האם אפקט ינואר התפגר?
שנה שלישית ברציפות בלי אפקט ינואר, וקשה שלא לתהות האם הוא נהפך לנחלת העבר. המדדים החלו את השנה על רגל שמאל כאשר ה SPY ירד ב-3.6% ה DIA ירד ב 3.3% וההאנג-סנג ירד ב-7.9%. התיק שלי הצליח לשרוד בינתיים עם עלייה של 3%.
וולס פארגו
וולס פארגו פרסמה את התוצאות לשנת 2009, ולא היו הפתעות רבות. הבשורה המעניינת היחידה הייתה שהחברה חושבת ששיא המחיקות יגיע מוקדם יותר ממה שהיא ציפתה. איך זה ישפיע על תוצאות החברה?
ניתן לראות זאת בטבלה בעמוד 13 כאן. ברבעון האחרון החברה הפרישה לחובות רעים 5.9 מיליארד דולר. 5.5 מיליארד הלכו ישר למחיקות, ו-0.5 מיליארד הלכו לבניית הרזרבה. בחישוב שנתי מדובר על יותר מ-20 מיליארד דולר. מתישהו ההפרשות תרדנה לסכום סביר של כ-10 מיליארד. דבר שיוסיף עוד יותר מ-10 מיליארד דולר לרווח לפני מס. בנוסך לזה ניתן לראות בדוחות של וולס-פארגו שהחברה מלווה הרבה פחות מבעבר. ההפקדות של לקוחות הבנק גדלות, אבל לבנק אין למי להלוות את הכסף. זוהי תוצאה ישירה של המצב הכלכלי – לקוחות חוסכים יותר, ועסקים לווים פחות. גם זה ישתנה מתישהו, וכאשר החברה תחל להלוות יותר, זה יתרום לצמיחת הרווחים שלה.
אם הרווח היום, אחרי שנוריד את תשלומי הריבית על ה TARP, עומד על קצת יותר מ-10 מיליארד דולר, הרי בעוד שנה או מקסימום שנתיים הרווח הנקי יעלה לאזור ה-20 מיליארד.
סאונדוויל
איך אפשר בלי סאונדוויל?
החברה מתכננת להתחיל למכור את הדירות ברחוב וורן אחרי ראש השנה הסיני (קרי מסוף פברואר). לאור העליות במחירי הנדל"ן בשנה האחרונה, החברה העלתה את המחירים. היא תתחיל במכירתן של הדירות בקומות העליונות – קומות 33-37. היא רוצה למכור את שתי הדירות בקומה 37 תמורת 40 אלף דולר הונג-קונגי לרגל מרובעת, ואת הדירות בקומות 33-36 ב-20 אלף דולר. אלו מחירים מאוד גבוהים – הרבה יותר גבוהים ממה שהחברה הצהירה עד היום, וכל מה שנותר לי הוא לקוות שהיא אכן תמצא קונים במחירים אלו.
כמו כן יצאה ידיעה שהחברה קרובה להשתלטות על שני נכסים נוספים. הראשון הוא ברחוב אלקטריק. הנכס קטן מאוד, ולמרות שלא הצלחתי לאתר אותו במפה, נראה לי שמדובר על שטח של כ-1000 רגל מרובעת. החברה מתכננת בנייה של מלון בין 29 קומות. זה יהיה מלון קטן בשטח של פחות מ-30,000 רגל מרובעת (בערך 3,000 מ"ר). המיקום של המלון לא רע – קרוב מאוד לקוסווי-ביי (איפה שרוב הנכסים של החברה), וקרוב עוד יותר לווקטוריה פארק.
הנכס השני גדול בהרבה, אבל נמצא במיקום פחות טוב. מדובר בנכס על שטח של בערך 600 מ"ר (לפי הערכה גסה שלי). אני יודע שבמושגים של הארץ לא מדובר בשטח גדול, אבל בהונג-קונג מחירי הדירות גבוהים יותר, ובונים לגובה. אם נניח שהחברה תבנה בניין בן 30 קומות (שזה נראה לי המינימום למיקום זה), ותשתמש רק בחצי מהקרקע, נגיע לכך שהבניין יהיה בגודל של בערך 100,000 רגל מרובעת, שזה לא רע בכלל. לפי המיקום של הנכס, אני מעריך שהחברה תבנה שם בניין מגורים. אני לא יודע בכמה החברה קנתה את הנכס, אבל אני מעריך שהיא תרוויח לפחות 100 מליון מנכס זה.
מה שמעניין בסיפור פה זה העובדה שהחברה יצאה מעבר לתחום הקטן של אזור קוסווי-ביי, ואפילו מחוץ לאי הונג-קונג. הנכס נמצא ברחוב סון-ואי שבקאולון.
בפוסט שלי על סאונדוויל אמרתי שתוך כ-5 שנים החברה יכולה להחזיק ב-4 בניינים, ובנוסף לכך גם לייצר רווח של כ-100 מליון בשנה מהשבחת נכסים, והנה רק התחילה השנה, והחברה כבר משתלטת על שני נכסים שכנראה אחד מהם יוחזק לטווח הארוך והשני יושבח ואז ימומש. אני מקווה שהחברה תגמור להשתלט על הנכסים ברחוב הוון. אם היא תעשה זאת, מדובר בכסף יותר רציני מאשר מלון קטן ברחוב אלקטריק.
פעולות בתיק
החודש נכנסה חברה חדשה לנבחרת שלי – מטה פיננס (סימול CASH). הגעתי לחברה דרך המלצה באחד הפורומים שאני קורא. זוהי חברה פיננסית קטנה ומעניינת. לחברה יש שתי חברות בת – האחת היא בנק אזורי קטן במדינת איווה. זהו בנק קטן מאוד, וכיוון שהמיתון בארה"ב פגע בעיקר בדרום המדינה, הבנק לא קיבל מכה קשה מדי. החברה השנייה היא המעניינת, אבל לפני שאני אספר עליה, הנה הקדמה קצרה.
בהונג-קונג קיים מזה שנים רבות כרטיס אלקטרוני לתחבורה הציבורית. זהו כרטיס נטען שניתן להשתמש בו בכל כלי התחבורה הציבורית. עם השנים נוספו עוד ועוד חברות שמקבלות את הכרטיס, וכיום ניתן להשתמש בו גם במקומות כמו 7-11, סופרמרקטים ועוד.
לאחר שקראתי קצת ספרי השקעות, הבנתי עד כמה העסק הזה רווחי. אנשים מטעינים את הכרטיס כל פעם בכמה מאות שקלים, והחברה לא משלמת להם ריבית על הכסף הזה, בינתיים, עד שהם משתמשים בכסף, החברה יכולה להשקיע את הכסף ולהרוויח מהריבית. כל כך התלהבתי מהעסק הזה שישר חיפשתי האם החברה נסחרת בבורסה. לצערי החברה אינה ציבורית, כך שלא הייתה לי אפשרות להשקיע בה.
למטה פיננס יש חברת בת שעושה משהו דומה. מדובר בחברה שמנפיקה כרטיסי פרה-פייד לשימושים שונים. למשל, בדומה לקופונים שמחלקים בארץ בחגים, מטה מנפיקה כרטיס אלקטרוני עם סכום כסף. התחום הזה של כרטיסי פרה-פייד מתרחב מאוד מהר, ובשלושת השנים האחרונות הכנסות החברה מתחום זה הכפילו את עצמן כל שנה. לחברה הסכמים עם מספר חברות כמו חברות שמתמחות בהחזר מס.
כיום מטה מפסידה כסף, מצד אחד המצב הכלכלי משפיע על כל הבנקים ומצד שני עסקי הפרה-פייד עדיין לא רווחיים. למרות העלייה החדה בעסקי הפרה-פייד, גם ההוצאות עלו. הנה 3 סיבות עיקריות מדוע אני אוהב את החברה:
1 – מתישהו הכלכלה תתאושש, והבנק יחזור לרווחיות.
2 – עסקי הפרה-פייד יכולים להמשיך ולצמוח מאוד יפה, ומתישהו ההכנסות תעלנה על ההוצאות.
3 – כשהריבית תעלה, הרווחים של החברה ינסקו למעלה. החברה לא משלמת ריבית (או בחלק מהמקרים משלמת ריבית נמוכה) על הכסף שבכרטיסים, אולם כיום היא לא מקבלת ריבית גבוהה על כסף זה. כשהריבית תעלה, החברה תמשיך לא לשלם ריבית, אבל הכנסות הריבית שלה תעלנה.
קצת קשה להעריך כמה החברה שווה. לדעתי יש סיכוי שהחברה תרוויח גם 20 מליון דולר או יותר בשנה תוך מספר שנים. עם שווי שוק של בערך 50 מליון זאת נראית לי השקעה כדאית. קניתי מספר פעמים במחירים של 21.5$-22.4$. כמה ימים לאחר מכן, הודיעה החברה על הנפקה של מניות, ודילול בעלי המניות ב-10%. כמו כן פיטרה החברה כמה עשרות עובדים. מחיר המניה צנח, ואני קניתי עוד קצת תמורת 18.5$. סך הכל השקעתי בחברה כ-4%-5% מהתיק שלי.
כמו כן קניתי עוד מניות של טאי-פינג-קרפטס (סימול 146) תמורת 1.7$ ו 1.79$. טאי-פינג כרגע היא ההשקעה הרביעית בגודלה בתיק שלי (אחרי סאונדוויל, רדיו-ואן ווולס-פארגו) עם נתח של כ-9%.
בשביל לממן רכישות אלו מכרתי את כל ההחזקה שלי באנטרקום (סימול ETM) תמורת 8.3$. הרווחתי על מניה זו יותר מפי 2 תוך פחות מחצי שנה. אני עדיין מאמין שהיא זולה, אבל אני אוהב את CASH יותר. מה גם שאם ענף הרדיו יתאושש אז החשיפה שלי לרדיו-ואן ולקומולס מספיקה.
כמו כן מכרתי קצת מניות של רדיו-ואן (סימול ROIAK) תמורת 3.1$ ואח"כ עוד קצת תמורת 3.6$. רדיו ואן היא עדיין החזקה מאוד גדולה אצלי – בערך 18% מהתיק. מאז שקניתי לפני פחות מחצי שנה כבר עשיתי יותר מפי-5 על השקעה זו. עקב זאת ועקב כך שאני מרגיש פחות בנוח עם רדיו-ואן מאשר עם סאונדוויל או וולס-פארגו, החלטתי קצת להקטין את החשיפה למניה.
גרייט צ'יינה (סימול 141) החלה לזנק החודש, ואני החלטתי לממש את ההחזקה שלי במניה. המניה אומנם זולה ביחס להון העצמי שלה, אבל ההנהלה לא יודעת להשקיע את הרווחים בצורה חכמה, ולכן החלטתי לנצל את העלייה הלא מוסברת במחיר המניה ולממש. התחלתי לממש ב-1$, ומיד המחיר עלה עוד, אז החלטתי לחכות קצת ולתת למומנטום לעבוד. לאחר מספר ימים מכרתי עוד תמורת 1.22$, ואז המניה החלה ליפול. המשכתי לממש תמורת 1.08$, 1.06$, 1.04$ ואפילו קצת תמורת 0.99$. מכרתי יותר מחצי מהמניות. אם המחיר יעלה שוב, אני מתכוון להמשיך ולממש, ולקנות טאי-פינג במקום.
אני רוצה להזכיר לקוראים שהבלוג הזה מיועד לתעד את ביצועי ההשקעות שלי, ולחלוק מניסיוני כמו גם מהטעויות שלי. אני לא ממליץ על אף אחת מהמניות המוזכרות כאן. כמו כן, אני עלול למכור (או לקנות) מניות זמן קצר לאחר שקניתי (או מכרתי) אותן, וזאת מבלי לדווח על כך כאן.
השקעתך ב- WFC משכנעת אבל האם לא מטריד אותך התיזמון? מדברים על זה שהטיטאנים
(WFC,JPM,BAC,GS)עוד יסבלו בזמן הקרוב מהעסקים ומכוונות הענישה של אובמה. בנתיים אתרי גורואים ממליצים על מדדי הבנקים הקטנים ה-REGIONAL שספגו פחות (כמו שאתה עצמך אומר כאן לגבי הבנק של CASH)אז יש פה סתירה אלא אם אתה פועל במונחי LONG קיצוניים.
מי הם אלו "שמדברים", ומיהם הגורואים עליהם אתה מדבר?
אני מעדיף לנתח חברות בעצמי, ולא לשמוע בקולם של "המומחים".
ובקשר לאובמה, בינתיים הוא רק מוציא קיטור בגלל שהוא נלחץ מתוצאות הבחירות במסאצ'וסטס. צריך לחכות ולראות מה בכלל אובמה רוצה, ואם הסנאט והקונגרס יאשרו זאת.
השוק תמיד נלחץ מחדשות כאלו ומעניש את החברות יותר מדי. בדיוק כמו שהשוק נלחץ לפני כמה שנים מהתביעות נגד מקדונלד. אם תהיה נפילה במגזר הפיננסי, אני אשמח להגדיל את ההחזקה שלי בוולס-פארגו.
עדו, לגבי וולס, היה ותהיה העלאת ריבית (לא שזה צפוי…), הדבר ירע את מצבה, לא?
כרגע היא מקבלת כסף זול מאד מהממשל ונותנת הלוואות בריבית גבוהה יחסית לעסקים..,
איך אתה רואה מצב של העלאת ריבית? אולי הדבר יעיד על שיפור, כלומר מתן יותר הלוואות וכך אולי כן שיפור?
אשמח להתייחסות
איתי, בד"כ בנקים מרוויחים מעלייה בריבית, כי הפער בין הריבית שהם משלמים לזו שהם גובים גדל.
היי יוני, אתה עדיין מחזיק בוולס-פארגו וביו-אס-בנק?
אני באמת צריך להסתכל על גולדמן. אני מקווה שמחיר המניה עוד יירד. בזמן האחרון הייתי עסוק בחברות אחרות (רק CASH מאוד העסיקה אותי). אני מקווה למצוא זמן לגולדמן.
בגדול, אני מסכים עם מה שכתבת – גולדמן הוא בנק ההשקעות מס' 1 בעולם, ונראה שהוא נסחר די בזול. פשוט עוד לא קראתי את הדוחות שלו.
אהלן עדו,
{דיברנו בעבר}אתה ממשיך להוות לי השראה,אין לי ספק שאם תקצין בעבודתך{ולאוו דוקא עד הרמה שוורן הלך} זו, תגיע להישגים מרשימים אף יותר.
בדקת את goldman sachs? המניה ירדה לרמות שפל בעקבות ה"קיטור" של אובאמה למרות שהרוויחה ברבעון האחרון כ5 מיליארד נקי ,כמדומני הרווח הגבוה בכל מערכת הבנקאות העולמית.וורן הגדיר אותם כבנק ההשקעות הטוב שקיים ושם את כספו היכן שפיו עם 5 מיליארד בשיא המשבר{וזה למרות ההיסטוריה שלו עם סלומון},לדעתי בעקבות המשבר אין להם מתחרים על ה"מוניטין"[מה שגם גורם לכך שהבוגרים החכמים ואמבציונרים ביותר של האוניברסיטאות לא מוכנים להתפשר על שום אופציה אחרת של עבודה ,וזה הרי התוכן של בנק השקעות},הם מתנהלים בניגוד למה שאנשים חושבים בשקיפות וביושר,ו וורן הגדיר את המנכ"ל כאדם הנכון והראוי למשרתו,כשהבריכה התרוקנה ממים הם הוכיחו שהם ממש לא שוחים ערומים אלא לבושים בגדים לסיביר,לדעתי הם ימשיכו את ההיסטוריה של 100 ומשהו שנים של צמיחה ורווחים למרות כל המשברים והרגולציות שנקרו בדרכם,הם הרוויחו בשנה החולפת 13,385מיליארד החברה המאוד לא פופולרית היום נסחרת בשווי של80.71 מ' p\e 7.58 וורן אגב מאוד אופטימי לגבי העתיד שלהם.
אני מחזיק את שניהם עם פוזציות מאוד גדולות ומרוכזות,הצמיחה העתידית שלהם נראית בהירה מתמיד,מה שכיף בחברות האלו זה שהם עונים כמעט לחלוטין על מכלול המבחנים של באפט{כפי שהוא עצמו מאשר}ולכן אין לי פחד להיות פתוח בפוזציות מאוד גדולות בהן ובכל אופן להיות רגוע לגמרי.
אין שום דבר שצריך לחזות או לקוות שיקרה הearning power שלהם כבר כאן,ההגיון להשקעה בהן כ"כ פשוט וברור ,וזה כנראה הסימן הכי טוב לכך שאלו הן השקעות איכותיות מאוד.
לגבי גולדמן לא הצלחתי להבין עדיין עד כמה החברה היא shareholder oriented {כמה מההון האדיר הזה שהם מייצרים אנחנו נראה?}וזה הכי מפריע לי.
אבל חברה שמצהירה על רווח רבעוני של כ5 מ' ויורדת באותו שבוע ביותר מ10% ל80 מ' בגלל ה"קיטור" של אובאמה {אפקט העדר פשוט חוגג כאן}פשוט צועקת לקנייה.
יש לי הרגשה שהתיק שלך יעלה יפה השנה. אני די אופטימי לגבי המגזר הפיננסי.
אומנם הדילול במניות WFC לא נעים, אבל בזכות כל המכות האלו ש WFC חטפה, הייתה לנו את ההזדמנות לקנות אותה בזול. ככה שבמובן מסויים אנחנו צריכים להודות על המשבר האחרון, וגם להודות לאובמה שהוא מוריד את המחירים של החברות הפיננסיות.
הכעס של באפט מוצדק כיוון שההתנהגות של הממשל כלפי הבנקים אינה מוצדקת. נראה כי אובמה מונע יותר מרגשות נקמה מאשר מרצון לפתור את המשבר הפיננסי, וזה מתסכל. אבל בטווח היותר ארוך זה לא ממש משנה. אני מאוד אופטימי לגבי ארה"ב בטווח הארוך, וגם אופטימי לגבי חברות פיננסיות מובילות כמו WFC או GS. כל ירידה במגזר הפיננסי תהווה הזדמנות (למי שיש מזומנים כמובן).
שכחתי לציין שבwfc חטפנו מכה ממש לא קטנה מהדילול שהם נאלצו לבצע{וזה נראה לי אחד הגורמים המרכזיים לכך שבאפט כ"כ כועס על הענישה הקולקטיבית הזו במקום לתת פרס לבנקים שמרנים כאלו}אבל למרות זאת זו עדיין נראית לי השקעה מצויינת.
עידו לגבי CASH זאת מניה עם מחזורים מאד קטנים
לא מפחיד אותך להתקע
היא עדיין במומנט שלילי – למה להערתך
אם אתה חושב של CASH יש מחזורים נמוכים, אתה צריך להסתכל על המניות שאני מחזיק בהונג-קונג. דקה (סימול 997) היא כנראה המניה הכי לא סחירה שלי – פעם בחודשיים-שלושה מתבצע מסחר במניה בשווי של כמה אלפי שקלים.
CASH היא כנראה אחת המניות היותר סחירות אצלי.
חבר שלי שלח לי לינק לאתר המעניין – http://www.valueinvestorsclub.com
ומצאתי שם סיכום יפה על CASH. הסיכום הוא אומנם מלפני 3 שנים, אבל שווה קריאה. המניה נסחרה אז במחיר 30$. אני מקווה שעוד 3 שנים היא לא תסחר ב 10$.
עידו ראיתי לגבי CASH תודה – מעניין
נ.ב. ראית את זה בקשר לTA מה אתה אומר?
http://seekingalpha.com/article/185915-travelcenters-not-the-value-it-appears-to-be
לגבי סחירות – זה אף פעם לא מטריד אותי, כי אני מנסה לעשות שיעורי בית לפני שאני קונה מניה. יותר חשוב ללמוד טוב את החברה, מאשר להכין "תוכנית מילוט". ספציפית לגבי CASH – המסחר הוא של משהו כמו 60K דולר אמריקאי כל יום. זה ממש מספיק לי בשביל לצאת תוך מספר ימים. אני לא כל כך עשיר 🙂
TA – ברור שישנן בעיות בחברה, אחרת המחיר לא היה כל כך נמוך. מה שחסר לי בכתבה הזאת הוא – מה השווי של החברה? הכתב יכול היה לכתוב את אותה הכתבה גם אם שווי השוק של החברה היה מליון אחד, וגם אם הוא היה מיליארד. זאת לדעתי הבעיה של אולי 99% מהמשקיעים שקוראים לעצמם משקיעי ערך – הם מסתכלים רק על איכות החברה, ואף פעם לא על המחיר. הגישה שלי אומרת שאני מוכן לקנות כמעט כל חברה בעולם אם המחיר יהיה זול מספיק.
בנוסף לכך לכתב יש מספר טעויות. החמורה שבהן היא השורה האחרונה:
the company's balance sheet is not nearly as pristine as it appears. A great majority of the cash is earmarked to pay back huge rent liabilities that are over and above the company's stated debt. The company has been recognizing rent expenses on the income statement over the last little while, but hasn't actually been paying any rent! This has made the balance sheet look temporarily better than it deserves to be
זה פשוט לא נכון, ומראה שהכתב לא מבין בכלל בחשבונאות. גם אם החברה לא משלמת את השכירות, היא מדווחת עליה כהוצאה, ומסיפה הוצאה זאת לחובות של החברה תחת הסעיף – שכירות נדחית.
כלומר דמי השכירות שלא שולמו רשומים כחוב במאזן החברה, ולכן המאזן לא נראה טוב מהמציאות – כמו שטוען הכתב.
לדעתי למשקיע שלא יודע אפילו איך לקרוא מאזן של חברה אין מקום באתר כמו סיקינג-אלפא.
אתה צודק האמת לא התייחסתי כל כך לזה אלא להערכות על התחרות בין החברות
גיא, אכן ישנה תחרות בתחום, אבל ברוב התחומים ישנה תחרות. דווקא המיזוגים בתעשיה אמורים להוריד את התחרות לדעתי, ולא להגביר אותה כמו שחושב הכותב.
יובל, אתה צודק שכמות המזומנים ניראת טוב יותר מאשר היא צריכה להיות. אני לא בטוח למה בדיוק הכותב התכוון, אבל הוא אמר שהמאזן נראה יותר טוב מאשר המציאות, וזה לא נכון. המאזן מורכב גם מצד ימין וגם מצד שמאל. אי אפשר להתעלם מההתחיבויות.
דיברתי על הדחיה של דמי השכירות כאן. אתה גם יכול לקרוא שכתבתי שאני לא נותן שום חשיבות למזומנים (בדיוק כמו שכתבת). מבחינתי המזומנים הם רק כרית ביטחון בשביל החברה לשרוד את המשבר.
עידו וגיא, אני רו"ח ולהבנתי כוונת הכתב היא שלאחרונה TA מציגה במאזן יותר מזומנים מאשר יש לה לשמוש חופשי ומצד שני מציגה התחיבויות לתשלום שכירות. זה נכון שזה עשוי ליפות את המאזן (למרות שהוא ניפח אותו משני צידיו – מזומן גדל כי לא שילם והתחיבות לשלם גדלה מהצד השני)כי מי שמסתכל רק על המזומן – נראה לו טוב מידי. לא ברור למה הם דוחים תשלומי שכירות וכמה זמן יוכלו לעשות את זה.
בכל אופן, לדעתי מי שמשקיע ב TA לא עושה זאת בגלל המזומן שבידיהם אלא לאחר הערכה שהמאזן מספיק איתן ובעיקר כיוון שהם יהנו מאוד מהתאוששות בכלכלה האמריקאית
שלום לעדו ולכולם,
אוק, אז אתם מנתחים מניות ספצפיות ניתוח מעמיק ומשמעותי.
אך מה אם הסתכלות מאקרו, האם אין השפעה על מנייה ספציפית?
ואם התשובה היא כן, כמובן שיש השפעה.
אז כצד אתם מתייחסים ומנתחים את ירידות האחרונות, בהסתכלות כללית על השווקים ובהסתכלות ספציפית על מניותיכם.
אשמח לשמוע
מתן, כתבתי על כך לפני חודש.
כמו כן, כדאי לך לצפות בוידאו השני כאן – במיוחד מדקה 15:30.
היי עידו,
ניתקלתי בחברה סינית הנסחרת בארה"ב: בודיסן ביוטק (BBCZ). החברה מפתחת ומייצרת דשנים לחקלאות בסין. נראה כי החברה סבלה בשנים האחרונות מירידה בהכנסות ובביצועים. החברה מפרסמת שזכתה בכל מיני פרסים בסין. לאחרונה נראה כי המכירות בסימן עליה. לחברה אין חובות כלל. נראה כי מחיר המניה זול. מה דעתך?
קודם כל לכל המגיבים, שימו לב שהשם שלי הוא עדו ולא "עידו".
ניר, כמו שכתבתי בעבר, אני לא משקיע בחברות סיניות קטנות.
לירון, בשנה הפיננסית האחרונה CASH הפרישה 18 מליון לחובות מסופקים – זה מה שאכל לה את רוב התזרים עליו דיברת.
העלייה בהפרשה זאת נובעת משלוש סיבות: 1 – הפרשה בגלל הונאה של לקוח גדול. 2 – המצב הכלכלי במשק. 3 – העלייה בפעילות של MPS.
ברבעון האחרון העלייה בהפרשות נבעה בעיקר בגלל הפעליות של MPS. החברה הפרישה כ-4 מליון עקב עסקה עם חברת מס אמריקאית. ההפרשה הזאת היא חד פעמית ברבעון הראשון שהסתיים ב-31 בדצמבר (ברבעון הזה החברה הלוותה ללקוחות כסף לתשלום מסים). לא כל כך הבנתי אם הרווחים כתוצאה מעסקה זו יתפרסו לאורך כל השנה, או כבר נרשמו ברבעון הראשון. אני חושב שרוב הרווחים מעסקה זו יירשמו ברבעון הבא, אבל אני לא ממש בטוח כי הדוח לא היה מאוד ברור בנושא זה.
אני מנסה לראות מה CASH תרוויח בעתיד כשהיא תפריש פחות לחובות מסופקים. כמו כן אם אתה מאמין שהריבית בארה"ב תעלה מתישהו, אתה צריך לחשב איך זה ישפיע על הרווחים של החברה. אתה יכול לראות שהחברה מעבירה יותר ויותר חובות לחבות שאינם נושאים ריבית. כלומר חלק גדל והולך מהחובות של החברה הם חובות מהפעילות של MPS.
ל CASH יש נכסים בשווי של כ-900 מליון. אם הריבית על נכסים האלו תעלה, והחברה תמשיך לא לשלם ריבית על החובות שלה, איך לדעתך זה ישפיע על הרווחים של החברה?
כל אחוז אחד של ריבית יכניס לחברה 9 מליון. זה הרבה כסף לחברה עם שווי שוק של 65 מליון.
בקיצור, שיפור במצב הכלכלה, עלייה בריבית, הפיטורים האחרונים שיחסכו לחברה 5 מליון והצמיחה המהירה של MPS, לדעתי יביאו לכך שהרווחים של החברה יעלו בצורה משמעותית תוך מס' שנים.
תודה על התגובה עדו. באמת חברה מעניינת.
הסתכלתי עוד פעם על הנתונים והיה זינוק מדהים של ההלוואות בלי ריבית מ440 ל612 ונראה לי שזה המספר שצריך להסתכל עליו בשביל חישוב הspread לא? למה אתה אומר 900? אגב את הCD הם מחשבים לפי שווי שמשתנה בהתאם לריבית לפי עמוד 15 ב10Q :
The fair value of time certificates of deposit was estimated by discounting expected future cash flows by the current rates offered on certificates of deposit with similar remaining maturities.
ולכן לא מפתיע לראות שהם מקטינים את הCD ומגדילים את ההלוואות בלי ריבית שהם נותנים מה שיגרום לגידול ברווח עם עליית הריבית.
אגב הייתי מצפה שבניגוד לחברות ביטוח שיכולות להניח שיש להן 6-12 חודשים להחזיר את הfloat ועוד בדרך כלל 3 חודשים עד שהן משלמות את הכסף, לcash יש בטח זמן הרבה יותר קצר (אתה יודע את המספר הזה? אני לא מצאתי), ולכן המח"מ של הנכסים שלהם צריך להיות קצר לדעתי ואנא תקן אותי אם אתה לא מסכים. כשאני מסתכל על תיק הMBS שלהם אני רואה שיש להם תשואה של כ2.7% לפני הפרשה לחו"מס וזה נראה באמת מתאים לתקופה קצרה יחסית. אני מסכים איתך שתהליך של עליית ריבית יתרום לspread של cash אבל אני חושב שלא ביחס ישר, ולכן ייתכן ועליה של 1% תתרום להם נגיד 0.5% spread ואז אתה מדבר על כ3 מיליון בשנה (חצי אחוז מ612). הגעת ל20 כי אתה מניח צמיחה בתחום? כי אתה מניח עלייה משמעותית בריבית? או שסתם אני מפספס? אני לא אומר שאף אחת מההנחות שלך אינן סבירות פשוט אני רוצה להבין את דרך המחשבה שלך וללמוד.
בנוגע לאופציות לעובדים – יש לעובדים כ577 אלף אופציות מתוך כ2.6 מיליון או 22% במחיר מימוש ממוצע של 23$ ול7 שנים כך שאם אתה צופה עליה ל40-50 תצפה דילול של מעל 20%.
תגיד, נכנסת לVIC כאורח ל45 יום או שהשקעת בניתוח?
נכנסתי ל VIC כאורח שיכול לקרוא באיחור של 90 יום. האם יש הבדל בין זה לבין אורח ל 45 יום? האם נכתב משהו על CASH לאחרונה?
קראתי את הניתוח ב VIC אחרי שכבר השקעתי ב CASH. מישהו מאחד הפורומים שאני קורא המליץ על החברה, ובעקבות זאת קראתי את הדוחות שלה ואהבתי.
אתה צודק בקשר לריבית. אני דיברתי על עלייה בהפרש בין הריביות. יכול להיות שלא הייתי ברור – עלייה של אחוז בהפרש תבוא רק אם הריבית במשק תעלה ביותר מ-1%. מצד שני החברה ממשיכה להחליף חובות יקרים בחובות זולים, ולכן גם אם הריבית לא תעלה, ההפרש בין הריביות יכול לעלות. כמו כן אם החברה תמשיך לצמוח, הנכסים שלה יעלו, וכך גם הרווחים מהריבית. אין לי מושג מתי הריבית תעלה ובכמה, אבל אני חושב שמהתחתית של היום זה כמעט וודאי שהריבית תעלה מתישהו. אולי עוד שנה. אולי עוד עשר שנים – אני לא יודע. מה שאני כן יודע זה שבמחיר של היום יש הרבה מאוד טווח-ביטחון במניה. אני חושב שהבנק יוכל להרוויח 2-3 מליון דולר בשנה. מה שאומר שרק הבנק שווה בערך 30 מליון. זה משאיר שווי שוק של 35 מליון ל MPS. על פניו זה נראה מחיר מאוד נמוך.
אתה צריך לזכור שבנוסף לרווחים מהריבית, MPS מרוויחה גם מדמי ניהול לכרטיסים. ההכנסות מתחום זה גדלו מ-15 מליון ברבעון לפני שנה ל-19.5 מליון ברבעון האחרון. זאת צמיחה מאוד מהירה. הבעיה היא שבינתיים גם ההוצאות עלו כמעט בהתאמה. אני מצפה שמתישהו ההכנסות תעבורנה את ההוצאות בצורה משמעותית. החברה הודיעה שהפיטורים האחרונים יחסכו לה 5 מליון בשנה – מה שיכול להוסיף 3 מליון לשורה התחתונה.
אני מחבר את הרווחים של הבנק, רווחי הריבית של MPS ורווחי דמי הניהול של MPS, ונראה לי שהחברה מאוד זולה. אני לא יודע כמה CASH תרוויח עוד מספר שנים, אני פשוט חושב ש-20 מליון זאת אפשרות סבירה אם הריבית תעלה. יכול להיות שזה יהיה רק 10 מליון. אני לא באמת יודע. אני רק יודע שהמחיר היום נראה מאוד זול – במיוחד לאור העובדה שהחברה צומחת מאוד מהר.
תראה כמה הריבית היום נמוכה. עלייה של 3 או 4 נקודות האחוז היא אפשרות מאוד סבירה מכאן. אם החברה תלווה 700 מליון בריבית 0, ותשיג עליהם ריבית של 5%, זה אומר רווח ברוטו של 35 מליון. אני לא יודע אם זה יקרה או לא, אבל האם אפשר לפסול אפשרות זאת על הסף?
לדעתי הסיכון פה הוא מאוד נמוך, אבל הסיכוי לקפיצה ברווחים הוא די גבוה.
אני לא מכיר מאוד טוב את החברה, ולכן אני לא יודע למה המח"מ של הנכסים קצר. אני לא חושב שזה קשור לטווח הזמן של ה FLOAT. הרי תמיד יש FLOAT נכנס ו FLOAT יוצא, כך שהחברה לא צריכה לשים את כל הנכסים שלה בהשקעות לטווח קצר. גם חברות ביטוח משקיעות במכשירים לטווח ארוך – כמו אג"ח ומניות. כל עוד יש כסף נכנס, אין בעיה.
לגבי VIC אני מתלבט אם להשקיע בניתוח ולקוות להתקבל או להכנס כל פעם כאורח… לא חיפשתי שם שום דבר על CASH אז אני לא יכול להגיד לך. אולי אחרי עונת הדוחות אני אשקיע בניתוח.
אני מסכים איתך שהסיכון לא גבוה והפוטנציאל לאפ-סייד הוא גדול. בקשר לדוגמא שנתת אז תשים לב ש2.7% הם כבר מקבלים היום כך שהלוואה ב5% תיתן עוד 2.3% שזה 16M$ לפני מס ולפני הפרשה לחומ"ס (בהנחה שהם לא יקבלו 100% מההלוואה בחזרה).
חשבתי שצריך להיות קשר בין משך הזמן למשיכה של לקוח לבין ההשקעה או לפחות חלק מההשקעה (זה בסדר אם כשכל הלקוחות של הMPS יגמרו את הכרטיס ולא יקנו חדש אז CASH תפשוט רגל כי זה כמו כל בנק שכל לקוחותיו ימשכו את הכסף באותו רגע) אבל אולי אני לא מבין את התחום.
לירון
האמת שכבר יש לי ניתוח אחד מוכן – תרגמתי את הניתוח שלי על סאונדוויל לאנגלית, אבל לא חשבתי להירשם ל VIC. הרבה מהמניות בהן אני משקיע אני מוצא לבד (בעיקר בהונג-קונג), ואני צריך להשקיע זמן גם בכיוון הזה.
אתה צודק לגבי כך ש CASH כבר היום מקבלים ריבית על הכסף. ההפרש עומד היום על 3.3%. התכוונתי להגיד שהחברה יכולה להרוויח PTPP של 35 מליון, ולא שהרווחים שלה יעלו ב 35 מליון ביחס להיום. אבל עוד פעם, זאת סתם השערה. באותה מידה יכולתי להגיד שהחברה תרוויח 5.5% על 800 מליון (או 44 מליון PTPP). אם נניח הפרשה לחו"מס של 1% מהנכסים, נקבל הפרשה של 8 מליון, ואז הרווח לפני מס יהיה בערך 33 מליון (זה לא כולל רווח מדמי ניהול). אלו סתם מספרים שאני משחק איתם. אני באמת לא יודע מה יקרה. אני פשוט חושב שהחברה נסחרת בזול. זאת חברת שצומחת מאוד מהר, אבל אתה לא משלם כלום על הצמיחה. מכפיל הרווח שלה (אם ההפרשות יחזרו למצב נורמאלי) הוא פחות מ-10 לדעתי. כך שאתה לא משלם שום פרמיום על הצמיחה שלה או על האפשרות (המאוד סבירה) שתהיה עלייה בריבית. זאת דעתי, אבל יכול להיות שאני טועה.
אני גם לא מכיר את התחום, ויש לי כמה חורים בהבנה של העסק, אבל אני לא חושב שהחברה מחויבת להחזיק את הכסף שלה לטווח קצר. לפחות במקרה של חברות ביטוח זה לא המצב. הם מפזרות את הכסף בין מניות, אג"ח ומזומן. הם משאירות מספיק כסף באג"ח בשביל כרית ביטחון (ורשויות הפיקוח מחיבות אותן לעשות זאת). אבל רק חלק מה FLOAT צריך להיות מושקע במזומן או אג"ח.
CASH בטח יכולה לפצל את הכסף בין מספר אפיקים – הלוואות ללקוחות הבנק (משכנתאות וכו'), אג"ח קונצרני, אג"ח ממשלתי ומזומן. כך שאני חושב שהפרש של 5% בריבית הוא לא דבר בלתי אפשרי במקרה כזה (רק על משכנתאות הם יכולים לקבל יותר מ-6% כשהריבית קצת תעלה, ועל אג"ח קונצרני יותר).
בקשר לחלוקת הנכסים אני מסכים איתך וזה באמת מה שהם עושים (יש להם כ400 מיליון בהלוואות, 300 ומשהו מיליון בMBS ועוד כ20 מיליון בחוב בדירוג נמוך. אז נראה לי שה5% spread הוא בהחלט אפשרי.
באמת חברה מעניינת. אני צריך לחפור עוד ואם יהיה לי משהו מעניין אני אשתף.
בקשר לVIC אני חושב שהם מבקשים ניתוח לחברה אמריקאית "כדי להעלות את הסיכויים להתקבל". יש לי ניתוח לא רע לAIRT ששלחתי לקפה בזמנו אבל אני צריך להרחיב ולתרגם…
לירון
לירון, אני אקרא את מה שכתבת על AIRT. ראש השנה הסיני העסיק אותי מאוד 🙂
בקשר ל VIC – עד היום הסתדרתי טוב מאוד בלעדיהם, כך שאין לי בעיה עם עיכוב של 90 יום.
יש מישהו ספציפי שאתם יכולים להמליץ עליו ב VIC?
אני בטוח שיש חכמים יותר וחכמים פחות.
לירון, לפני כחודשיים שלחתי ל vic ניתוח של חברת הרדיו sbsa . הניתוח היה דיי מקיף והרבה יותר טוב מהניתוח שהיה במערכת שלהם (הניתוח שלהם היה מאד ישן, משהו כמו 4 שנים אם אני זוכר נכון). לצערי לא הצלחתי להתקבל כחבר. שאלתי אותם בתגובה אם יש להם עצה לגבי מה ניתן לעשות בכדי לשפר את הסיכויים, אז הם ענו רק שהם מקבלים המון ניתוחים טובים אבל יחס הקבלה הוא אחד ל 15.
בקרוב אני מתכוון לשלוח עוד ניתוח, הפעם על חברת הספנות nat (שותף שלי העלה את הניתוח בפורום אחר). הניתוח הזה יותר מעמיק מהקודם אז אולי הפעם יהיה קצת יותר מזל.
עדו, אני אשמח אם תוכל להעלות ניתוח והערכת שווי מעט יותר מפורטים, אם לא פה אז אולי באחד הפורומים (לא רוצה להזכיר שמות כי נראה שלאחרונה יש מלחמה בין האתרים השונים על תשומת הלב של משקיעי הערך). אני מניח שיש לך ניתוח מפורט יותר ממה שכתבת בפוסט הזה, זה יכול לעודד דיון מועיל שעוד אנשים ישתתפו בו.
יניב
יניב, האמת היא שאין לי הרבה מה להוסיף על CASH, אולי אני אכתוב בסיכום החודשי על התוצאות של הרבעון האחרון.
אני חושב שבאפט פעם אמר שלא צריך משקל בשביל לדעת שמישהו שמן. ככה זה עם רוב החברות שאני קונה, אני לא צריך לבדוק אותן יותר מדי לעומק בשביל לדעת שהן זולות. רוב החברות שאני משקיע בהן, הן כל כך זולות שאני קולט את זה די מהר.
בד"כ אני מכיר את החברות יותר ויותר טוב ככל שעובר הזמן ואני מחזיק במניות שלהן זמן רב יותר.
הי יניב, נראה לי שמעבר לניתוח מושקע הם מחפשים *רעיון* טוב (נגיד חברה עם נכסים שלא במאזן או תזרים שאמור מאוד לגדול וול סטריט מפספסת או משהו כזה).
אולי צריך איזה ישרא-בלוף טוב בדמות שיתוף פעולה בין כמה אנשים ולחלוק את הuser 🙂
אני מאוד אשמח לשמוע את דעתך על AIRT (הנה קישור אגב – http://cafe.themarker.com/view.php?t=1427538)
עוד אין לי אנשים שאני עוקב אחריהם בVIC
הנקודה שלך על האיש השמן היא מאוד נכונה. אני שם לב שבחברות שצריך אקסלים מסובכים כדי להבין אם יש בהן ערך יש בד"כ פחות ערך מאלה שקופצות.
אני מאוד מתעניין בסגנון ההשקעה שלך כי הוא שונה משלי ונראה לי שיש לי מה ללמוד. אני אתן לך דוגמא אחת למה אני מתכוון – כמעט אף חברה שאתה משקיע בה לא הייתה עולה בסקרינר וכמעט כל חברה שאני משקיע בה כן הייתה עולה גם אם לא הגעתי אליה ככה.
לירון
קראתי את מה שאתה ואלי כתבתם על AIRT וגם הסתכלתי במורנינגסטאר על הנתונים של החברה. נראה שמדובר בחברה זולה עם מכפיל רווח של 6 ומאזן טוב. על פניו החברה נראית פחות זולה מחברות כמו – CASH או סאונדוויל או טאי-פינג.
טאי-פינג למשל נסחרות במכפיל רווח של פחות מ-5 על הרווחים של 2008, והיא גם יושבת על הר מזומנים וגם נסחרת בפחות חצי מההון העצמי. כך שאני מעדיף היום לקנות עוד טאי-פינג או CASH מאשר AIRT.
AIRT כנראה יותר זולה מכמה מניות בהן אני מחזיק – כמו סון-הינג-ווישן, אבל ההפרש לא כזה משמעותי בשביל שאני אמכור את סון-הינג-ווישן (מה גם שלסון-הינג-ווישן יש החזר מאוד גבוה על ההון ועל הנכסים וגם היא יושבת על הר של מזומנים).
יכול להיות שאני אסתכל יותר לעומק על AIRT בימים הקרובים, ואולי אני אשנה את דעתי.
כל המניות האמריקאיות בהן אני מחזיק היום לא היו עולות לי בסקרינרים. את כולם "גנבתי" ממשקיעים אחרים. את CASH, למשל, לא הייתי מגלה לבד, כי על פניו היא לא נראית זולה – כלומר היא לא הייתה קופצת לי כי מכפיל ההון שלה ומכפיל הרווח שלה לא נמוכים.
אני חושב שכל המניות בהן אני מחזיק בהונג-קונג כן היו קופצות לך בסקרינר כי כולן נסחרות במכפיל הון מאוד נמוך או במכפיל רווח מאוד נמוך. כלומר, כל המניות שאני מגלה לבד, כנראה היו עולות לך בסקרינר, והמניות שלא היו עולות לך, גם אני לא הגעתי אליהן בעצמי.
דרך אגב, אלו פרמטרים אתה בודק בסקרינר?
לAIRT יש מגזר אחד מאוד צומח וזה השירותי קרקע למטוסים. אני לא חושב שהם יוכלו להמשיך עוד שנים רבות להראות שם כזו רמה של צמיחה אבל אפילו אם תהיה צמיחה של כמה שנים בודדות זה ייתן תוספת של עשרות אחוזים להכנסות ועוד יותר מזה לרווחים כי זה המגזר עם הרווחיות התפעולית הגבוהה ביותר.
בסקרינר אני בודק כל פעם דברים אחרים אבל אני הכי אוהב את ROE במשותף עם Price/BV או PEG ביחד עם PE או cash flows למיניהם. איזה פרמטרים אתה מחפש?
אגב, בעקבות חברות הרדיו שלך ניסיתי לחפש סקינר שיאפשר למצוא מחיקות intangible או לפחות חברות עם הרבה intangible ולצערי לא הצלחתי למצוא. אתה יודע מה? אולי צריך לחפש חברות עם הפסדים אבל תזרים שוטף/חופשי חיובי. מעניין מה אפשר לדוג עם זה.. אני אנסה את זה בהזדמנות.
לירון
לירון, אני בודק בד"כ שני דברים – או מכפיל רווח נמוך או מכפיל הון נמוך. אם לחברה יש אחד מהשניים, אני בודק אותה יותר לעומק. לפעמים אני בודק גם חברות עם מכפיל מכירות נמוך.
בקשר ל CASH ולמוסד, אני חושב ש CASH מנפיקה כרטיסים ללא צורך בפתיחת חשבון. אתה נותן להם מזומן והם נותנים לך כספומט עם אותו סכום. זה טוב למהגרים לא חוקיים או לסוכני מוסד. (יכול להיות שאני טועה, אבל זה מה שהבנתי).
ניר, הדוחות של TA על הפנים. אני אפרט יותר בסיכום החודשי. בקשר ל ROIAK – אין לי מושג, וזה גם לא מטריד אותי. ETM הפציצה בדו"ח אתמול, כך שאני יותר אופטימי לגבי הרדיו מאשר הייתי עד היום.
מה דעתך לגבי מצבה של TA בהתייחס לדוחות האחרונים
נו אז בכל זאת יש קשר ישראלי… Meta Bank הנפיק את הכרטיסים של המחסלים של החמאסניק http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704240004575085162815073170.html?ru=yahoo&mod=yahoo_hs
נראה כי משהו קרה ברדיו וואן (ROIAK). המניה נופלת בכשבעה אחוזים עם נפח מסחר של כפי עשר מהממוצע. מישהו שמע או יודע משהו??
OK עדו, השקעתי קצת זמן בלהסתכל על הדוחות של CASH והנה מה שיש לי להגיד:
לחברה יש שני סוגי נכסים עיקריים, הלוואות וMBS. רוב ההלוואות של החברה הן לנדל"ן והן בריבית קבועה ורק 27.5% מההלואות הן בריבית משתנה (עמ 7 ב10K) אבל זה הולך וגדל גם כי חלק מההלוואות עוברות לריבית משתנה במהלך חייהן וגם כי הם משתדלים להגדיל את הנתח של ההלוואות בריבית משתנה. עם זה הם נותנים היום הלוואות גם ל30 שנה בריבית קבועה "עקב דרישת לקוחות". הלוואות נדל"ן הן לא subprime:
While the Company has no direct exposure to sub-prime mortgage loans, management recognizes that the current recessionary environment may strain the financial condition of some borrowers
מעבר לזה יש תיק של M350$ MBS של פרדי מק / פאני מיי. 71% מהתיק הזה הוא ליותר מ10 שנים לפידיון ובתשואה של 3.5%. כנראה שגם הוא לא לגמרי בריבית משתנה אבל עיקרו כן:
Although prepayments of underlying mortgages depend on many factors, including the type of mortgages, the coupon rate, the age of mortgages, the geographical location of the underlying real estate collateralizing the mortgages and general levels of market interest rates, the difference between the interest rates on the underlying mortgages and the prevailing mortgage interest rates generally is the most significant determinant of the rate of prepayments
עוד דבר מעניין (עמוד 51 ב10K) זה שההכנסות מריבית היו קבועות ב5 השנים האחרונות והשינוי היה רק בהוצאות הריבית (כלומר אם ב2005 היה הכנסות ריבית של M38 והוצאות של M20 אז ב2009 היה הכנסות ריבית של M36 והוצאות ריבית של M9 כתוצאה מגידול של MPS. זה כמובן נובע מזה שיש להם יותר נכסים אבל הריבית נמוכה יותר.
ב2005 ריבית הלייבור הממוצעת הייתה ב4% יותר מב2009 ולכן עשיתי את התרגיל הבא – נקח את היחס בין הכנסות ריבית מ2005 והנכסים אז ונכפיל בנכסים היום כדי לגלות את ההכנסות ריבית – נקבל M43$. לצורך חישוב הוצאות ריבית נקח את הערך האמיתי מהיום ונקבל כM9$. כלומר הרווחים הגולמיים מריבית יהיו M34$. נניח שחוזרים חממוצע הרב שנתי של 0.8%-1% להפרשה לחומ"ס מסך הנכסים אז נצטרך להוריד כM9$ (לפי 1%) ונשאר עם M25$ רווחי המגזר. הסיבה שעשיתי את התרגיל הזה היא שהם לא נותנים מידע מדוייק על היחס הכולל בתיק שלהם בין הלוואות בריבית קבועה ומשתנה.
כעת ההכנסות שאינן מריבית ברבעון האחרון הן בערך כמו ההוצאות שאינן על ריבית ולכן נראה לי שאפשר להתעלם משניהם לצורך פשטות ולהניח שהמגזר הוא break even.
כלומר סך הכל ובהנחת 0 צמיחה במקביל להתאוששות השוק יהיה רווח לפני מס של M25$. זה התרחיש הסביר, כלומר לא האופטימי ולא הפסימי.
בתרחיש הפסימי ההלוואות שלהם מה5 שנים האחרונות לנדל"ן מתגלות כנוראיות והשוק ממשיך לקרוס. בתרחיש זה נניח שהם נתנו הלוואות לתחום ב40 מיליון דולר בשנה ב5 שנים האחרונות אז יש 200 מיליון דולר חובות ברמת סכנה יותר גבוהה. נגיד ש30% מהאנשים יעזבו את הבתים והבנק ימכור ב50% מהמחיר המקורי אז זה מגלם הפסד של M30$ מהמגזר הלוואות נדל"ן, כלומר גרוע אבל לא יביא אותם לפשיטת רגל. אני גם מתעלם מהעובדה שיש ביטוח ל20% מערך הנכס ושלא כל המשכנתאות הן על 100% כי היו גם בטח תרגילים להעלות את ערך הנכס בצורה פיקטיבית. הלוואות לנדל"ן הן 77% מההלוואות (השאר זה לחקלאות לצריכה ולמסחר). הMBSים הם כאמור של פרדי ופאני ומגובים על ידי הממשל לכן אני לא חושב שצריך לפחד מהן. כלומר בתרחיש זה יהיו 2-3 שנים קשות ואחריהן החברה תמשיך כרגיל.
בתרחיש האופטימי העלייה בנכסים ממשיכה בקצב של 15% בשנה ל5 שנים ומגיעה ל1.67 מיליארד והריבית חוזרת לרמה של 2005. לפי החישוב מלמעלה נקבל הכנסות נטו מריבית של M83$ ונניח שממשיכים לקבל את רוב הכסף בלי ריבית וההוצאות ריבית נשארות על M9$, כלומר המגזר ייתן M74$. נניח שההכנסות שאינן מריבית יישארו זהות להוצאות שאינן מריבית ורק יכסו את הSG&A. בתרחיש זה הרווח לפני מס יהיה M74$
סך הכל אני חושב שזו חברה מאוד מעניינת ועם המום פוטנציאל. הדברים היחידים שעדיין מטרידים אותי זה:
1) אופציות לעובדים ב22% ממניות הבנק (אני יכול לחיות עם זה אם אני הולך לעשות פי כמה על הכסף)
2) תשואה נמוכה על הון ועל נכסים. תעיף מבטן על השורות התחתונות פה http://quicktake.morningstar.com/StockNet/Profitability10.aspx?Country=USA&Symbol=CASH
ופה http://quicktake.morningstar.com/StockNet/Profitability10.aspx?Country=USA&Symbol=WFC כדי להבין על מה אני מדבר 🙂 . אני מקווה שזה בגלל economic of scale ולא בגלל איכות ההנהלה.
לירון, זה לא ממש פיר להשוות בין CASH ל WFC. זה כמו להשוות בין רנו לבין רולס-רוייס 🙂
WFC הוא אחד הבנקים הטובים בעולם, ובעקביות הוא שומר על ROA מאוד גבוה. לא סתם אני אוהב אותו בפחות מ 30$. אבל אתה צודק ש CASH היא לא החברה הכי מוצלחת בעולם. אני מאמין שה ROA יעלה כשהריבית תעלה.
חוץ מזה אני די מסכים עם הניתוח שלך. אני, באופן אישי, מקווה שהתסריט האופטימי יהיה יותר אופטימי – נגיד צמיחה של 30% בשנה ב MPS לאורך 5 שנים ואז צמיחה של 10%-15%. אבל חשוב לא להיסחף. אפילו אם החברה תרוויח רק 15 מליון בשנה, היא עדיין צריכה להיות שווה פי 3 ממחירה היום. כמו שאמרתי מקודם, הסיכון כאן די קטן והסיכוי גדול מאוד.
הסיבה היחידה שאני לא מגדיל את ההחזקה ב CASH באופן משמעותי היא שמגזר הפיננסים תמיד מפחיד אותי. בדיוק קראתי את הקטע על סולומן בספר "כדור השלג". עובד אחד או שניים יכולים להפיל חברה פיננסית גדולה. זה פשוט מדהים. בינתיים בערך 6% מהתיק שלי מושקע ב CASH.
ירון, העובדה ש ROIAK ירדה לאחרונה לא אומר שהיא זולה יותר מ CMLS. אני דווקא נוטה לחשוב ש CMLS זולה יותר מ ROIAK. אם קנית ROIAK בשביל קצת לפזר את הסיכון, אז זה בסדר, כי CMLS באמת מאוד ממונפת. אני עדיין מחזיק יותר ROIAK מ CMLS, ויכול להיות שזאת טעות.
אי אפשר לערוך תגובה אז אני אוסיף תיקון כאן – בתרחיש האופטימי שכחתי להוריד הפרשה לחומ"ס של 17M$, כלומר הרווח לפני מס יהיה 57M$
לירון
אני ניצלתי את הירידות האחרונות לקנות קצת ROIAK לאחר שבתחילת השנה קניתי CMLS. שימו לב שרק ROIAK ירדה ושאר מניות הרדיו עלו. ביאהו רשמו שכנראה מדובר באיזו קרן בעלת השקעה גדולה שממשת את הרווחים, ולכן הירידות האחרונות.
אגב עדו, לדעתי CASH יכולה להיות כרטיס כניסה לVIC כי היא *רעיון* טוב שמבלי להתעמק בפרטים אי אפשר למצוא אותו ונראה לי שזה בדיוק מה שהם רוצים.
כבר כתבו עליה בעבר – אתה יכול לעשות חיפוש באתר שם.
אבל אתה מוזמן לכתוב עליה אם אתה חושב שזה יעזור לך. אני לא מעוניין להירשם ל VIC.
אני עכשיו מסתכל על עוד חברה מעניינת בארה"ב. באמת שלא חסרים רעיונות למי שמוכן להשקיע קצת זמן.
עדו, אני נזכר עכשיו שכבר אמרת את זה. קראתי את מה שהם כותבים וזה מעניין למרות שזה מלפני 2-3 שנים. CASH זה רנו כמו שאתה אומר אבל במחיר של סוסיתא וכנראה שעם הנהלה יותר איכותית המחירים לא היו איפה שהם נמצאים עכשיו.
תודה על הקישור ל VIC. הניתוח לימד אותי כמה דברים שלא ידעתי. אני מסכים עם הכותב ש WFC תרוויח לפחות 20 מיליארד דולר בשנה. המניה תכפיל עד תשלש את עצמה תוך 3-5 שנים לפי דעתי.
עדו, בתחילת השנה החלטתי להשקיע באחת מחברות הרדיו והתלבטתי במי מבין השתיים. המחירים היו cmls 2.38 וroiak 3.1. החלטתי לבסוף ש- cmls נראית לי יותר זולה. עכשיו, אני לא בטוח מי יותר זולה, אבל כשroiak ירדה ל2.82 וcmls לעומת זאת עלתה ל2.60 החלטתי לנצל את המחיר הזול לקניה של roiak. כמוך, אני לא בטוח מי יותר זולה, אבל כשהיתה לי ההזדמנות לפזר את הסיכון במחיר הכי נמוך השנה החלטתי לנצל זאת.
אגב, אני גם מושקע בwfc ובvic יש מאמר מעניין על החברה. המסקנות מאוד דומות לשלך.
http://www.valueinvestorsclub.com/value2/Idea/ViewIdea/24789.
לירון, אתה משקיע גם בארץ?
כן ירון, אני משקיע גם בארץ למרות שהיום נשארתי עם שתי אחזקות ישארליות בלבד אחרי שמימשתי את השאר. ההרגשה שלי זה שאין מציאות היום בארץ ושהחברות מעבר לים זולות משמעותית. מה איתך?
לירון, אני גם משקיע בארץ וגם מימשתי כמעט הכל. הבורסה בישראל נמצאת בפיק. אני מחפש פורומים איכותיים כמו השקעות ערך בדה מרקר או בלוגים איכותיים כמו זה של עדו, אבל שעוסקים בהשקעות בארץ. לא ממש מצאתי בינתיים. יש לך המלצות כלשהן?
אין לי המלצות על אתרים כאלה.
אגב, אני לא יודע אם הבורסה נמצאת בפיק או לא ואני גם לא חושב שיש בועת מניות בארץ (חוץ מבתחומים ספציפיים של חיפושי נפט וביוטכנולוגיה) אבל החברות שאני מסתכל עליהן נראות כמתומחרות בשווי הוגן ובלי מספיק מרווח ביטחון לעומת חברות בינ"ל.
לירון
מענין איך ווקוביה לשעבר תוכל לתרום לרווחים של WFC
ממורנינגסטאר רואים שיש רווח של 4-7 מיליארד לשנה בשנים הטובות 2003-2006
ווקוביה תכפיל את הרווחים. תוסיף לזה את הצמיחה האורגנית מ 2006 (בכל זאת 4 שנים), ותקבל רווחים באזור ה-20 מיליארד.
RGCI הולכת לCh11. בעלי המניות יקבלו מניה אחת עבור כל 12 סנט מניות עכשיו (30% ירידה מהשווי הנוכחי עבור חברה עם הרבה פחות חוב)
http://www.reuters.com/article/idCNSGE6200EH20100301?rpc=44
אכן כל משקיע יקבל 12.8 סנט תמורת כל מניה. מוזר שאתמול אחרי פרסום ההודעה הצלחתי למכור תמורת 13 סנט.
לירון, תגובה בקשר לתסריט הפסימי לגבי CASH
נראה שאיכות ההלוואות שהבנק נותן הרבה יותר טובה מהנהוג בשוק. בלינק הבא אתם יכולים לראות את שיעורי חדלות הפירעון הממוצעים ב 2009:
http://www.federalreserve.gov/Releases/ChargeOff/delallsa.htm
אם נחשב את המשקלים של ההלוואות (לפי סוגי ההלוואות) שהבנק נתן, נקבל שבממוצע, שיעור חדלות הפירעון על הרכב הלוואות זה בבנקים מסחריים יהיה:
RE = 77.3 Consumer = 9 agri = 7 commercial = 6.7
Average = 0.773*9.2 + 4.6*0.09 + 3.24*0.07 +4.5*0.067 =~ 8%
בשורה הראשונה כתבתי מה האחוז של כל סוג הלוואה בתיק ההלוואות של הבנק, ובשורה השנייה אני מחשב ממוצע לפי שיעורי חדלות הפירעון מאתר הפדרל ריזרב.
כמו שאתה יכול לראות הממוצע בתעשייה להרכב תיק הלוואות כזה היה שיעור חדלות פירעון של 8 אחוז.
בשנת 2009 הבנק רשם שיעור חדלות פירעון של 3.7 אחוז.
מכאן אני מבין שאיכות ההלוואות שהבנק נותן מאד טובה וגם בתסריט פסימי הוא ייפגע הרבה פחות מבנקים אחרים.
אשמח לשמוע אם טעיתי בחישוב, זאת פעם ראשונה שאני מנתח בנק. בשורה התחתונה אני נוטה להסכים עם עדו ברוב הדברים וחושב שהסיכון בהשקעה הזאת דיי נמוך והסיכוי מאד מעניין.
צריך לקוות שלא ידללו שוב. כמו-כן הייתי רוצה לראות שההוצאות של חברת הכרטיסים מפסיקות לעלות באותו קצב של ההכנסות.
צריך לזכור ש CASH פועלת בצפון ארה"ב – אזור שנפגע הרבה פחות מהמיתון. המדינות בדרום, בעיקר פלורידה וקליפורניה, נפגעו יותר קשה. אבל אני גם נותן קצת קרדיט ל CASH על כך שאין להם הלוואות סב-פריים.
יחס הלימון ההון של הבנק עומד על 6.13% כאשר הדרישה היא ל 4% לבנקים קטנים (עמוד 33 בדוח השנתי). ההצעה לעלות ל 8% נוגעת לבנקים גדולים עד כמה שאני זוכר. גם אם יעלו את הדרישה ל-6% לבנקים קטנים, CASH עדיין עומדת בדרישה.
הי יניב,
אתה מעלה נתונים מעניינים. גם אני חושב שהבנק הזה יחסית שמרן בהרכב ההלוואות שלו, אבל אני מעדיף לבדוק מטריקה טיפה שונה וזה סך חדלות הפרעון מתוך *סך הנכסים* ואני אגיד לך למה – אני בודק עכשיו כמה ריטים של משכנתאות לנדל"ן ויש 2 סוגי גישות – חלק נשארות באותו מינוף אבל מקטינות סיכון (עוברות לARM / עוברות ליותר פרדי/פאני וכו') ואילו אחרות מעדיפות להקטין מינוף אבל להגדיל סיכון (למשל ללכת לאג"חים שאינם של סוכניות).
אם היית מנתח רק את החלק של ההלוואות שלהן באופן שבו ניתחת למעלה, היית מגיע למסקנה שאילו שהקטינו מינוף עשו עבודה פחות טובה כי חדלות הפרעון שלהן תגדל מן הסתם, אבל לא חישבת את זה שהמינוף שלהן קטן יותר.
דוגמא מספרית – אם בנק מלווה 100$ בריבית של 8$ לשנה אבל סובל מחדלות פרעון של 2$ זה עסקה טובה יותר מאם הוא מלווה 100$ בריבית של 4$ וסובל מחדלות פרעון של 0.5$.
על פי המטריקה שבה אני משתמש החדלות פרעון חלקי סך הנכסים יוצא אם אני זוכר נכון 1.7% (די דומה לזה של וולס, מה ששם אותם בחברה טובה).
גם אני מקווה שההוצאות של חברת הכרטיסים תתחיל להתייצב. אני חושב שזו השאלה הראשונה שהייתי שואל בישיבת אנליסטים 🙂
אגב, אם יעלו את הלימות ההון בארה"ב ל8% (ומדי פעם אני קורא על זה שמשתעשעים ברעיון), אז לדעתי CASH יהיו חייבים להנפיק מניות (בדומה לרוב הבנקים ובשונה מWFC שכנראה תסגור את הפער תוך שנה)
לירון
אגב יניב, הדבר האחרון שאני רוצה זה להציג את עצמי כמומחה לבנקים כי אני ממש לא…
בדיוק כמוך אני מנסה ללמוד כל יום עוד משהו חדש.
עדו, אמנם אתה די "נעול" על WFC אבל חלק מהמשקיעים ה"אגדיים" רכשו לאחרונה דווקא City ו- BofA. האחזקה של BUFFET בוולס פארגו היא מלפני המשבר כך שלא ניתן לייחסה להזדמנות שהוא ראה בה בעקבות רכישת וואקוביה או ההתפתחויות שהביא איתו המשבר. יש לך הסבר אכותי או אינטואיטיבי (לאו דווקא נתוח השוואתי) להעדפתך את פארגו?
יובל, מי קנה BOA ו C?
לגבי וולס יש לך טעות – באפט קנה גם אחרי המשבר ואפילו הוסיף עוד בחודשים האחרונים. וולס-פארגו הוא בנק הרבה יותר טוב מ BOA ובטח שמסיטי. תראה איך כל אחד מהם עבר את המשבר.
באופן עקרוני אני לא אוהב להשקיע בחברות פיננסיות, אז אני לא ממש מכיר את המצב ב BOA ו C, אבל לפי איך שהם שרדו את המשבר האחרון, לא הייתי מתקרב אליהם.
לירון, תודה על הדוגמה המעניינת.
הייתי צריך לחשב באופן הזה בכדי לקבל גודל שאפשר להשוות אותו לנתונים בעמוד הפדרל ריזרב שמתארים חדלות פירעון מסך הלוואות ולא מסך נכסים.
הדוגמה שהבאת מאד יפה ומלמדת, אני מסכים שהמינוף גם כן חייב להילקח בחשבון כי הגודל שתיארתי בפני עצמו לא מייצג ללא הנתון של חדלות פירעון מסך נכסים.
בקשר לשיעור הלימות ההון. מעמוד 96 בדוח השנתי האחרון תחת הטבלה CAPITAL REQUIREMENTS AND RESTRICTIONS ON RETAINED EARNINGS עושה רושם שיחס הלימות ההון הוא השורה השלישית Tier 1 (core) capital (to risk-weighted assets
הבנק עומד על מעל 11 אחוז בעוד הדרישה היא 6 אחוז. אני מסיק שהשורה השלישית היא הרלבנטית לפי המאמר הבא בויקיפדיה
http://en.wikipedia.org/wiki/Capital_adequacy_ratio
מהדוגמה במאמר עושה רושם שהיחס נבדק לפי היחס של נכסים משוקללים לפי סיכון, מה שמתאים לרשומה הנ"ל בטבלה. ההבנה שלי בבנקאות דיי מוגבלת בשלב הזה ואני אשמח לדעת אם הדברים אכן כך או שאני מפספס משהו.
עדו, לא הייתי מודה להבדלים בין ההלימות הדרושה לבנקים גדולים וקטנים (אני רואה את זה עכשיו בעמוד 29, וזה שיש להם מעל 5% אפילו שם אותם בבנקים "יציבים").
ראית את זה? http://www.sec.gov/Archives/edgar/data/907471/000110465910011856/a10-4007_1424b3.htm
זה לא דילול נכון? זה מכירה של בעלי עניין או שאני מפספס משהו?
מה שמטריד במכירה זה שחלק ממנה נעשה על ידי NetSpend שהם שותפים של CASH בכרטיסים (http://www.istockanalyst.com/article/viewiStockNews/articleid/3920982)
לירון
זאת לא מכירה. פשוט ביאור להנפקת המניות מינואר.
הבנתי, תודה. אגב, איך הבנת את זה מהטקסט?
בשתי השורות הראשונות רשום שהדיווח הזה בא לפרט את הסכם הנפקת המניות לשתי חברות בינואר. בשלוש השורות שלאחר מכן רשום ששתי החברות רשאיות למכור את המניות, אבל זה לא אומר שהן אכן תמכורנה אותן.
בהמשך המסמך מפורט ההסכם. הוא בעיקר מדבר על ההגבלות המוטלות על שתי הרוכשות – כמו שאחת לא רשאית להחזיק ביותר מ-5% מ CASH, והשניה ביותר מ 10%. או שהן לא רשאיות להיכנס למלחמת פרוקסי עם ההנהלה, וכו'.
תודה עדו. ידעתי שהייתי צריך להקשיב למורה להבנת הנקרא 🙂
בקושי עברתי בגרות באנגלית, אז יכול להיות שאני טועה…
עדו בחופש, אבל אולי מישהו אחר מבין את הסיבה להתפרעות המניה של cash בימים האחרונים?
אני לא ראיתי חדשות אז אני מייחס את זה לתנודתיות של מניות קטנות.
ג.נ. אינני יועץ השקעות ויש לי אחזקה בCASH
לא ראיתי שוב דבר מיוחד על CASH. המחזורים היו מאוד קטנים, אז כנראה שזה לא רציני.
תודה. האם יש "כלל אצבע" להערכת גודל המחזור, או שאפשר רק להשוות לגודלו בימים אחרים?
ידידיה, מחזור של כ-2,000 מניות מראה על מחזור יומי של כ-50,000 דולר. גם כערך מוחלט וגם ביחס למחזור היומי הממוצע של המניה, לא מדובר בסכום גדול.
בגוגל פיננס מצויין המחזור הממוצע של כל מניה, אז אתה יכול לראות האם הייתה קפיצה במחזור. בלי שום חדשות מהחברה, ממש קשה לנחש מה הביא לעלייה במחירה של המניה. בד"כ אני לא מנסה סתם לנחש. המניה יכולה לרדת מחר בדיוק כמו שהיא עלתה בימים האחרונים.
עדו, תודה שוב. איך מסחר במחזורים קטנים יכול להעלות כל כך את מחיר המניה? האם מסחר במחזורים קטנים ובמחזורים גדולים משפיע על מחיר המניה באותו אופן? אם מסובך להסביר מבחינה טכנית אשמח לקבל הפניה לספר מתאים או למאמר.
ישבתי בימים האחרונים על מטה פייננס, הנה מה שיצא לי. אשמח לשמוע את דעתך, עדו.
החברה מחולקת למגזרים, של בנקאות רגילה, מגזר MPS שזה כרטיסי פרה-פייד, ואחרים. מגזר הבנקאות להערכתי שווה קרוב לאפס. גם בשנים הטובות 2005-06 הרווח של המגזר היה בסביבות 1.2-1.3 מליון לשנה, ובנוסף מגזר הבנקאות מצטמק והולך. נכון לסוף 2009 סך הנכסים במגזר הם כ-300 מליון, לעומת 530 מליון של הפעילות הנמשכת לבד ב-2006, וכ-700 מליון בשנים הקודמות. כך שלא נראה לי סביר שהם יעברו את המליון דולר לשנה בקרוב ואולי הרבה פחות.
מגזר ה-MPS אכן נראה מבטיח מאוד, והחברה עברה בשנת 2009 לרווח תפעולי מעמלות (ללא מרווחי ריבית) במגזר זה. סביר שגם המרווחים יעלו, וגם סך הנכסים בעליה מתמדת. קצת מטריד הענין של ההפרשה לחובות מסופקים במגזר, לא ברור לי מי חייב להם כסף על כרטיסים אלו. החברה מסבירה שזה קשור לתוכנית של החזרי מס אבל לא כ"כ הבנתי. החברה הפרישה 8.3 מליון ב-2009, ועוד 3.6 מליון ברבעון האחרון. אינני יודע להעריך אם גם בהמשך נראה הפרשות כאלה.
עוד נקודה. להבנתי החברה היא מהמובילות בתחום של הכרטיסים האלו. אבל יש סיכוי רציני שנראה בקרוב חברות ענקיות כמו הבנקים הגדולים או חברות כרטיסי אשראי שנכנסים לעסק לאור הרווחיות הגבוהה, ואז כמו תמיד הרווחיות תישחק.
ארי, אין לי מושג האם חברות גדולות יכנסו לתחום הזה של הפרה-פייד, אבל לגבי כל חברה בעולם יש איזה שהוא חוסר וודאות לגבי העתיד. מצד שני, תמיד תהינה חברות נישה קטנות. השחקנים הגדולים לא יכולים להיכנס לכל התחומים. אני בעברי עבדתי בקומברס, ובעבר החברה הרוויחה יפה מאוד מתאים קוליים. חברות התקשורת הגדולות – כגון נוקיה או מוטורולה היו עסוקות בתחומים עם הרבה יותר כסף (כמו למשל ניידים או מרכזיות), אז לא כל כך עניין אותן הנישה הקטנה של תאים קוליים. גם כשהם נכנסו קצת לתחום, זה היה בשבילם תחום זניח והם לא השקיעו בו הרבה משאבים, ולכן התאים שלהם היו נחותים משמעותית מאלו של קומברס.
יכול להיות שגם תחום הפרה-פייד הוא כזה. לחברות הגדולות לא שווה להיכנס לכל תחום. וגם אם הן תכנסנה, זה לא תמיד קל להתחרות בשחקן שיש לו כבר ניסיון. הרבה יותר הגיוני מצידן יהיה לקנות את CASH, ולא לבנות עסק מאפס.
לא הייתי אומר שהבנק שלהם לא שווה כלום. רק בתחילת העשור החברה נסחרה ב-20$ דולר למניה, ואז היה להם רק בנק. אני לא זוכר עכשיו את המספרים, אבל אם הבנק הרוויח בזמנים נורמלים 1.2 מליון בשנה, אז רק הבנק שווה באזור ה-20 מליון דולר. אני עשיתי חישוב של החזר של 0.7%-1% על ההון, ואני חושב שהגעתי למסקנה שהבנק לבד שווה משהוא כמו 30 מליון, אבל אני לא זוכר בדיוק, אני אנסה לבדוק כשיהיה לי זמן.
אני לא חושב שאתה צריך להיות מוטרד מעניין ההפרשות, כי זה חלק מהעסק. זה בדיוק כמו שלכל חברה תעשייתית יש אחוז מסויים של פגמים במוצרים, או אחוז מסויים מהלקוחות שלא משלם, ככה בחברה פיננסית חובות אבודים הם חלק מהעסק. נניח שאתה ממלא טופס מס, ומצפים שתקבל החזר מס של 1000 דולר, אבל אתה רוצה את הכסף עכשיו. אז חברת המס נותנת לך כרטיס של CASH עם 900 דולר (במקום אלף). אז החברה מרוויחה 100 דולר, אבל היא יודעת שלא תמיד מקבלים את כל המס, אז הם מפרישים מתוך ה-100 10 דולר. ככה זה עובד בגדול, אבל אני לא יודע בדיוק את הפרטים, וגם לא בדיוק הבנתי איך הכסף מתחלק בין חברת המס לבין CASH.
מה שחשוב זה שלא מדובר פה על חובות אבודים אלא על הפרשות שהן חלק מהעסק. CASH הפרישה סכום מסויים ברגע שהם עשו את העיסקה, ככה שלא הייתה פה הפתעה או משהו כזה. ככה לפחות אני מבין את זה.
אני מצפה שהעסק יהיה ממש רווחי ברגע שהריבית תגיע לרמה קצת יותר סבירה. סך הכל זהו עסק מעולה, ואני די אופטימי לגבי החברה, למרות שאני חייב להודות שאני לא מבין את העסק כמו שאני מבין למשל חברות נדל"ן. יש כמה פינות שאני לא ממש סגור עליהן, אבל אני מבין מספיק בשביל לשים כאן 7% מהכסף שלי.
ארי, הנה ציתות מהדוח של הרבעון השני בקשר להפרשות של חטיבת ה MPS (חטיבת הפרה-פייד):
The increase in the allowance for loan losses relates to the MPS tax-related loans and was contemplated in the overall program economic model. The 2009-2010 program was virtually complete as of March 31, 2010 with positive results that were within management's expectations.
בלוג בהשקעות ערך בתל אביב:
http://www.tapuz.co.il/blog/ViewEntry.asp?EntryId=1683036
לא יודע לומר על האיכות שלו…
מופיע גם בהמלצות של עידו.