מושחתים – נמאסתם

הבמבוק ששבר מבחינתי את גב הפנדה היה ההודעה האחרונה של חברת נורסטאר. אני מאמין שרוב הקוראים לא מודע להשקעה שלי במניה זו, אבל לפני שאני אגולל את כל הפרטים, אתחיל בהצהרה, שהיא מבחינתי השורה התחתונה של פוסט זה – מהיום החלטתי שלא להשקיע יותר בחברות סיניות קטנות.

מבט בתיק ההשקעות שלי יגלה שחוץ מוולס פרגו, כל המניות שלי הן של חברות קטנות. יש לי חיבה מאוד גדולה לחברות עם שווי שוק נמוך מ-100 מליון דולר אמריקאי, ועד היום ההשקעה שלי בחברות כאלו מאוד הוכיחה את עצמה. בחלק מההשקעות האלו אני ממש גאה – השקעתי בכל מיני חברות נידחות שאף אחד לא שמע עליהן, ורובן הניבו לי רווח מאוד יפה. ההשקעות שלי בחברות קטנות מהונג-קונג או מארה"ב בד"כ הניבו תשואות מכובדות, אבל במקרה של חברות סיניות (שלא מהונג-קונג) המצב שונה לגמרי.

כמעט כל חברה סינית קטנה שהשקעתי בה, הייתה מעורבת במעשה שחיתות. למזלי, בכל המקרים יצאתי מהמניה לפני שהתגלתה הבעיה (חוץ מהחזקה קטנה בנורסטאר). זה אומנם נכון שגם בחברות אמריקאיות או הונג-קונגיות מתגלים מקרי שחיתות מדי פעם, אבל הכמות הגדולה של מקרי שחיתות בחברות סיניות מלמדת שלא מדובר במספר תפוחים רקובים אלא בתופעה. בנוסף לכך, כמו שאראה בהמשך, כמעט ולא ניתן לראות סימנים לכך בדוחות של החברות, ופעמים רבות לכל מה שמוצג בדוחות הכספיים אין שום קשר למציאות.

סיפורה של חברה לחלקי חילוף

את המניות של נורסטאר (סימול 2339) קניתי בספטמבר לפני שנה. נורסטאר היא חברה סינית שמייצרת חלקי חילוף לכלי-רכב. החברה נסחרה אז במכפיל רווח של 2.5, החזיקה 2.6 מיליארד יואן במזומן, והיה לה חוב של 1.3 יואן. שווי השוק של החברה היה 1.5 מיליארד. החברה, כאמור, הייתה רווחית מאוד וצמחה בקצב מהיר. לכאורה חברת ערך אידאלית (עם כי בדיעבד הייתי צריך לחשוד בכך שחברה עם כל כך הרבה מזומנים צריכה להלוות כסף).

כל הנתונים האלו הם מהדוח האחרון שפרסמה החברה (המאזן נמצא בעמוד 11). כמו שכתבתי בדצמבר שנה שעברה ובינואר השנה, יצאתי מהמניה בהפסד של 30% בגלל כמה התפתחויות חשודות – החברה ביטלה את הדיבידנד וסמנכ"ל הכספים התפטרה. השארתי במניה החזקה קטנה בלבד.

מספר שבועות לאחר שמכרתי את המניות שלי, הופסק המסחר במניה והוא לא חודש עד היום. אני מבחינתי כבר מחקתי את ההחזקה במניה (גם בתשואות שאני מפרסם כאן, אני מחשיב הפסד של 100% בהחזקה זאת), כי לדעתי אני כבר לא אראה בחזרה את הכסף שלי. המסחר במניה הופסק עקב בקשה של אחת מבעלי העניין לפרק את החברה. הפירוק נידון בבתי-משפט בהונג-קונג, והשבוע יצאה הודעה מבית-המשפט אשר שופכת אור על מצבה האמתי של החברה. שימו לב למספרים בעמוד 3.

כמות המזומנים של החברה עומדת על פחות מ-335 מליון, והחוב עומד על יותר מ-2.4 מיליארד. כלומר החוב של החברה כמעט כפול ממה שהחברה דיווחה, וכמות המזומנים מהווה פרומיל מה-2.6 מיליארד עליהם דיווחה נורסטאר.

במקרה של נורסאטר עוד יש מקום לספק שהייתה הרעה במצב החברה עקב ההימורים שלה בנגזרות מט"ח (אם כי זה נראה מאוד לא סביר), אבל בדוגמה הבאה כבר אין מקום לספק.

צ'יינה פקינג

צ'יינה פקינג (פ' דגושה – לכל הסוטים) – או בשמה הקודם ספרד-פרוספקט (סימול 572) היא חברה שייצרה מוצרי אריזה ובעיקר קופסאות שימורים ופחיות משקה. כשקניתי בפעם הראשונה את מניות החברה, מאזן החברה נראה מושלם – עם הר מזומנים וללא חובות. כמו כן מכפיל הרווח היה מאוד זול. אני לא רוצה להלאות אותכם בכל ההתפתחויות בחברה (מי שמעוניין יכול לעשות חיפוש פה באתר על "spread"). מספיק לקפוץ קדימה לתחילת השנה, ולקרוא את הדוח שכתבו רואי החשבון החיצוניים של החברה.

ניתן לראות בברור איך הבנק בסין עובד יד ביד עם החברה בשביל להונות את הרוח"צ. ממש לקרוא ולא להאמין. קשה לי לדמיין דבר כזה קורה בהונג-קונג או בארה"ב.

מקרה נוסף של שחיתות התגלה בחברה פירסט-נצ'ורל (סימול 1076). על מניה זו הרווחתי לא רע, אולם מספר שנים אחרי שיצאתי מהמניה, מנכ"ל החברה ברח מסין, והתגלה שמצב החברה היה הרבה יותר גרוע מאשר דווח בדוחות החברה. יותר מאוחר התברר לי שמנכ"ל החברה הוא אחיו של מנכ"ל חברת צ'יינה פקינג.

מספר בודד של תפוחים רקובים?

סך הכל בשנים האחרונות השקעתי בחמש חברות סיניות קטנות (כשאני אומר קטנות אני בעצם מתכוון לחברות סיניות לא ממשלתיות). בשלוש מתוכן התגלו מקרי שחיתות. אבל מצב שתי החברות האחרות – ברוד (סימול 1149) ולונג-לייף (סימול 8037) לא נראה טוב בהרבה. גם ההתנהלות בשתי חברות אלו נראית מאוד מחשידה, אם כי, לפחות בינתיים, אין הוכחה ברורה לשחיתות.

כך שמתוך 5 חברות בשלוש נתגלו מקרי שחיתות ובשתיים האחרות המצב גם לא נראה מזהיר. אני חייב לציין שהיה לי מזל די גדול שיצאתי מחברות אלו בזמן.

כמו שכבר כתבתי בעבר, מדי פעם אני עובר באופן אקראי אל חברות הנסחרות בהונג-קונג בשביל לחפש מציאות, ונתקלתי בעוד מספר מקרים דומים של חברות סיניות מושחתות. סך הכל מספר החברות הסיניות הקטנות שנסחרות בהונג-קונג הוא לא כל כך גדול, כך שהתופעה הזאת נראית יותר כמו מגיפה מאשר מקרים בודדים של ריקבון. ממה שקראתי בפורומים שונים, נראה כי מקרים דומים התגלו גם בחברות סיניות שנסחרות בארה"ב.

מסקנות

מעבר לכך שמדובר במספר רב של חברות, ההתנהלות של הבנקים בסין (כמו שהוכח במקרה של צ'יינה-פקינג) אינה אמינה. אין שום אפשרות לבטוח בדוחות של החברות הסיניות. אצל חברות רבות נראה כי אין שום קשר בין הדוחות לבין המציאות, מה שאומר שאין שום דרך לקבוע את ערך החברה.

לאור זאת אני לא מתכוון להשקיע יותר בחברות סיניות קטנות. המצב שונה במקרה של חברות עם בעלות חלקית של הממשלה – שם עוד לא ראיתי מקרים כה ברורים של שחיטות. אני גם אסכים להשקיע בחברות סיניות עם מוצרים מוכרים אבל זאת רק אם אהיה בטוח בסבירות מאוד גבוהה שהחברה נקייה.

חובה לציין שהמצב בחברות הונג-קונגיות שונה לחלוטין. לאורך השנים החזקתי במספר לא קטן של חברות הונג-קונגיות, ועוד לא קרה מקרה כה ברור של שחיתות. כלומר, גם בהונג-קונג ישנם מקרים מפוקפקים של עסקאות עם בעלי-עניין או משכורות מנופחות להנהלה, אבל אם רשום שלחברה יש 100 מליון דולר בבנק, אז זה ברור שיש לה 100 מליון. בחברות סיניות – לך תדע!

פורסם בקטגוריה מניות. אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.
Subscribe
Notify of
guest
39 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
עמיחי
עמיחי
14 years ago

דברים קשים מאוד כתבת כאן. אני קורא הרבה דעות כאלו ברוב המקרים ללא צידוק מפורש והכוונה לאירוע מסויים ולכן אני נוטה להתעלם אבל שזה יוצא מהפה שלך זה הרבה יותר מטריד.

אני מחזיק מספר מניות סיניות שנסחרות בארה"ב ולא פעם שאלתי את עצמי את השאלות שאתה שואל כאן. עם זאת לא הרחקתי לכת וחשבתי על שיתופי פעולה עם הבנקים.
מבין החברות שאני מחזיק יש אחת שבאמת נראת לי יותר יותר חשודה ככל שהזמן עובר והשבוע החלטתי למכור אפילו שהיא זולה מאוד (מאוד) אני פשוט לא שקט עם מה שקורה שם.

סלח לי על הבורות אבל הונג קונג נחשבת הרבה פחות מושחתת (אתה משווה אותה לארה"ב)?
ניתן להעריך בכמה עולה דרגת האמינות של החברה שהיא נסחרת בארה"ב למשך כמה שנים?
בכל החברות שאני מושקע בהם המנהלים מחזיקים נתח שמן ממניות החברה ועד היום זה שימש לי כעדות לביטחון שיש לי בהנהלה – אני טועה?

גיא
גיא
14 years ago

עידו בלי קשר לנ"ל
TA נפלה בסוף השבוע ב15%
יש לך מושג למה?

יהונתן
יהונתן
14 years ago

העובדה שהמחיר של המניות האלו היה כל כך נמוך (ולכן משך את תשומת לבך), מעידה שמישהו בשוק ידע על התרמית, לא? אפשר לטעון שמשקיע ערך שמחפש מניות זולות חשוף במיוחד לתרמית כי הוא מחפש את הדברים הזולים ביותר, ואם השוק יודע במעורפל על חשדות, הוא יהפוך מניות של חברות מושחתות לזולות מאוד על הנייר.

טדי
טדי
14 years ago

ליונתן, הגישה של הפוך על הפוך היא דיי מסובכת, הדוגמא שניתנת בספר סופר- סטוקס הרבה יותר הגיונית, חברה שהיו ממנה ציפיות גבוהות והיא עמדה בציפיות יותר נמוכות או הפסידה, לכן המשקיעים התאכזבו ויצאו מהחברה מתקיימת לעיתים יותר קרובות מחברות שמבצעות רמאויות בדוחות.

עמיחי
עמיחי
14 years ago

יהונתן משקיעים נוטים לקנות חברות במחירים סופר גבוהים (ולהתאכזב) מאשר לקנות חברות במחירים סופר נמוכים מתוך כל מיני חששות (וכנראה להתאכזב פחות).
הם מעדיפים שהתנאי לרווח שלהם תהיה הימור על הצלחה מטאורית למשך שנים (מכפיל מעל ל30) מאשר הימור קל לחישוב אם החברה תצליח להרוויח משהו בשנה הבאה (במכפיל עתידי של 5).

בהנחה שהרווח השנתי איננו חריג אתה מבין מה זה אומר לקנות מניה עם מכפיל רווח של 30? המשקיעים משלמים מראש על עלייה שנתית של 10% ברווח למשך עשור. למעשה הם ירוויחו רק אם הרווחים יגדלו מעבר לכך. הגיוני לקנות במצב כזה אם אתה חושב שהרווחים יהיה הרבה יותר גדולים מכך (ראה ערך וולס פרגו) בכל מקרה אחר הוא הימור פרוע עם סיכוי גבוה מאוד להפסד.

ראה לדוגמה את המכפילים של אמזון, גוגל סטארבקס וטבע ותבין עד כמה ההימורים של רוב המשקיעים פרועים.

יהונתן
יהונתן
14 years ago

עמיחי, אני מסכים עם רוב דבריך. אמרתי רק את הצד השני של המטבע. אני מניח שאם עדו היה מחפש מניות במחירים ממוצעים, הסיכוי ליפול על נוכליות היה קטן יותר. אולי אני טועה.

אגב הזכרת את טבע שאני מכיר היטב. אז אני רוצה להעמיד דברים על דיוקם לגבי המכפיל של טבע, הוא נמוך מאוד יחסית. מכפיל 12 בערך על תחזית השנה הבאה. מה שקורה זה שבשנה הבאה טבע תפסיק להתחלק עם המפיצה שלה ברווחי הקופקסון, פג תוקף ההסכם ביניהם, ותזקוף לעצמה 100% מהרווחים. זו קפיצה גדולה וודאית ברווחים. הסיבה שהמכפיל נמוך היא שהשוק לא בטוח שלא תהיה תחרות גנרית לקופקסון, לא בשנה הבאה, אבל אולי ב-2011 או ב-2012.

א לוי
14 years ago

כתבתי בבלוג שלי על UCBH ומעלליה – בנק למגזר סיני בארה"ב
אגב שם קרה מקרה שאני לא יודע אם הוא בחזקת רמאות אך יש ריח רע של הרצת מניות ופירסום כוזב:
הבנק הפסיק לדווח שני רבעונים רצופים ומחירו צנח ואז קניתי (בעקבות הערכת הון מוחשי הרבה מעל שווי – גם במקרה של התדרדרות בשני רבעונים)
תוך ימים בודדים הבנק קיבל הצעת רכש מבנק גדול מאוד בסין ומניותיו נסקו
לא הייתי מהיר למכור (חשבתי שיש אפסייד גדול יותר) ותוך כמה ימים ההצעה הוסרה והמניה התדרדרה
מינו לבנק מנכ"לית בכירה בענף הבנקאות ואאל"ט יש לה רקורד עשיר באחד הבנקים גדולים – JPM או WFC והיא מיד פירסמה שהבנק יעמוד בהתחייבויות ויגדיל ערך לבעלי מניות
תוך חודש הבנק נסגר ע"י FDIC והמסחר הופסק למשך מעל שבוע עד למעבר ל pink sheets

מה שלא נקי כאן:
מסתבר שהבנק הסיני הגדול שהציע הצעת רכש החזיק מראש 10% ממניות UCBH ולא אתפלא אם הכל היה תרגיל מלוכלך של הרצת המניות כדי שיוכל למכור אותן או חלקן לפני שבאים לסגור
ושנית אותה גברת בכירה בענף הבנקאות שאומרת בביטחון רב שערך לבעלי מניות הוא לנגד עיני הבנק והופס – הבנק נסגר

אגב הבנק הסיני הגדול בדוח הרבעוני ציין מחיקה קטנה יותר משווי אחזקתו המקורית ב UCBH כלומר כנראה הצליח למכור חלק בתקופה זו

א לוי
14 years ago

אגב לבנק הסיני הגדול קוראים מינשנג

עמיחי
עמיחי
14 years ago

יהונתן תודה לא ידעתי.
כיום טבע נסחרת במכפיל 52 – מה שאתה אומר שהרווח צפוי לגדול בערך פי 4 בשנה הקרובה? וכל זאת רק מתרופה אחת? יותר מ75% מהרווח יגיע מתרופה אחת?
אם כבר מדברים על הימורים זה נשמע הזוי שחברה בגודל של טבע מרוויחה את עיקר הרווח מתרופה אחת מתוך כמה מאות אואלפים שהיא מייצרת… זה מתאים יותר לסטארטאפ… זה מהווה מקור סיכון גדול מאוד. פשלה קטנה בפס הייצור או תחרות עם חברה אחרת והחברה צונחת. ונגיד והכל רץ חלק מה בדיוק יקרה ב2014? הרווח ייחתך בחצי? הרי רוב האנשים תופסים מטבע "קנה והחזק".

אם השורה השנייה והשלישית שכתבתי הם נכונות, המקרה של טבע הוא קלאסי לטענות שלי. תמיד יהיו אנליסטים שיצדיקו מכפילים גבוהים מאוד בגלל רווח עתידי וחברה איכותית אבל האמת היא שמי שקונה מניה במחירים הללו לוקח על עצמו סיכון גדול מאוד.

יהונתן
יהונתן
14 years ago

לעמיחי, הרווח בניכוי פריטים חד פעמיים של טבע השנה הוא 3.8$ למניה ו-4.6$ חזוי לשנה הבאה. הרווח החשבונאי שדווח השנה כולל מחיקות חשבונאיות בשל רכישת באר. כמו שכבר ראינו הרבה פעמים, גם בבלוג הזה, חשבונאות כוללת כל מיני דברים שלמשקיע ערך יש עניין מועט בהם.

ב-2010 הקופקסון יהיה אחראי לאחוז ניכר מרווחי טבע, אבל לא 75%. להערכתי משהו באזור ה-35%, אבל אני לא לגמרי בטוח במספר. משמעותה של תחרות גנרית לקופקסון אינה ברורה. יש תרופות שבהן תחרות חותכת את המחיר ב-90%, ואם כך יקרה לקופקסון, טבע בבעיה לא קטנה. יכול להיות שבגלל שהקופקסון היא תרופה מסובכת מאוד חסמי הכניסה יהיו גבוהים, וגם המתחרים ישמרו על שולי רווח גבוהים, כך שטבע תפסיד רק חלק מהרווחים ולא את כולם. פעם אחד מאנשי הפיתוח הבכירים של טבע אפילו ניבא ביהירות שאף אחד לא יצליח לחקות את הקופקסון, אבל זה כבר נראה לי מופרך.
לטבע יש תרופה בקנה לטרשת שנלקחת דרך הפה, ובינתיים עומדת יפה בניסויים. תיאורטית היא יכולה להחליף את הקופקסון. אבל כשהיא תצא כבר יהיו לה מתחרים שגם נלקחים דרך הפה, אפילו יותר אפקטיביים אבל כנראה גם עם יותר תופעות לוואי קשות.
בנוסף יש את האזילקט, תרופה מקורית לפרקינסון, שהמכירות שלה צפויים לעלות יפה בשנים הקרובות. בנוסף יש כמובן את כל הגנריקה. זהו תחום עם שולי רווח נמוכים, אבל יש שני דברים שמפצים על כך. יש תקופת בלעדיות על תרופות חיקוי לחברה הראשונה שביצעה את ההליכים המשפטיים נגד חברת המקור. שולי הרווח אז יפים. דבר שני, לטבע יש מערך לוגיסטי אדיר, הגדול בתעשיה הגנרית, שמאפשר לה להתנהל ביעילות רבה.

יהונתן
יהונתן
14 years ago

לסיכום: יש סיכוי טוב שטבע תיפול חזק ב-2014, אך זה כבר מתומחר במניה במידה מסוימת (מכפיל 11-12 לשנה הבאה). מכיוון שטבע מבצעת רכישות בקצב סדרתי, הרבה תלוי ביכולת של מנהליה לבצע רכישות שיפצו על הבעיות שעלולות להתעורר. זו חברה עם מינוף קטן, והיא יכולה להרשות לעצמה להתרחב. נקודה נוספת: יש באופק אפשרויות בתחום הביו גנרי, תרופות ביולוגיות מאוד מסובכות לייצור. הדעות חלוקות על הפוטנציאל של התחום מבחינת טבע, כי הרבה חברות אתיות גדולות רוצות להיכנס אליו. כרגע גם החקיקה שהקונגרס רוצה להעביר בנושא לא מלהיבה.

נשיא GIC
נשיא GIC
14 years ago

עידו אתה חושב שיש בעיה גם בחברות סיניות קטנות שנסחרות בוול סטריט ?

שאלה : מה גורם לעליות שערים כל כך חזקות במניות הרדיו לאחרונה , יש אפשרות שדוחות חזקים בפתח ?
בדקתי קצת אינפורמציה על רדיו1 ואני חושב שהרכישה העצמית בכמות אגרסיבית עזרה לחברה מאד ואפילו חושב שהצילה אותם במידה מויסמת דעתך ?

יהונתן
יהונתן
14 years ago

עדו, מה אתה חושב באופן כללי על המניות הסיניות הגדולות בהונג קונג (קסם סין MSCI, קסם סין, בחו"ל תעודות סל FXI או GXC). הן לא נראות מאוד יקרות לפי הנתונים ב-yahoo finance. מכפיל ממוצע באזור ה-15.

עמיחי
עמיחי
14 years ago

תודה עדו.
יהונתן קראתי עוד קצת ואתה צודק בנוגע לרווחים.
אני מאמין שניתן לייצור גרסה גנרית לכל דבר השאלה היחידה היא כמה זה יעלה. משום שניתן לראות שכרגע העסק רווחי למדי אני מניח שזה רק עניין של זמן.

יהונתן
יהונתן
14 years ago

עמיחי, בכל אופן לא דייקתי לגמרי לגבי הרווחים. הרווח ל-2009 3.4$ למניה ו-4.6$ ב-2010. לא כמו שכתבתי קודם.

טדי
טדי
14 years ago

עידו, בלי קשר, TA עולה עכשיו ב 20 אחוז, יש לי כוונה לקנות מניות שלה בעוד שבועיים, אפשר שהיא תרד טיפה ?

גיא
גיא
14 years ago

לטדי – TA איי יהיי איך פספסתי את זה (: ולא חזקתי
דרך אגב איך שהיא ירדה ראיתי מלא המלצות לקנות בגלל המחיר הנמוך
נקווה שאולי עוד הפעם משהו יעשה שטויות (:

טדי
טדי
14 years ago

גיא סליחה, כתבתי את זה בצחוק, אני משתדל לא להתייחס למחיר קניה, כל עוד שהוא נראה לי מספיק זול, עשתי קניה אחת של TA ב 5 דולר, יש לי כוונה לעשות עוד מספר קניות במרווחי זמן קבועים, אי-אפשר להתייחס למחיר השוק כמשהו רציני, יכולה להיות שמועה שתפיל מניה או תעיף אותה למעלה, אתה צריך לקבוע לעצמך מה אתה עושה אם המידע הזה.

גיא
גיא
14 years ago

עידו RADIO ONE הודיעו על כוונה לבצע ספליט הפוך מה זה אומר ?
ואיך זה ישפיע על המניה?

Avi
Avi
14 years ago

I study for an MBA in Taiwan now and I can tell you what every Taiwanese businessman tells us: China is a superpower of Corruption! Useless you are actually in the company overlooking all the time you will get robbed! If you want to enjoy China's growth I will suggest you invest in foreign companies that invest there, Taiwanese, HK, Singapore or American and Europeans. just not Chinese.

אר
14 years ago

אין חדש תחת השמש.

הפיקוח החזק על מניות בארה"ב ובשאר העולם המערבי הוא מה שאנחנו רואים היום לאחר כמה וכמה סיבובים שבהם הציבור רומה על ידי insiders.
ואם מסתכלים על המשבר האחרון זה דוגמא נוספת לכך שמרמים את הציבור.

בסין עוד לא היה מצב שבו הציבור מפסיק להאמין באופן מוחלט לבורסה ולבנקים ומעדיף להחזיק את הכסף במזרון. אם וכאשר זה יקרה הממשלה תקים סוכנות פיקוח חזקה עם שיניים. או שהיא תחייב את הנתינים לקנות מניות.

פיני
פיני
14 years ago

הלו עידו קודם כל רציתי לפרגן לך על האתר המעניין מאוד…
מה דעתך על חברת חד אסף ועל הנתונים הפיננסים שלה [מכפיל מכירות\רווח\הון\מינוף נמוך וכדומה] והאם היא אטרקטיבית לדעתך כהשקעת ערך ?? אשמח לשמוע את דעתך בנושא
תודה מראש…

avis223avish23
avis223avish23
14 years ago

ברצוני לדעת מה מחיר היעד (שאתה תמכור הכל) של המנייה ל- Radio ONE ?
(היום היא ב-3.28 )
בנוסף – לפי מה אתה קובע את מחיר היעד ?
תודה.

אלדד
14 years ago

פוסט מטריד ביותר!
אני הייתי מודע לבעייתיות הסינית כבר ממזמן (ההורים שלי גרו במשך כ-5 שנים בהונג קונג והייתי שם ושמעתי על הבעיות) אבל לא שההיקף כל כך גדול. לפני כמה חודשים התפתיתי להכנס לפוזיציה בחברה סינית, למרות שהייתי מודע לבעייתיות. זה שהיה מדובר בחברה שנסחרת בארה"ב קצת עודד אותי. בסופו של דבר, ראיתי חברה שנראה שיש לה הר של מזומנים, בלי חובות ובמחיר מצחיק. כן- זה הסריח עד השמיים, הם איחרו קבוע בדוחות, עשו מעשים מפוקפקים וכולי וכולי וכולי. בסוף אמרתי לעצמי שאני הולך על זה, מתוך שיקול שעל פניו הם נראים נהדר ולכן שווה לי לפתוח פוזיציה קטנה ולשבת עליה תקופה ארוכה- אם יסתבר שזו תרמית ואני אפסיד את הכל, הנזק יהיה מוגבל. אם לעומת זאת החברה תתגלה כדבר האמיתי, אז התשואה תהיה משמעותית ביותר עבור התיק שלי, כשהערכתי שהסיכוי לתרמית הוא קרוב לחצי. היום אני הולך ומשתכנע יותר ויותר שמדובר בטעות, והגעתי למצב שאני כבר לא טורח כמעט לעקוב אחריהם. ההשקעה שלי בהם ירדה בקרוב ל-50%, והחברה צוחקים עליי…
אם תהיה התפתחות מעניינת, אני כבר אספר בהמשך 🙂

אלדד
14 years ago

אני אספר בכיף, אני מאמין בלחלוק לקחים שלמדתי אם כי ההסטוריה מלמדת שאני לא מצליח ללמוד מלקח של אחרים לצערי.
אחחחחחחח מקאו- כבר כמה שנים לא הייתי שם, אבל ממה שהבנתי תנופת הבניה של הקזינואים שם הגיע לרמה של מגאלומניה מטורפת בנתיים. איך הולך להם שם עכשיו?

יוד
יוד
13 years ago

אז עקרונית לא כל מה שכתוב בדו"ח של חברה נכון. אז איך יודעים? זו שאלה כללית, לא רק לגבי סין. איך נמנעים מרמאות פשוטה?

נקודה מעניינת נוספת היא להשוות את הנטייה הזו שאתה טוען שקיימת בסין לרמאות עסקית עם האמון שיש בין סינים לבין חבריהם בכל הקשור להלוואת כסף בסכומי ענק, כמו שסיפרת במקום אחר. זה כבר עניין לניתוח אנתרופולוגי… 🙂

ידידיה
ידידיה
13 years ago

סיפור בלשי נהדר, אם כי צריך לזכור שבירד ודומיו גם הם שקועים בפוזיציה.
לא הצלחתי להבין מהכתבה אם עשויה להיות סיבה לגיטימית להבדל בין הדיווחים בסין והדיווחים בארה"ב. האם יש לך רעיון לסיבה אפשרית כזו?

ירון
ירון
12 years ago

עידו שלום
כ 3 שנים לאחר שהפסדתי 12,000$ במניה UCBH ) united coemrcial bank ), בנק המשרת לקוחות ממוצא סיני בארצות הברית ולו סניפים בסין ובהוג קונג. הבנק נסגר על ידי ה FDIC בשל החובות שהבנק צבר.

לו הייתי קורה את הפוסט שלך אז אולי הייתי נמנע מהשקעה כושלת זו שהיוותה מחצית מתיק ההשקעות שלי (השקעתי ללא הרבה ידע)

http://finance.yahoo.com/q?s=UCBHQ.PK