם אחראית הכספים אצלנו בחברה על מניות. גם היא וגם בעלה הם אנשי כספים, אבל זה מדהים עד כמה הם בורים בתחום. לאחר שסיפרתי לה על Soundwill, היא דברה על כך עם בעלה, שטען שהנהלת החברה לא ישרה. כשביקשתי פרטים בעלה אמר שהוא לא זוכר, אבל יש לו הרגשה שההנהלה בעייתית. הוא לא יכול לספק הוכחות או אפילו להיות ספציפי.
אשתו התחילה למלמל שאולי יש מאחורי החברה אנשי קש שקונים נכסים להסתיר כספים ובלה בלה בלה. אבל שום דבר לא היה מבוסס – סתם "הרגשה".
החלטתי לבדוק את החברה יותר לעומק. הנה מה שגיליתי – החברה מנוהלת ע"י אישה בת 62 שהיא גם מחזיקה ב-70% ממניות החברה. בגיל 30+ היא חלתה בסרטן ולאחר שהבריאה, החלה לקנות נדל"ן בהונג-קונג. היא קנתה בניינים ישנים (דירה אחרי דירה לאט לאט) וכשכל הבניין היה שלה, היא שיפצה אותו ומכרה או שהחזיקה להשקעה. היא תמיד השתמשה במינוף רב. בסוף שנות ה-90 כשהגיעה המפולת באסיה, היא התקשתה להחזיר את החובות שלה, ולכן נאלצה למכור נכסים רבים, אך היא הצליחה להמשיך ולהחזיק בנכס העיקרי שלה – Soundwill Plaza.
בקיצור לא חברות קש ולא נעליים. פשוט אישה שבנתה עסק בעשר אצבעות. למעשה היא נראית ישרה מאוד – קודם כל המשכורת שהיא מושכת מהחברה לא גבוהה בכלל (כמליון וחצי הונג-קונג או כ-200 אלף דולר אמריקאי לשנה). כמו כן, כשהחברה נקלעה לקשיים, היא לקחה ערבויות אישיות מהבנק, ואף הלוותה כספים מכיסה הפרטי לחברה.
נראה שהיא טובה מאוד במה שהיא עושה, רק שהיא לקחה יותר מידי חובות. גם כיום החברה מאוד ממונפת, אבל בשום פנים ואופן זה לא מצדיק את מחיר הרצפה בה היא נסחרת.
ממבט נוסף בדוח השנתי האחרון גיליתי שהחברה רכשה מספר נכסים ברחוב Tang Lung. אחרי חיפוש קצר במפה, גיליתי שרחוב זה נמצא במרחק של כ-2 דקות הליכה מהדירה שלי, אז החלטתי ללכת ולבדוק.
בואו ותראו עד כמה אישה זאת טובה. הנה מפת האזור:
הרחוב שמתחת לאזור בוורוד נקרה Russel Street בצד התחתון של הרחוב נמצא Time Square שהוא אחד הקניונים הכי פופולרים בהונג-קונג (ונמצא בבעלות חלקית של מניה אחרת שקניתי – Wheelock). בצד העליון של הרחוב נמצא הקניון Soundwill Plaza. קניון זה נמצא בדרך מה Time Square ל SOGO (עוד קניון פופולרי מאוד). הדרך בין שני קניונים אלו היא אחת מהכי עמוסות בהונג-קונג. אלפי ואפילו עשרות אלפי תיירים ומקומיים שכל מטרתם היא שופינג, עוברים ברחוב זה במשך כל שעות היום ו Soundwill Plaza ממוקם בדיוק במקום הנכון. בקומה הראשונה של Soundwill Plaza ממוקמות חנויות פאר כגון Omega וחנויות קוסמטיקה יקרות.
עכשיו תתבוננו ברחוב שבאמצע האזור הוורוד. זהו רחוב Tang Lung שבו החברה קנתה מספר בניינים. היא קנתה את האזור מהבניין מאחורי Soundwil Plazal ועד ל Hang Tang House כולל. למרות שרחוב זה נמצא רק כדקה הליכה מה Time Square, הוא נראה כאילו זה הרגע הצטרפתם לטוני ולדאג במנהרת הזמן וחזרתם 20 שנה אחורה. ברחוב זה ממוקמות מסעדות זולות וחנויות לחומרי בניין! בבתים ישנים שלידם דרום תל-אביב נראית כמו הרצלייה פיתוח. זה לא יהיה מוגזם להניח שהשכירות באזור זה נמוכה ב-90% מבחנויות שבקומת הקרקע ב Russle Street.
כך שהפוטנציאל עצום. Soundwill יכולה להרוס בניינים ישנים אלו, ולהפוך אותם לקניון או למלון ולהרביץ קופה. היא יכולה לפתוח דלת אחורית מ Soundwill Plaza או אפילו לחבר עם גשר, וכך למשוך תיירים ל Tang Lung Street.
השורה התחתונה היא שהחברה שווה לפחות $15 (שזה שווי הנכסים פחות החובות). במחיר של $15 וגרוש שהיא נסחרת היום זאת פשוט מציאה. כל מה שצריך עכשיו זה לחכות בסבלנות. שמתי שם לא מעט כסף, כך כשהמניה תגיע ל-$15 אוכל לצאת לפנסיה.
במאי הלכתי לאסיפת בעלי המניות. שם שאלתי על התוכניות שלהם לגבי Tang Lung Street. נראה שצדקתי בהערכות שלי. הם מתכננים להרוס את המבנים הקיימים ולהקים בניין של כ-15,000 מטר מרובע למשרדים ומסחר.
חיפוש קצר באינטרנט העלה שלבניין אחר באותו הרחוב נתנו הצעת מחיר לפי קצת יותר מ-$7,000 לרגל מרובע. לפי זה, הבניין החדש יהיה שווה לפחות מיליארד הונג-קונג דולר, או כחמש דולר למניה.
המשכתי לקנות – במאי תמורת 3.7 – 4.45, ביוני תמורת 5.69 וביולי תמורת 6.02. המניה כבר יותר מהכפילה את עצמה מאז שהתחלתי לקנות, אולם אני מאמין שהמניה יכולה להגיע ל-$20 תוך שנתיים – שלוש, ולכן גם $6 זה מחיר מציאה.
באוגוסט מחיר המניה ירד בחדות. אני ניצלתי הזדמנות זו וקניתי עוד מניות. באוקטובר קניתי תמורת $4.3-$4.4 בדצמבר תמורת $4.6.
Ngai Hing Hong – 1047.hk
חברה שמייצרת מוצרי פלסטיק. בשנים האחרונות רווחי החברה ירדו, זאת בעיקר עקב העליות במחירי הנפט. קשה לי להאמין שמחירי הנפט ימשיכו לעלות, ולכן אני צופה שרווחי החברה יזנקו בשנה-שנתיים הקרובות. במשך אפריל קניתי מספר פעמים במחירים 0.39-0.42.
סיבות נוספות לקניה:
– מכפיל מכירות של 0.1.
– חברה קטנה – שווי שוק של 150 מליון דולר הונג-קונגי (כ-20 מליון דולר אמריקאי).
– NET-NET – סך הנכסים השוטפים הוא 500 מליון, וסך כל החובות הוא 300 מליון.
Paxon Communications – ION
ב-7 למאי נסגרה העסקה לרכישת ION תמורת 1.46 למניה.
הינה חלק מההודעה לעיתונות:
כלומר העסקה נסגרה בדיוק כמו ש NBC הבטיחו. בעקבות ההודעה המניה עלתה ל $1.4. עכשיו נותרה ההחלטה האם לממש עכשיו או לחכות ל-1.46. המחיר כיום נמוך ב-4.1% מ-1.46. אם העסקה תיסגר תוך חודש, אז זה משתלם – 4% בחודש, אולם סביר להניח שזה ייקח הרבה יותר זמן. ההחלטה צריכה לעבור הצבעה גם של בעלי המניות וגם של בעלי האג"ח. וגם לאחר שההחלטה תעבור, ייקח זמן עד שהכסף יכנס לחשבון שלי. מכרתי למחרת ב-1.41.
היופי פה, שהעסקה נסגרה בדיוק כמו ש NBC הבטיחה בערך לפני שנתיים. מבחינתי זה היה רווח בטווח של 56.6% תוך טיפ-טיפה יותר משנה (לכל מי שחושב שאין מתנות חינם בבורסה). הטעות הגדולה שלי הייתה שלא קניתי בסוף שנה שעברה כשמחיר המניה ירד ל-$0.5. יכולתי כמעט לשלש את הכסף תוך חצי שנה. אין לי מושג למה לא עשיתי זאת. כנראה שהשתיקה מצד הנהלת החברה הרתיעה אותי.
Spread Prospect – 0572.hk
באמצע אפריל קניתי עוד תמורת 0.86 ו- 0.87.
החברה נסחרת במכפילי רווח, מכירות והון נמוכים. לחברה כמות גדולה של מזומנים, למרות זאת החברה מנפיקה מניות חדשות מעת לעת ובכך מדלדלת את בעלי המניות. במאי הלכתי לאסיפת בעלי המניות. שם שאלתי את המנכ"ל אם הם מתכננים להנפיק עוד מניות בעתיד הקרוב. המנכ"ל ענה שלא, ושהם ישתמשו במזומנים להתרחבות. שבועיים לאחר מכן החברה הנפיקה מניות נוספות!
המנכ"ל פשוט שיקר לי בפנים. למרות זאת החלטתי לא למהר למכור.
Pok Fu Lam – 0225.hk
עוד חברת נדל"ן קטנה שנסחרת הרבה מתחת לשווי הנכסים שלה. ביולי פרסמה החברה את הדוח הכספי לחצי השנה הראשון בו נרשם גידול רב בשווי הנכסים של החברה. מהרתי לקנות לאחר צאת הדוחות – ב-$5.8. המניה זינקה לפני שהספקתי לקנות מספיק וכעבור מס' ימים קניתי עוד תמורת $7.8.
Chinney Investment – 0216.hk
חברת החזקות. החברה מחזיקה מניות בשתי חברות בת שנסחרות בהונג-קונג. הגדולה מבין השתיים -(Hon Kwok (0160 היא חברת נדל"ן אשר Chinney Inv מחזיקה 52% ממנה. החברה השנייה היא (Chinney Alliance (0385 חברת בנייה ותשתיות אשר Chinney Inv מחזיקה 30% ממנה. שתי חברות בת אלו נסחרות בהנחה גדולה על ההון העצמי שלהן. ואילו Chinney Inv נסחרת יותר בזול מחלקה היחסי ב Hon Kwok. כלומר אם אני קונה את Chinney Inv, אני מקבל 30% מ Chinney Alliance ואת שאר העסקים של Chinney Inv (בעיקר חברות בנייה) בחינם.
בנוסף לכך, Hon Kwok משפצת ובונה מחדש כמה מהבניינים שלה בהונג-קונג. דבר זה יעלה בוודאות את הערך של Hon Kwok ושל Chinney Inv.
דבר אחד שמפריע לי בחברה זו זה שבשנתיים האחרונות היו מספר רב של עסקות עם בעלי עניין. קשה לאמת שעסקאות אלו התרחשו בהגינות, ולכן אני מעדיף להיזהר, ולא לשים פה יותר מדי כסף.
לסיכום, הסיבות לקניה הן:
– חברה קטנה – שווי שוק של פחות מ-100 מליון דולר אמריקאי.
– מכפיל הון נמוך – כ-0.3.
– נסחרת בהנחה לעומת חברות הבת.
– יש סיכוי גדול לצמיחה מהותית בנכסי החברה בשלוש ארבע השנים הבאות.
– משכורות ההנהלה סבירות.
קניתי באוגוסט תמורת 1.03-1.11, באוקטובר תמורת 1.12 ובדצמבר תמורת 1-1.03.
Sunway International Holdings – 0058.hk
חברה שמייצרת מוצרי אלקטרוניקה. חברה זו מנוהלת ע"י שתי אחיות בנות שלושים וקצת. הן ירשו את החברה מאביהן שמת כשהן היו בשנות העשרים לחייהן.
הן מצליחות לנהל את החברה לא רע. החברה מצליחה להגדיל את המכירות ומתרחבת למוצרים נוספים – פלאפונים, מסכי פלאזמה וכו'.
אמנם תעשיה זו מאוד תחרותית, אבל מחיר החברה נמוך מאוד.
סיבות לקניה:
– מכפיל הון של 0.4.
– מכפיל מכירות של 0.3.
– יציבות פיננסית – לחברה אין חובות לטווח ארוך.
– משכורות נמוכות להנהלה.
בספטמבר קניתי תמורת 0.375 ו-0.38, בספטמבר תמורת 0.36 ובדצמבר תמורת 0.3.
Lerado Group – 1225.hk
חברה שמייצרת מוצרים לתינוקות – במיוחד עגלות. מכירות החברה כמעט ולא עלו בחמש השנים האחרונות, ובכל זאת החלטתי לקנות קצת מניות עקב מחירן הזול.
סיבות לקניה:
– מכפיל הון של 0.6.
– מכפיל מכירות של 0.4.
– יציבות פיננסית – לחברה אין חובות לטווח ארוך.
– משכורות נמוכות להנהלה.
בספטמבר קניתי תמורת 0.87 ו-0.91.
זמן קצר לאחר שקניתי, פרסמה החברה תוצאות גרועות לחצי הראשון של השנה. המכירות ירדו קצת, ואילו הרווחים צנחו. החברה עדיין נראית זולה, כמו כן החברה החליטה לייצר כסאות גלגלים כתוספת למוצרים הקיימים. ניצלתי את הירידה במחיר המניה ובאוקטובר קניתי תמורת $0.64.
Nan Yang – 0212.hk
עברה קצת יותר משנה מאז שקניתי מניה זו תמורת $12.5, ובאוקטובר החלטתי לקנות עוד – הפעם תמורת $19.5. כשקניתי מניה זו ה-NAV שלה היה כ-$30 למניה, אולם מאז החברה עשתה כמה מהלכים נכונים – כגון ההשקעה בבנק בטייוואן. כמו כן שוק הנדל"ן בהונג-קונג עבר שנה טובה, כך שה NAV של החברה טיפס לכ-$37 למניה. דבר נוסף הוא שהחברה כל הזמן עושה רכישה עצמית של מניות. למרות שמחזורי המסחר במניה זו קטנים (כך שהחברה לא קונה הרבה), דבר זה מעיד על אמון הנהלת החברה שהמניה נסחרת בזול.
קצת על ארביטרז'
ארביטרז' היא פעולה של קניית מניות ומכירתן במקביל בשוק אחר. ניקח לדוגמא את טבע אשר נסחרת במקביל בתל-אביב ובניו-יורק. נניח שמחיר המניה בני-יורק משקף לטבע שווי שוק של 10 מיליארד דולר, ואילו המחיר בתל אביב משקף מחיר של 5 מיליארד דולר. כיוון שמדובר באותו נכס (היינו מנית טבע) אין שום סיבה לפער במחיר בין שני השווקים. לכן ניתן לעשות רווח מהיר ע"י מכירה בחסר (Short) של טבע בניו-יורק, ובמקביל לקנות בתל-אביב. זהו רווח בטווח – אין שום סיכוי להפסיד ממסחר שכזה.
כמובן שפער כזה לא יתכן. ישנם הרבה שחקני ארביטרז' שיתחילו לפעול כבר כשיפתח הפרש של 1%-2%, ויסגרו את הפער.
השוק בהונג-קונג הוא לא כל כך רציונלי. אולם גם לא ניתן למכור מניות בחסר (כלומר לעשות short למניות). למרות זאת, במשך השנה היו לי שתי הזדמנויות ל"כאילו" ארביטרז' עם שתי מניות שהיו ברשותי.
Hang Lung Group – 0010.hk Vs. Hang Lung Properties – 0101.hk
בשנה שעברה קניתי Hang Lung Properties (להלן – HLP). לחברה זאת חברת אם בשם Hang Lung Group (להלן HLG). ל HLG יש מספר נכסים, אבל הנכס הגדול ביותר הוא HLP – היא מחזיקה יותר מ-49% מ-HLP. לכן, אפילו אם לא מחשיבים את הנכסים האחרים של HLG, מניה זו צריכה להיות שווה לכ-50% משווי המניה של HLP. אולם גיליתי שבמשך השנה שווי השוק של HLG היה רק 40% משווי השוק של HLP. לכן מכרתי את המניות שלי ב HLP וקניתי באותו היום HLG. זהו 20% רווח בלי מאמץ.
בסוף יוני מכרתי את כל החזקותי ב HLG תמורת $35.9. להפתעתי, המעבר מ HLP ל HLG לא שיפר את הרווח שלי. מכרתי את HLG לאחר שיותר מהכפלתי את הכסף שלי ב HL תוך שנה וחצי. HL היא חברה משובחת, אבל ישנן הרבה חברות בהונג-קונג שנסחרות במחירים הרבה יותר זולים.
Man Sang Int'l – 0938.hk Vs. Man Sang Holdings – MHJ
בדיוק אותו מצב כמו עם Hang Lung התרחש פה. Man Sang Holdinsgs (להל"ן MHJ) היא חברת האם של Man Sang Int'l (להל"ן MHI). גם פה נפתח פער של כ-20% בין חברת האם לחברת הבת וניצלתי זאת להחליף בין השתיים.
הפער בין השתיים נשאר במשך כחודשיים, ואז לפתע ביום אחד ביולי עלתה MHJ ביותר מ-30% ובכך כמעט סגרה את הפער. אין לי מושג מה היה הטריגר לכך. במשך חודשים היה פער גדול ולפתע תוך יום אחד הוא צומצם משמעותית.
קצת על אופציות
כשמן כן הן – זכות לקנות (או למכור) מניות.
בבורסה נסחרות אופציות שמקנות זכות לקנות (או למכור) מניות של חברה מסוימת בתאריך מסוים בעתיד. לרוב, תאריך מימוש האופציות מיועד לתאריך בטווח קצר יחסית (היינו תוך מספר חודשים), כך שהאופי של רוב האופציות הוא ספקולנטי, כיוון שקונה האופציות מהמר מה יהיה מחיר המניה בעתיד הקרוב. כשאני קונה מניה מסוימת, אני מעריך מה השווי האמיתי שלה, אבל אין לי מושג כמה זמן יקח עד שהמניה תגיע למחיר זה, ולכן אני נמנע מלקנות אופציות.
ביולי קראתי את הדוחות של Cheuk Nang (סימן – 131) . חברת נדל"ן קטנה עם נכסים בהונג-קונג, מקאו ומלזיה. לחברה כמה אתרים בבניה המיועדים לשוק דירות היוקרה – שוק שבשנתיים האחרונות חווה עליות מחירים חדות. החברה נסחרה בפחות משליש משווי הנכסים שלה. בשנה האחרונה חילקה החברה פעמים אופציות לבעלי המניות. תאריך תפוגת אחת מהאופציות היה פברואר 2009, כלומר עוד יותר משנה וחצי.
שנה וחצי זה הרבה זמן בשביל מניה לעלות לשווי האמיתי שלה. 131 נסחרה תמורת $7.7 והאופציה (סימן – 507) תמורת 2.7. מחיר מימוש האופציה הוא $5. אני מאמין שהחברה שווה לפחות $20. במקרה זה, אם אני אקנה את 131, אני ארוויח פי 2.5 אולם אם אני אקנה את 507 אני ארוויח פי 5.5. כמובן, קניית 507 מהווה סיכון רב יותר עקב אלמנט הזמן המוגבל. אני חושב שהסיכוי שאני ארוויח פה לפחות פי שתיים (כלומר ש 313 תגיע ל 10.5) הרבה יותר גדול מהסיכון ש 131 תרד מתחת ל-$5 (שאז אני אפסיד הכול).
סיכום שנה
השנה השוק בהונג קונג עלה הרבה יותר מאשר ציפיתי. ההאנג סנג אינדקס החל את השנה לאט בעוד המניות שלי עלו חזק. כך שבסוף החצי הראשון של השנה המניות שלי עלו ביותר מ-70% ואילו ההאנג סנג עלה באחוזים בודדים. אולם באוגוסט כשהחל משבר מהמשכנתאות בארה"ב, הבורסות ירדו חזק והתיק שלי התרסק. מספטמבר חלה התאוששות חזקה בהונג קונג, אולם התיק שלי לא הצליח להתאושש.
למרות זאת, עקב חצי השנה הראשונה החזקה, שברתי את המדדים השנה. ההאנג סנג עלה ב-42.68% כולל דיבידנדים, והתיק שלי עלה ב-68.95% (אם מסתכלים רק על התיק ההונג קונגי שלי – הוא עלה ב-95.93% בעוד התיק שלי בניו יורק עלה ב-30.66%). הבורסות בניו יורק השיגו תשואה יותר נמוכה. הדאו ג'ונס עלה ב-8.75% וה-S&P 500 עלה ב-4.29%.
כאמור, המטרה שלי הייתה להכות את המדדים בכעשר נקודות האחוז, והשנה עשיתי הרבה יותר, כך שאני מאוד מרוצה.
כמו שציינתי בסיכום השנתי הקודם, גם השנה היו תקופות ארוכות בהן שוק המניות עלה והמניות שלי ירדו. אין ספק שהקושי הגדול בהשקעה במניות הוא פסיכולוגי ולא אינטלקטואלי. קשה מאוד לראות איך תיק ההשקעות שלך נחבט יום אחרי יום במיוחד כששאר המניות בשוק עולות. בתקופות כאלו צריך לשמור על קור רוח ולא לעשות שטויות.
הדרך הלא קונפורמיסטית היא קשה אך בסופו של דבר – משתלמת.
האם תוכל לעדכן מה התפתח עם סאונדוויל מאז שכתבת עליה כאן? באיזה מחיר היא נסחרת?
איך הגעת אליה? המלצה או שסתם עברת עליה?
נשמע ממש מטורף שחברה תסחר בדיסקאונט כה גדול לאורך זמן. האם אתה חושב שהאסטרטגיה (והזדמנויות כה גדולות) יעבדו גם בשווקים אחרים כמו ישראל?
האם עכשיו לאחר המעבר לסין אתה מתחיל לנתח גם חברות סיניות?
את סאונדוויל גיליתי לבד ע"י סריקה אקראית של מניות.
החברה אכן נסחרת בדיסקאונט מטורף, ואני מנצל זאת לקנות עוד מדי פעם. מחיר המניה כיום הוא בסביבות ה-4$.
לאורך השנים סאונדוויל ביצעה כמה השקעות מאוד מוצלחות, כך שאני מאוד מרוצה מהחברה, וכיום היא האחזקה הכי גדולה שלי (יותר גדולה מ WFC).
סאונדוויל תופסת 23% מהתיק לעומת 17% של וולס.
איפה אני יכול למצוא דוחות שלהם?
האם יש אפשרות לרכוש אותם דרך הארץ?
מג'יק, את הדוחות של החברות הנסחרות בהונג-קונג ניתן למצוא כאן.
בשביל לרכוש מניות בהונג-קונג תצטרך לפתוח חשבון בברוקר אמריקאי או בהונג-קונג. ברוקר ממולץ בהונג-קונג הוא http://www.boom.com
התחלתי בשבועות האחרונים לקרוא קצת על השקעות ערך.
הבלוג שלך ממש עוזר, ובעקבות ההמלצות שלך קניתי כמה מהספרים המומלצים.
תודה!
רציתי לשאול האם אתה חושב שניתן להשקיע ע"ס העקרונות שאתה מתאר פה גם בארץ, או שהשוק פה פחות שקוף\משוכלל\מפותח מבהונג קונג למשל, ולכן זה יותר קשה.
אני בטוח שניתן להחיל את עקרונות השקעת הערך גם בארץ. אני זוכר שכשהתחלתי להשקיע בהונג-קונג גם חשבתי על השאלה הזאת – האם השקעות ערך עובדות רק בארה"ב ולא בהונג-קונג. אבל ברגע שאתה מבין שהשקעות ערך זה לקנות דולר בחמישים סנט, אתה מבין שזה יעבוד בכל מקום בעולם.
שים לב שבאפט קנה חברות בהונג-קונג וגם בקוריאה (וכמובן גם את ישכר הישראלית).
היי עדו,
תוכל לתת בבקשה לינק לפורום הנ"ל ביאהו?
ירון, אני לא בטוח לאיזה פורום אתה מתכוון.
הפורום שאני הכי אוהב הוא צ'אקס-אנג'לס.
כן זה מה שהתכוונתי. תודה
הי עדו, תוכל לתת לי קצת אינפורמציה על קניה ומכירה בשורט בהונג קונג נכון להיום, או איפה אני יכול למצוא מידע על זה.
תודה רבה
דרור, תוכל לפרט קצת יותר מה אתה רוצה לדעת. לא ממש הבנתי.
Hey, I can't view your site properly within Opera, I actually hope you look into fixing this.
מדהים מה שכתבת אז בקשר לסאונדוויל שהתברר כנכון. נראה מה יהיה עם וולס בשנתיים הקרובות…
"בשנה שעברה למדתי המון. חלק מהספרים שקראתי ישפרו משמעותית את ההשקעות שלי. אני מתכוון ליישם את הדברים שלמדתי מהספרים של פישר, אושונסי וגרינבלט כדי להשיג תשואה גבוהה."
עדו, יש כמה ספרים של פישר ואושונסי. לאיזה מהם התכוונת?
איתי, הספר של אושונסי הוא What Works on Wall Street
הספר של פישר הוא Super Stocks
בדיעבד, אני לא בטוח עד כמה הספרים האלו עזרו לי.
עומר, אני חושב שב"כ אני מציין איך אני מגיע לשווי ההוגן של המניה. לרוב זה לפי מכפיל רווח פשוט.
סליחה, התכוונתי שיש כמה ספרים של גרינבלט ופישר…
הי עידו,
הבלוג מדהים ואני לומד ממנו המון.
רציתי לשאול – במקומות רבים אתה מציין כי "החברה שווה לפחות פי 5" או "אני מאמין שהמניה תגיע ל-20$" ואתה לא אומר בשום מקום איך אתה מגיע להערכות האילו.
האם אתה משתמש בחישוב dcf למניות? אם לא, איך אתה מחשב את הערך / יעד למניית חברה?
שוב המון תודה